Ako fudbaleri najbolje reprezentacije Srbije, u izboru selektora Dika Advokata, ove subote i sledećeg utorka budu upola ozbiljni i ambiciozni kao u izjavama pred start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, onda će protiv Jermenije u Jerevanu i protiv Albanije u Beogradu napraviti veliki korak ka takmičenju 2016.


Verovatni starteri u premijernih 180 minuta borbe za francuske „vize“, centarfor Filip Đorđević i tandem ofanzivnih vezista Dušan Tadić – Lazar Marković, složni su u prihvatanju (barem na papiru) uloge favorita u prva dva kola I grupe.

– Ne poznajem dovoljno ni jednu ni drugu reprezentaciju, da bi ih analizirao, ali ima vremena da nas stručni štab upozna sa svim njihovim vrlinama i manama. I zajedno spremimo pobedničku taktiku. Nema šta tu mnogo da se priča, idemo po svih šest bodova u oktobarskom dvomeču – tvrdi Đorđević, o čijim golovima u Laciju bruji cela Italija.

– Bilo bi dobro da golgeterski niz iz kluba nastavim u nacionalnom timu. Odlično se osećam i u dobroj sam formi – priželjkuje napadač rimskog kluba, ali ne beži od činjenice da često nema dobre saradnje između veznog reda i najisturenijeg igrača u formaciji 4-2-3-1, da ekipa Srbije ne ulazi lako u šanse, a one što uspe da napravi mahom ne iskoristi.

– Posao napadača je takav da moramo stalno da se borimo i tražimo loptu. Ima, ipak, utakmica kada ona jednostavno ne može da dođe do nas, pa izostanu i prilike za gol. Kao u prijateljskom meču s Francuskom. Bitno je, međutim, da nijedna od najboljih selekcija na svetu nije našla put do mreže. Taj remi nam je ulio novu dozu samopouzdanja pred prve takmičarske susrete u grupi.

Fudbalska javnost u našoj zemlji puno očekuje i od Tadića, koji je već u prvim mesecima debitantske sezone u Premijer ligi izrastao u jednog od ključnih igrača u visoko rangiranom Sautemptonu, a on maksimum od „orlova“.

– Kvalitetniji smo od oba rivala i kao takvi moramo od početka da preuzmemo inicijativu i budemo maksimalno agresivni od prvog minuta. Oprezni, takođe. Završen je period uigravanja, red je da visok kvalitet ove generacije pretočimo u vrhunske rezultate. A ozbiljne reprezentacije nikoga ne potcenjuju. Videli ste kako je Albanija iznenadila favorizovani Portugal u prvom kolu – podseća Tadić, koji ima najveće šanse da se nađe u ulozi organizatora igre.

Marković još traži svoje mesto i minutažu u Liverpulu, ali Advokat ozbiljno računa na njegovu brzinu i probojnost po boku.

– Očekujem da svi igramo brzo i ofanzivno, da u obe utakmice nametnemo svoj fudbal, damo više golova i pobedimo – kratak je i jasan mladi fudbaler „redsa“.

Trening pa let

Velika ekspedicija Srbije već danas odlazi u Jerevan. Pre nego što u 14 sati, čarter letom, polete u prestonicu Jermenije, Advokatovi izabranici će u Staroj Pazovi odraditi jutarnji trening, pa prvog dana boravka u bivšoj sovjetskoj republici neće izlaziti na poprište subotnjeg duela, već samo sutra.

Pantić: Teško sa Špancima

Aleksandar Pantić, pozajmljeni igrač Viljareala u Kordobi, poznaje iz prve ruke vedete mlade selekcije Španije, koja u najjačem sastavu dočekuje baraž duele s drastično oslabljenom Srbijom, za prvenstvo Evrope do 21 godine.

– Biće zaista teško da pobedimo aktuelnog šampiona Evrope, ali moramo da verujemo u sebe i učinimo sve što je u našoj moći da ih iznenadimo. Najpre u našoj Jagodini – kaže Pantić pred sutrašnju utakmicu.

Duže odsustvo Rukavine i Baste

Povrede Antonija Rukavine (Viljareal) i Dušana Baste (Lacio) nisu teške, ali nisu tako naivne kao što se u prvi mah činilo, pa će se oba desna beka A selekcije oporavljati duže nego što su predviđale prve prognoze. Prvi će zbog problema sa zglobom pauzirati pet nedelja, a drugi zbog problema s mišićem nedelju više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari