Dik Advokat je selektorski mandat na klupi fudbalske A reprezentacije Srbije počeo istom, ambicioznom retorikom kao njegov prethodnik. Kao nekoć Siniša Mihajlović i Holanđanin je za najvažniji cilj postavio plasman na sledeće veliko takmičenje, bez pominjanja podmlađivanja ekipe pošto je sadašnji trener Sampdorije „orlovima“ već ubrizgao „svežu krv“, a navijačima ostaje samo da se nadaju da će ovog puta velike reči biti potvrđene velikim delima.

– Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo. Neće biti opravdanja ako se ne kvalifikujemo – svestan je nekadašnji strateg Holandije, Belgije, Rusije, Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata misije u koju se upustio u kvalifikacijama za EURO 2016.

Srpski selektor s dugim klupskim trenerskim stažom kaže da na kraju dvonedeljnih pregovora s Fudbalskim savezom Srbije ruku predsedniku Tomislavu Karadžiću nije pružio zbog novca, već zbog potencijala našeg A tima.

– Odgledao sam snimke mnogih utakmica Srbije, zaključno s onima s nedavne američke turneje, i video kvalitetnu ekipu s vizijom i mnogo dobrih igrača. Ali, osim talenta video sam i njihovu nespremnost za turnir. Očigledno je da vole da igraju za Srbiju, ali to nekada nije dovoljno. Nekada deluju kao tim s puno vere u sebe, a nekada je primetan strah. Tu sam da to promenim. Takođe, želim bolje organizovanu igru, s više kretanja i poseda lopte. Biće sigurno različitih izmena, ali prvo ću ih saopštiti i objasniti igračima.

Veliki problem bi mogao da bude i manjak vremena za zajednički rad.

– Imaćemo dve netakmičarske utakmice u septembru, plus treninge. Zato valja maksimalno iskoristiti svaki trenutak koji provedemo zajedno. Kako bismo što spremniji dočekali mečeve s Jermenijom i Albanijom – kaže novi šef „orlova“.

Bez obaveznog pevanja

Advokat neće kao Mihajlović insistirati da fudbaleri pevaju državnu himnu.

– Oni igrači koji žele da je pevaju – neka pevaju. Oni koji hoće da se koncentrišu, neka se koncentrišu – ne meša „babe i žabe“ drugi stranac na čelu nacionalnog tima u istoriji našeg fudbala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari