Fudbalski savez Srbije oglasio se saopštenjem povodom nemilih scena po završetku revanš meča baraža mladih reprezentacija Srbije i Engleske za odlazak na Evropsko prvenstvo u kojem „najkonkretnije odbija i demantuje da je na stadionu u Kruševcu pre i za vreme utakmice bilo ma kakvih pojava rasizma“. FSS ističe da se „igrač sa brojem tri na dresu Deni Rouz krajnje neprimereno, nesportski i vulgarno poneo ka navijačima na tribinama, dok je većina engleskih reprezentativaca proslavljala postignuti gol, zbog čega mu je i pokazan crveni karton“, što je bio samo „početak incidenta koji se zatim razvio“.


Međutim, engleski mediji su oštro reagovali na ovo saopštenje. Gardijan smatra da je neprihvatljivo da se kao vinovnik incidenta označi Rouz, dok Telegraf ističe da se saopštenje FSS ne poklapa sa izjavom levog beka engleske reprezentacije „da je bio meta rasističkih povika i da su ga navijači gađali raznim predmetima i tokom utakmice“. Najdalje je otišao Dejli mejl koji je već u naslovu Srbe okarakterisao kao „besramne jer imaju obraza da upiru prstom u Rouza koji je bio meta napada“.

– Srpska kuća fudbala negirala je postojanje rasizma uprkos dokazima u obliku video snimaka kao i priznanja igrača, predstavnika UEFA i političara – piše Dejli mejl dodajući da je Rouz nakon meča šutnuo loptu ka navijačima jer mu se smučilo da sluša majmunske povike sa tribina.

Premijer Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio incident, ali i najavio da će ga nadležni istražni organi u potpunosti rasvetliti i odgovorne izvesti pred lice pravde.

– Pozivam sve aktere u domaćoj i međunarodnoj javnosti da, pre nego što se detaljno utvrde sve činjenice i okonča istraga, ovaj događaj ne kvalifikuju paušalno i kao incident sa rasnim diskriminatorskim elementima – istakao je Dačić.

Njegov kolega iz Britanije Dejvid Kameron zgrožen je scenama iz Kruševca i traži od UEFA oštre sankcije za srpsku reprezentaciju i fudbalski savez ukoliko se dokažu tvrdnje iz tabora mlade reprezentacije Engleske, a sa njim se složio i ministar sporta Hju Robertson.

– Scene na terenu i van njega bile su sramotne. Pisao sam predsedniku UEFA Mišelu Platiniju i zatražio da se odmah ispitaju tvrdnje o rasizmu, koji je neprihvatljiv u bilo kojem obliku i mora se iskoreniti. Očekujemo oštre sankcije Srbiji ukoliko se dokaže krivica – jasan je Robertson.

Politički krugovi u Londonu saglasni su da je ono što se desilo u Kruševcu mnogo više od sporta i da posledice neće osetiti samo srpski fudbal. Takođe, mnogi tamnoputi fudbaleri u Engleskoj su posredstvom tvitera uglavnom u negativnom kontekstu iznosili svoje mišljenje o Srbiji i Srbima. Ipak, fudbaler Mančester junajteda Rio Ferdinand pozvao je Fudbalsku asocijaciju Engleske da prvo sredi stvari u svom dvorištu pa da tek onda drugima nešto prebacuje.

– Da li je to naš premijer (Dejvid Kameron) govorio o sagi mlade reprezentacije? Počistimo prvo ispred svog dvorišta, pre nego što počnemo drugima da držimo moralne pridike – napisao je Ferdinand na svom nalogu, aludirajući na situaciju u kojoj je Džon Teri na rasnoj osnovi vređao njegovog brata Antona Ferdinanda.

UEFA pokrenula istragu

Sukob fudbalera Srbije i Engleske dobiće svoj epilog 22. novembra na redovnom sastanku Kontrolne i Disciplinske komisije Evropske fudbalske unije (UEFA), koja je pokrenula disciplinski postupak protiv oba fudbalska saveza, srpskog zbog rasističkih uzvika navijača sa tribina tokom i posle meča i nepropisnog ponašanja reprezentativaca po okončanju susreta, a engleskog samo zbog nedozvoljenog ponašanja igrača.

Janković: Englezi su neprimereno gestikulirali

– Neadekvatna proslava gola ne samo Rouza, već veće grupe engleskih igrača, dovela je do jake reakcije s naše strane. Englezi su bili ti koji su neprimereno gestikulirali i prema publici i prema našim momcima. Posle te provokacije je „puklo“ i svi su uleteli u teren, a tada je bilo nemoguće kontrolisati reakcije i videti ko koga, zašto i gde udara ili vređa. A što se tiče rasizma, da je neko hteo da vređa Engleze na rasnoj osnovi uradio bi to u petom, a ne 95. minutu – istakao je selektor „orlića“ Aleksandar Janković.

Blater: Izbacite rasizam iz fudbala

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater nije na svom nalogu na Tviteru direktno pominjao utakmicu između mladih reprezentacija Srbije i Engleske, ali je potvrdio da se rastuži uvek kada se dogode rasistički ispadi u fudbalu. „Rastužim se svaki put kada čujem o rasističkim incidentima u fudbalu. Moramo da nastavimo sa borbom da iskorenimo diskriminaciju iz našeg sporta. Izbacite rasizam iz fudbala“, napisao je Blater.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari