Realni, ne i pognutih glava, fudbaleri Partizana odlaze danas u London, gde ih sutra uveče očekuje duel završnog kola H grupe Lige šampiona sa Arsenalom, ujedno i oproštajni ovosezonski nastup u Evropi, tj. poslednji meč u 2010. godini. Jesenji prvak Srbije ne mora ništa u susretu sa vodećim timom Premijer lige, jer s pet poraza nema kuda sa začelja tabele, teško je čak i zamisliti i da može išta više od časnog otpora prejakim „tobdžijama“, koji su na Emiratima izbušili mreže Brage (šest puta) i Šahtjora (5), ali želi makar da oteža plasman engleskog velikana u sledeću fazu elitnog takmičenja.

– Bez obzira što ova utakmica nema naročit takmičarski značaj želimo da se još jednom u Ligi šampiona pokažemo u najboljem mogućem svetlu. Pravi sportisti, borci i takmičari uvek daju maksimum, ma s koliko se jačim protivnikom „tukli“, pa i Partizan mora tako da krene na veliki Arsenal. Mlađi igrači pogotovo, jer bi trebalo da koriste svaku priliku za dokazivanje u Evropi, a ovog puta nemaju rezultatski pritisak, pa mogu da „opuste nogu“. Suvišno je pričati o kvalitetima i prednostima našeg domaćina, kad svi koji vole i prate fudbal znaju sve o Vengeru i njegovoj ekipi, kao što bi bilo besmisleno i nedopustivo unapred se predati. Ova ekipa ne ume i neće da se tako ponaša. Čak ni protiv moćnih „tobdžija“ – kapiten crno-belih Mladen Krstajić bi da skupo „proda kožu“ Aršavinu i družini.

Ni u prtljagu Almamija da Silve Moreire nema mesta za belu zastavu. Tek u finišu domaće sezone probuđeni organizator igre ne miri se sa opšte prisutnom procenom da se „parnom valjku“ ne piše dobro u ponovnom sudaru sa sjajnim i papreno plaćenim tehničarima londonskog kluba, koji je u beogradskom meču sa istim rivalom dugo tražio i ne baš lako pronašao put do pobede, a onda s igračem više rutinski slavio sa ubedljivih 3:1.

– Ne idemo u London da bismo izgubili. Jesmo manji, nepoznati, siromašniji i slabiji u odnosu na Arsenal, ali nismo pesimisti. Neka nas drugi unapred otpisuju, samo mi nemamo pravo na to. Čuda se ne dešavaju svaki dan, ali Partizan mora da pokuša da ga napravi. Ne bih voleo da napustimo Ligu šampiona bez ijednog osvojenog boda. Do sada smo ih pokušavali osvojiti dopadljivim, napadačkim stilom, ali izmakli su nam i na nekoliko dobro odigranih mečeva. Ne bih se bunio da sada budemo očajni, ako će to izbrisati „nulu“ s konta – ne predaje se iskusni Portugalac.

Prvi strelac ekipe, sa devet pogodaka u kvalifikacijama najzaslužniji za Partizanov neočekivani ulazak u elitu, Kordova Kleverson Kleo takođe ne kreće na Ostrvo s rukama podignutim u vis.

– Svi očekuju da nas Arsenal pobedi s tri, četiri ili više golova razlike. Mi ne razmišljamo tako. I do sada smo u svaki duel ulazili s pozitivnom energijom i elanom, pa zašto ne bi i protiv moćnog Arsenala. Jesmo rezultatski rasterećeni i željni odmora, ali nismo potrošili sve motive. Ne igra se svaki dan Liga šampiona i na Emiratima – podseća Partizanov Brazilac, jedini golgeter crno-belih u LŠ, koji će ove zime verovatno otići iz Humske i srpskog fudbala.

U Englesku bez Stanojevića

Ekipa u englesku prestonicu odlazi bez trenera Aleksandra Stanojevića. Strateg našeg tima od vikenda se nalazi u Ekvadoru, gde je otišao da gleda najboljeg napadača tamošnje lige Haimea Ajovija. Dvadesetdvodišnjeg, 183 cm visokog i vrlo brzog napadača Emeleka, prvo je „snimio“ koordinator za sportska pitanja Albert Nađ na nedavnoj turneji po Latinskoj Americi, posle čega je uprava počela pregovore oko reprezentativca Ekvadora (nastupao mahom na prijateljskim mečevima), ali će pre konačne odluke svoj sud dati i šef struke. Stanojević stiže u London pravo na poslednji trening pred sutrašnji meč.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari