Večiti derbi na Marakani trajao je skoro tri sata, a fudbal je ostao u senci divljanja huligana, međusobnih obračuna navijača Crvene zvezde i Partizana, kao i žestokih sukoba sa policijom na stadionu „Rajko Mitić“, ali i van njega.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Fudbal je ponovo ostao u dubokoj senci velikih incidenata, zbog čega je početak utakmice kasnio skoro 45 minuta. Sve je počelo desetak minuta pre početka susreta, kada su navijači Partizana na istočnoj tribini napali simpatizere Zvezde, a potom se rasplamsao kada su Zvezdine „delije“ na severnoj tribini stolicama i bakljama više od pola sata gađali pripadnike žandarmerije, a u jednom trenutku ih čak i potisnuli. Stekao se utisak, da policija nije bila dobro pripremljena, pa otuda i smušena reakcija, iako je u pitanju bio meč najvećeg mogućeg rizika u Srbiji.

U Crvenoj zvezdi dan posle 148. prvenstvenog derbija vlada muk i grobna tišina, što je svakako posledica i očajnog izdanja crveno-belih fudbalera, koji su u većem delu utakmice bili u podređenom položaju, iako im je pobeda bila imperativ. Trener prvaka Srbije Nenad Lalatović pretio je vodećem Partizanu praznom puškom, a posle remija bez golova ostala je, teško dostižna, razlika od velikih pet bodova. Lalatovićeva izjava da još ništa nije gotovo i da se Zvezda ne predaje loš je alibi za kukavičku igru domaćina na svojoj Marakani. Zvezdaši su ogorčeni nakon katastrofalne igre, svesni da njihov voljeni klub nema kvalitet za odbranu titule.

Naravno, u Evropi i svetu, najveći srpski fudbalski derbi biće među udarnim vestima, ali zbog velikih nereda, a ne dobrog fudbala. Još pred početak derbija mogla je da se oseti velika napetost, ogromno nezadovoljstvo i razočaranje, pogotovo mladih i maloletnika, zbog kompletnog stanja u Srbiji. Kao da se u vazduhu osećalo da su mnogi došli da iskale bes, a ne da uživaju u fudbalu. Uostalom, na terenu je malo šta moglo da se vidi, ali je zato na tribinama bilo kao na frontu. Policija je na kraju, tek kada su se uzavrele strasti nekako smirile, donela odluku da se utakmica ipak igra, ali ono što se dogodilo bacilo je veliku tamnu mrlju na naš najveći fudbalski događaj. Fudbal je na derbijima u poslednje vreme ionako sve više na margini zbivanja.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Zvezdin oproštaj od titule

Posle nerešenog ishoda bez golova u derbiju, Crvena zvezda se praktično oprostila od odbrane titule prvaka Srbije. Nemoć Zvezdinih igrača bila je toliko očigledna, da čak ni Lalatovićevo, već tradicionalno traženje alibija, gubi svaki smisao. Jedan od najvećih asova u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba toliko je bio razočaran posle utakmice da je okupljenim zvezdašima gnevno rekao: „Pa ovi naši igrači kao da su kupovani na buvljoj pijaci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari