Da biti favorit ne znači previše kada sa druge strane imate tim uveren da mu je u srpskom fudbalskom društvu samo nebo granica pokazao je sinoć Čukarički, koji je u finalu Kupa Srbije pobedio Partizan – 1:0 (1:0), osvojivši prvi put u klupskoj istoriji pehar u najmasovnijem domaćem takmičenju. U najvažnijem mogućem trenutku otkad je klub sa Banovog brda privatizovan pre tri sezone, Čukarički je iz petog pokušaja uspeo da savlada sada već novog šampiona Srbije golom Slavoljuba Srnića, momka koji je igrački stasavao u Crvenoj zvezdi. Time su ostvarili cilj iz prvog “petogodišnjeg plana” posle privatizacije, pokazavši da će večiti rivali u godinama koje dolaze, osim Vojvodine imati još jednog ravnopravnog rivala u vidu ekipe sa beogradskog Banovog brda.


Čukarički je već na startu meča poslao jasnu poruku rivalu da će u taktičkom smislu odigrati na sličan način kao protiv Crvene zvezde u njihovom poslednjem međusobnom duelu na Banovom brdu kada su trijumfovali sa 2:0. Nominalni domaćin imao je ideju da na sredini terena ovlada situacijom i da ne dozvoli protivniku da težište igre pomeri ka njihovoj polovini. U većem delu prvih 45 minuta Partizan nije uspevao da nametne svoj ritam. Čak ni frenetična podrška sa juga nije trgnula Sašu Ilića i saigrače iz primetne letargije. Zbog bačene petarde prema Stevanoviću, golmanu Čukaričkog sa dela tribine na kojoj su bili navijači Partizana, sudija Vlado Glođović prekinuo je utakmicu na dva minuta. Mala pauza poslužila je igračima sa Banovog brda da poveruju u isplativost pristupa u kome neće dozvoliti protivniku da ih natera na bunker. Već u 16. minutu Čukarički je imao odličnu šansu u kojoj se našao napadač Stojiljković. Rođeni Nišlija primio je loptu leđima okrenut ka protivničkom golu, a zatim je iz okreta šutirao u levi ugao golmana Živkovića, pogodivši stativu. Partizan je više težio da iz polukontre ugorozi rivala i to preko brzonogih Andrije Živkovića i Petra Grbića. Takav vid taktike mogao je da se isplati crno-belima u dva navrata u prvom poluvremenu. Prvo je Živković imao omiljenu poziciju da na otvorenom prostoru “lomi” čuvara u igri jedan na jedan, ali je ostao nedorečen u samoj završnici akcije, a zatim je Grbić iskoristio svoju brzinu, ali je napamet poslao povratnu u srce šesnaesterca. Branko Ilić je iz jednog prekida solidno šutirao glavom, ali nije uspeo ozbiljnije da ugrozi Stevanovića. Čukarički je u prvom delu bolje kontrolisao pas igru na sredini terena. Regan, Bojić i Dragoljub Srnić uspevali su da iznesu loptu daleko od svog šesnaesterca, a zatim i da uposle brzonogog Slavoljuba Srnića. Bivši omladinac Crvene zvezde uspeo je u 39. minutu da iz dva karambola, posle duela sa Balažicem i Brankom Ilićem izađe kao pobednik i da sa pet metara matira Živka Živkovića.

Partizan je u nastavku zaigrao otvorenije, smelije, ali i rizičnije. Pritisnuo je poslednju liniju rivala, presingom na sredini terena oduzeo protivniku pas igru, ali samo u uvodnih pet minuta. Ekipa sa Banovog brda odgovorila je na najbolji mogući način u 61. minutu kada je Stojiljković prvo izdržao duel sa Brankom Ilićem, a zatim je makazicama pogodio spoljni deo mreže. Kako je vreme prolazilo crno-beli su postajali sve nervozniji što se videlo i po rekaciji Drinčića koji se uneo u lice rivalskom igraču nakon jednog oštrijeg starta na sredini terena. Trener Milinković bio je primoran da izvrši izvesne korekcije u poslednjoj liniji zbog povrede Volkova, ali i u središnjem delu kada je Sašu Ilića zamenio napadač Kojić, a nešto kasnije je u igru ušao i Ninković. Ovakve promene bile su dovoljne samo za dve konkretnije šanse Partizana, od kojih je ona Babovićeva u nadoknadi vremena bila za uvodne špice svih sportskih pregleda. Levonogi vezista je sjajno makazicama zahvatio loptu koja je prošla tik pored leve stative gola Stevanovića. Sve što je posla toga usledilo ličilo je na odugovlačenje i “pametnu” sabotažu igre Čukaričkog koji je potpuno zasluženo osvojio prvi pehar u istoriji kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari