Nakon večerašnjeg revanš meča polufinala Lige šampiona između Barselone i Čelsija biće poznato ko će 19. maja na Alijanc areni igrati za trofej prvaka Evrope. Londonski tim stiže u Kataloniju sa minimalnom i teško stečenom prednošću iz prvog susreta od 1:0, ali će na terenu nešto većih dimenzija od svog Stamford Bridža morati dobro da se pomuči ne bi li ostvario zacrtani cilj. Domaćin će, pak, morati da bude konkretniji u samoj završnici, jer igra i nije toliki problem pulenima Pepa Gvardiole koliko pad koncentracije u kaznenom prostoru rivala.


– Revanš sa Čelsijem biće najveći test za nas. Verujem da će se momci podići posle poraza od Reala. Ono što se večeras desi obeležiće celu sezonu. Nismo imali mnogo vremena da se spremimo, ali i ranije smo izlazili na kraj sa sličnim situacijama – istakao je Gvardiola.

Barselona je u Londonu imala gotovo neverovatnu terensku dominaciju (72 odsto posed lopte) za jedan meč polufinala najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, ali i nesreću da okvir gola dva puta spasava rivala. Pobednička koncepcija dodatno je uzdrmana neuspehom u derbiju nacionalnog šampionata, jer se porazom od Reala na svom stadionu (1:2) gotovo sigurno oprostila od titule prvaka. Gvardiola je na klupi u tom meču ostavio Pujola, Fabregasa i Sančeza, ali su svi ostali standardni prvotimci vodili žestoku borbu. Umor bi mogao biti problem večeras, jer je trener Čelsija Roberto di Mateo u derbiju protiv Arsenala odmarao gotovo sve glavne vedete kluba. Ceo meč protiv „tobdžija“ odigrali su samo Čeh, Kejhil i Teri od startera protiv Barselone, dok su šansu u finišu utakmice dobili Mikel, Mata i Kol.

– U prvoj utakmici sa Barselonom taktički smo odigrali gotovo perfektno, ali to neće ništa značiti ako ne ponovimo takvu partiju u revanšu. Moraćemo mnogo da radimo na terenu i važno je da budemo koncentrisani. Barsa je najbolja na svetu, ne smete ni na sekund da popustite. Važno je da verujemo u dobar rezultat – rekao je vezista Čelsija Frenk Lampard, koji bi večeras trebalo da se vrati u startnu postavu.

Golman gostiju Petr Čeh imao je nekoliko odličnih intervencija u prvom susretu, a svestan je da ista taktika može doneti željeni rezultat i u revanšu.

– U Londonu smo pokazali kako treba da se igra protiv Barselone. Moramo ponovo zatvoriti sve prilaze našem golu jer je to jedini način. Mislim da su oni i dalje favoriti, ali smo mi naše šanse značajno uvećali. Obožavam da igram na Nou Kampu, ali verujem da smo dovoljno iskusni da nam ne klecaju kolena – jasan je Čeh.

Glavni organizator igre Barselone, Ćavi Ernandez, takođe smatra da ne bi trebalo očekivati drugačiju postavku „plavaca“.

– Verujem da će se Čelsi braniti, samo se nadam da ćemo mi imati više sreće nego u prvom meču. Još uvek se pitamo i sve držimo u našim rukama. Pune tribine biće nam dodatni motiv i bilo bi izvanredno kada bi navijače ponovo obradovali plasmanom u finale – priželjkuje Ćavi.

Tradicija na strani Katalonaca

Barselona nije poražena u Ligi šampiona ni u jednom od pet mečeva na svom terenu od Čelsija, ali je poslednja tri puta na Nou Kampu bilo nerešeno (0:0, 2:2, 1:1). Posle prve pobede (5:1) izborila je plasman u polufinale u sezoni 1999/2000, ali je tada za konačnu eliminaciju londonskog tima morala da igra produžetke. Drugi trijumf (2:1) ostvaren je u osmini finala u sezoni 2004/05, mada nije bio dovoljan za prolaz u naredno kolo.

Venger: Barsa nije tim iz prošle sezone

– Barselona koju smo gledali u prošlom meču nije ona od prošle godine. Čelsiju pre dvomeča niko nije davao šanse, ali 1:0 je fantastičan rezultat za revanš. Mesi izgleda dosta umorno i istrošeno, ali će svakako biti opasan. Čelsi je odbranio pet njegovih napada u prvom meču, videlo se da nije u zaletu kao ranije i ako „plavci“ to ponove na Nou Kampu biće blizu finala – jasan je trener londonskog Arsenala Arsen Venger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari