Dan posle osvajanja svog 12. nacionalnog kupa iz Partizana su bez pardona uzvratili na teške optužbe Vojvodine, koja je prvo pola sata odbijala da izađe na teren, potom ga svojevoljno napustila pre kraja meča, a onda za peto izgubljeno finale optužila sudiju Veselinovića i njegove „nalogodavce“ iz Humske. U pisanoj izjavi Upravnog odbora kluba nije pošteđena ni Crvena zvezda, čiji su čelnici još pre početka sezone postavili tezu o neregularnosti borbe za trofeje, a onda je razrađivali saopštenjima u svakoj (ne)mogućoj prilici.


„Rukovodstvo i fudbaleri Vojvodine su pokušali da obezvrede sve što nacionalni Kup simbolizuje. Kako je moguće da utakmica počne sa 25 minuta zakašnjenja jer fudbaleri Vojvodine nisu želeli da istrče na teren?! Pitamo se i kako je moguće da zvaničnici Fudbalskog saveza Srbije dopuste takvo ponašanje, koje bi bilo sankcionisano i u seoskoj ligi najsiromašnije i najzabačenije zemlje sveta?! Ko je svima njima dao pravo da na taj način ponize fudbalere Partizana, preko 20.000 gledalaca prisutnih na stadionu, milionski auditorijum pred ekranima nacionalnog TV servisa? Očekujemo da će fudbalska organizacija utvrditi ko je odgovoran za besprimerno kršenje propisa i svođenje finala nacionalnog kupa na vašarski nivo“ – počinju crno-beli „odbranu“ svog uspeha, a onda izražavaju sumnju da skandali sa beogradske „Marakane“ nisu bili slučajni.

Izrežirani skandali

„Već tada je bilo jasno da je Vojvodina doputovala u Beograd sa namerom da se finale Kupa ne odigra ili ne završi, u skladu sa atmosferom linča Partizana, koju je na dan utakmice medijski pripremio predsednik jednog drugog kluba koji nosi takođe crveno-bele boje, čovek koji je odavno postao merilo potpunog odsustva sportske etike (aluzija na prvog čoveka Crvene zvezde Vladana Lukića i njegov intervju jednim novinama, gde je napao Partizan za prljave rabote i založio se za sudsku istragu u fudbalu, nalik na sličnu akciju u Italiji – prim. aut). U skladu sa očigledno unapred pripremljenim scenarijom igrači Vojvodine su, posle izvesnog dvoumljenja, napustili teren kada su, oni ili neko drugi, tako odlučili. Pitamo se ko je sebi prisvojio pravo da u toku utakmice vrši „ekspertizu“ suđenja i samovoljno napušta teren kad mu se prohte? Dakle, utakmica je počela u trenutku kada su se oni smilovali da izađu na teren, a završila kada je istima dojadilo da trče za loptom! Ima li drastičnijeg primera sprdnje sa propisima, organizatorima meča i svima nama – pitaju (se) u saopštenju Partizana, bez želje da sami analiziraju njima dosuđen penal, Vojvodini nesviran jedanaesterac i poništen gol „lala“.

„Ne znamo da li su kolege iz Vojvodine taj snimak analizirali, ali ako jesu mogli su, recimo, da uoče da su izjednačujući pogodak postigli iz nedozvoljene, ofsajd pozicije, teško vidljive, ali postojeće. Taj i drugi detalj neka analiziraju oni koji su za to zaduženi – poručuju iz tabora trostrukog uzastopnog šampiona naše zemlje i ističu „dublju i širu pozadinu“ sramnih događaja od srede uveče.

Zavist, politikantstvo, manipulacija

„Na vreme smo upozorili na uvođenje u srpski fudbal metoda verbalnog nasilja, pritisaka i pretnji, prizemnog politikanstva, manipulacije navijačima, vređanja i klevetanja sportskih rivala, a sve zarad ostvarivanja ličnih ambicija, odnosno pravdanja neispunjenih obećanja i planova. Isticali smo da je cilj tog ponašanja pretvaranje fudbalskih takmičenja u cirkus u kome je sve dozvoljeno. Reakcija je izostala, naša predviđanja su se, na žalost, ostvarila i sada se nalazimo na ivici ponora“ – poručuju iz Partizana, uvereni da su mnogima trn u oku.

„U prethodne četiri godine osvojili smo šest trofeja, blizu smo i sedmog. Kao „nagradu“ za to svakodnevno dobijamo pretnje, uvrede, omalovažavanja, pre svega od naših sportskih rivala. Šta treba da učinimo da smirimo uzavrele strasti naših protivnika? Da im prepustimo pobede u utakmicama i osvajanje trofeja kako se ne bi ponovila Đenova ili kako bi se finale nacionalnog kupa privelo kraju? Želimo da izbegnemo teške reči, ali moramo da konstatujemo da se zavist prema uspesima Partizana pretvara u mržnju. Da li će doći vreme kada igrači, treneri, fudbalski radnici neće moći da slobodno hodaju ulicama gradova naše zemlje? Urazumimo se i zaustavimo sve one koji upropaštavaju srpski fudbal. Verujemo da fudbalska organizacija i državni organi imaju snage za to – stoji u saopštenju Partizana.

Stanojević: Tek će biti pritisaka

Trener „parnog valjka“ Aleksandar Stanojević ne dopušta da iko „njegovoj ekipi, stručnom štabu i klubu omalovažava i minimalizuje sve uspehe ove sezone, pa ni osvajanje Kupa“ jer su ih „sve zaslužili na terenu“.

– Dvadeset minuta smo molili delegata meča Miodraga Jankovića da nas pusti na teren, ali nam je rečeno da moramo ispoštovati igrače Vojvodine, njihove navijače i igrače, koji su se mirno zagrevali na pomoćnom terenu, dok smo mi u neverici u svlačionici čekali da meč počne. Ne znam zašto stalno pravimo nekome ustupke! Ali neću više da pričam o tim stvarima. Svojim lošim ponašanjem za vreme i posle večitog derbija reagovao sam na sve pritiske kojima smo izloženi, pogotovo od kada je borba za trofeje ušla u odlučujuću fazu. Potrebna nam je koncentracija za završnicu trke za titulu, jer će tek svašta da se dešava – kaže Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari