Prve utakmice četvrtfinalnih dvoboja Lige šampiona nisu dale sigurne učesnike pretposlednje deonice fudbalskog maratona za titulu klupskog prvaka Evrope, ali posle njih su neki od osam timova korak bliži meču odluke, početkom juna u Berlinu.


Ova konstatacija najviše se odnosi na Barselonu i njenu grandioznu pobedu na terenu Pari Sen Žermena (3:01). Tri gola na strani, lakoća s kojom su Katalonci probijali odbranu “svetaca”, golgeterska eksplozija Luisa Suareza, fantastična forma fudbalskog maga Lionela Mesija, kontinuirano dobre partije drugog strelca ekipe Nejmara, neverovatna koncentracija kvaliteta u veznom redu, “skockana” zadnja linija predvođena golmanom Ter Štegenom, dugačka klupa i prednost domaćeg terena u revanšu umnogostručili su šanse, jesenas prerano otpisanog, tima sa “Nou Kampa” da ode u svoje n-to polufinale LŠ u poslednje dve decenije. Ne tako davno osporavani, a sada hvaljeni trener Luis Enrike drži se ipak stare mudrosti “prvo skoči, pa reci hop”.

– Pogrešno bi bilo misliti da je stvar gotova, jer im se vraćaju neki igrači za drugi meč. Ne može jedna utakmica da reši duel sa ovakvim protivnikom. Pari Sen Žermen nema šta više da izgubi i zato će krenuti na sve ili ništa u revanšu. Očekujem težak duel, s uverenjem da možemo i kod kuće biti na nivou iz Pariza. Želimo s dve pobede u polufinale – objašnjava Španac sa klupe Barse, koja će PSŽ-u na crtu ponovo sledećeg utorka.

Parižani nisu ličili na ekipu koja je očitala bukvicu Čelsiju u prošloj rundi, naročito jedan od junaka eliminacije “plavaca” štoper David Luiz, tada strelac a sada prvi krivac za dva Suarezova vrhunska gola. Međutim, nije ni PSŽ isti sa Zlatanom Ibrahimovićem i bez maestralnog švedskog špica, a Loran Blan će u drugom meču pored njega moći da računa na važne prvotimce – Marka Veratija i Tijaga Motu, možda i na ključnog defanzivca Tijaga Silvu, ako se oporavi do tada.

– Ništa još nije gotovo. Koliko je velika njihova prednost tolika je naša želja da se podignemo i boljom igrom u revanšu napravimo podvig u Španiji. Protiv Čelsija smo pokazali jak timski karakter i čeličnu volju, koji su nas izvukli iz velikih problema. Greše svi koji nas unapred otpisuju. Idemo na sve ili ništa, pa kako prođemo. Domaćin je posle prve utakmice bliži polufinalu od nas, ali fudbal je lep bađ zato što je toliko nepredvidljiv – odbija da “potpiše” kapitulaciju Holanđanin Gregori van der Vil, strelac gola nade za “svece”.

Pravo da uveliko razmišlja o polufinalu ima i Porto. Zanemarljiv procenat ljubitelja fudbala usudio se da tipuje na portugalskog velikana u sudaru sa Bajernom, ali su se posle 3:1 na “Dragau” svi poklonili jednom od dva najtrofejnija kluba sa tog dela Pirinejskog poluostrva. Portovi fudbaleri su u naletima vršili pritisak na goste iz Minhena, terali ih na greške u defanzivi i gotovo bez izuzetka ih kažnjavali, pri tome dozvolivši favoritu da ih samo jednom kazni za povremena povlačenja na svoju polovinu i čuvanja rezultata.

– Znali smo da će Bajern pokušati da što više ima loptu u svom posedu. Zato smo izvršili visoki presing, ne ostavljajući im višak prostora na sredini. Na taj način smo ulazili u šanse, davali golove i došli do pobede koja nam je donela mnogo radosti. Svesni smo, ipak, da nam ona ne garantuje prolaz. Očekuje nas još teži meč u gostima, ali stečena prednost i naša igra daju nam realnu nadu za proboj do polufinala – tvrdi Portov kapiten i jedan od “dželata” golmana Nojera u sredu Kolumbijac Džekson Martinez.

Na “Alijanc areni” nikome nije prijatno posle neočekivanog poraza, ali svi sebe i druge ubeđuju da će se baš oni poslednji smejati na kraju balade. I nije baš da nemaju pravo. Bajern je najbolji izdanak nemačkog fudbala, posebnog upravo karakterne našpanovanosti na borbu do poslednjeg atoma snage, čak i kada sve izgleda izgubljeno ili je rival na kolenima. O timskim vrlinama i individualnoj snazi bavarskog tima da ne govorimo.

– Pokušali smo sve, ali nije bilo lako igrati protiv tako dobro pripremljene ekipe. Fudbaleri su ljudi, a greške se svima događaju. I na ovom nivou takmičenja morate da platite njihovu cenu. Tačno je da mamo komplikovan rezultat, ali to ne menja naš stav, filozofiju i ambicije. Daćemo sve od sebe da popravimo stvari pred našim navijačima – ne gubi optimizam Španac Pep Gvardiola na mestu šefa struke Bajerna.

Ishodi druga dva meča preostali kvartet četvrtfinalista stavlja u gotovo izjednačen položaj pred uzvratne duele naredne srede. Čak i Juventus, koji je u svom Torinu slavio minimalac protiv najpotcenjenijeg, ali potencijalno vrlo opasnog Monaka (1:0). Italijani jesu korak bliži novoj rundi, ali ne bi bilo čudo ako ih Francuzi sapletu. Pred revanš Real Madrida i velikog mu gradskog rivala Atletika ništa nije sigurno osim “biti ili ne biti” borbe prsa u prsa. Posle 0:0 na “Vinsente Kalderonu” šampion Španije ne mora grlom u jagode po duplo vredan gol, ali protiv ofanzivnog rivala, kakvi su skupoceni “kraljevići” preterana defanziva može da se vrati kao bumerang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari