Sovjetski klubovi kao sudbina. Mnogo puta su fudbaleri Crvene zvezde u prošlosti počinjali evropsku odiseju s ekipama iz zemalja nastalih rastakanjem SSSR-a, pa će u duhu te tradicije na startu trke za ovosezonsku Ligu Evrope za prvu prepreku imati Naftan iz Belorusije.

Poučeni ranijim iskustvima, u taboru srpskog vicešampiona očekuju 180 minuta tvrdog fudbala, ali na današnji put u Vitsbek odlaze s glasnom nadom da već u gostima mogu nagovestiti eliminaciju osvajača tamošnjeg Kupa.

– Naftan je disciplinovan i agresivan tim, naročito opasan iz prekida, ali posle odgledanih kaseta njihovih utakmica, opšti stav u ekipi je da smo bolji i da ćemo, na ovaj ili onaj način, pre ili kasnije, proći u treće kolo kvalifikacija. Puno su sporiji od nas, što je šansa za naše veziste, prvenstveno za one zadužene za probijanja po boku. Zvezda ne bi trebalo da odustane ni od pas igre, jer nam je ona donela Kup prošle sezone, ali ni da pravi bespotrebne faulove u fazi šuta i poklanja im slobodne udarce. Da zaključim, domaćin zaslužuje najveći mogući respekt, što će i dobiti, ali Zvezda je ta koja će se više pitati za ishod ovog dvomeča – smatra Filip Kasalica, trenutno jedini klasični špic tima iz Ljutice Bogdana, kojem će ovo biti međunarodna premijera s crveno-belima.

Nikola Maksimović ne želi da se žali na lošu finansijsku situaciju u Zvezdi, niti da u istoj nevolji protivnika traži olakšavajuću okolnost za svoj tim. Štoper gostiju razmišlja samo o ambicijama i obavezama u novom pokušaju da se prekine stara praksa ispadanja iz Evrope usred sezone kupanja.

– Ne mora niko da nam „crta“ očekivanja uprave i „delija“. Igrači i stručni štab žele isto što od nas hoće rukovodstvo i navijači. Moramo proći Naftan i nastaviti sa pobedama, sve do plasmana u toliko čekanu Ligu Evrope. Kako? Tako što ćemo za početak napraviti pozitivan rezultat na ovom gostovanju. Bilo bi sjajno kada bismo se vratili s bilo kakvom pobedom ili remizirali s makar jednim golom iza leđa protivničkog čuvara mreže. Za to će nam biti potrebno mnogo trke, borbe, snage, pameti, strpljenja i mirnoće. Kako god da se otvori utakmica. Nedeljama smo se spremali za ovih 180 minuta i, verujem, našli recept za uspeh. Mnogo toga je u našim rukama – ubeđen je jedan od najstandardnijih izabranika trenera Roberta Prosinečkog.

Definitivno bez Babalja

Eli Babalj definitivno neće biti u kombinaciji za dvomeč s Belorusima. Crvena zvezda nije uplatila spornu ratu obeštećenja njegovom bivšem klubu Melburn Hartu, pa australijski napadač srpskog porekla nije dobio sertifikat. Na Marakani uveravaju da će problem biti rešen, a visoki golgeter biti prijavljen za sledeću rundu kvalifikacija, ako se prođe Naftan. Luka Milivojević ide u Belorusiju, ali zbog nove povrede verovatno neće biti u prvih 18.

Prosinečki: Zadržite Mijailovića

Za Roberta Prosinečkog nema dileme u „slučaju Mijailović“. Trener crveno-belih smatra da bi klub morao naći načina da zadrži osamnaestogodišnjeg Srđana, koji ovih dana s upravom pregovara o potpisivanju novog ugovora.

– Mnogi to ne vide, ali Mijailović je vrlo važan za Zvezdinu igru, a njegov odlazak bi predstavljao ozbiljan problem. Malo je reći da bih voleo da zadržimo Mićka – jasan je čovek koji je „izmislio“ omladinskog reprezentativca Srbije i doveo ga do A selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari