Finale ovogodišnje Lige šampiona, između minhenskog Bajerna i Borusije iz Dortmunda, biće merak za sve ljubitelje nemačkog klupskog fudbala, jer su u borbi za evropsku titulu prvi put u dugoj istoriji ovog formata takmičenja do samog kraja ostale dve ekipe iz Bundeslige.


– Dolazi vreme vladavine nemačkog fudbala i trajaće pet, možda i deset godina. Zato što u Bundesligi postoji proveren sistem rada, mnogo se ulaže, to rade ljubitelji fudbala i zdrave kompanije, a ne tajkuni kao u drugim ligama, koji više troše nego što mogu da zarade. Zbog toga što se u Nemačkoj puno polaže na mlađe kategorije, postoji bogata igračka baza, a moderni stadioni su stalno puni – tvrdi Dragoslav Stepanović, poznati srpski trener s velikim stažom u nemačkim timovima.

Za nekadašnjeg šefa aktuelnog stratega „milionera“ Jirgena Klopa, nema dileme oko zvanja favorita utakmice na Vembliju, ali ne bi se zakleo da će baš ta ekipa odneti „ušati“ pehar iz Londona.

– Ove dve ekipe su zasluženo finalisti, jer su najviše pokazale tokom cele sezone u Ligi šampiona. I jedni i drugi igraju napadački i agresivan fudbal, s tzv. visokim presingom, ubitačnim kontrama i sjajnim pojedincima u špicu i na sredini terena. Bajern je najveći nemački fudbal, prava mašinerija s trofejnom tradicijom, pa kao takav ulazi kao favorit u ovaj duel. Borusija je, međutim, napravila fenomenalne stvari u poslednje tri sezone i lako može da se desi da iznenadi rivala na kojem je veći pritisak. Navijam da to uradi. I da vidimo spektakularnu utakmicu s puno golova. Što će, opet, u priličnoj meri zavisiti od eventualnog ranog vođstva. Ne sumnjam da će i prekaljeni Jup Hajnkes i mladi Jirgen Klop napraviti paklenu taktike, ali okolnosti često nateraju igrače na nešto drugo.

Na obe strane je mnogo kandidata za junaka finala, a Stepanović ima svoje.

– Mario Gece mnogo znači za igru Borusije, ali „milioneri“ su i bez njega prošle sezone „slistili“ Bajern u nemačkom Kupu. Robert Levandovski je taj koji može da odluči pobednika. Strelac četiri gola protiv Real Madrida je toliko moćan špic da i najbolji štoperi deluju smešno pored njega. Ne volim Bastijana Švajnštajgera i njegove povremene nerezonske poteze, ali vezista Bajerna igra u životnoj formi – zaključuje Stepanović i drži palčeve reprezentativcu Srbije Nevenu Subotiću iz zadnje linije Borusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari