Robert Prosinečki će naredne dve i po godine biti šef stručnog štaba Crvene zvezde pošto je Upravni odbor kluba sa Marakane jednoglasno (16 glasova) prihvatio predlog sportskog menadžmenta. Prosinečki je tako postao četvrti trener crveno-belih u 2010. godini, nasledivši na kormilu Aleksandra Kristića, pre kojeg su sa klupe dirigovali Vladimir Petrović i Ratko Dostanić.


Promocija bivšeg Zvezdinog asa poprimila je sinoć epitet holivudske sage. Stotinak srpskih i hrvatskih novinara i fotoreportera, desetine kamera, obezbeđenje, pojačan policijski nadzor, pokušaj skrivanja sve do 19.30 (Prosinečki sa Zvezdinim čelnicima bio u restoranu Novaka Đokovića na ručku) i zvanične promocije.

– Došao sam da pobeđujem! Ovo je za mene emotivan trenutak i velika prilika, jer sam preuzeo najveći klub na ovim prostorima. Hvala upravi na ukazanom poverenju. Nadam se da ću priliku iskoristiti i da će biti dobro i za moju trenersku karijeru, ali i za Zvezdu. Učiniću sve što budem mogao – prilično emotivan bio je Prosinečki.

Kako će izgledati Zvezda pod vašim vođstvom?

– Ne znam još formaciju, ali pre svega napadački. Važno je da imamo pobednički duh, a verujem da to sa ovim timom i ovim igračima mogu da napravim. Želim najviše da dominiramo, da napadamo, da moji igrači znaju da drže loptu. U Zvezdi ima dosta materijala za ostvarivanje uspeha i nadam se da ćemo do početka prolećnog dela sve uspeti da uklopimo u skladnu celinu.

Koliko poznajete tim Zvezde?

– Nisam dovoljno upoznat, gledao sam tri, četiri, možda i pet utakmica. Preda mnom je period tokom kojeg ću se još bolje informisati o igračima, ekipi… Znam da smo doveli Brazilca Evandra, imam informacije da se radi o kvalitetnom igraču. Neko kao on je potreban klubu, Adžić mi je pričao o njemu, nadamo se da je veliko pojačanje. Svaki dobar igrač je dobrodošao. Mislim da ima materijala da se naprave dobre stvari. Što više takvih igrača, to bolje. Pred nama su pripreme, upoznaćemo se, ja sa igračima, oni sa mojim metodama.

Može li da se na proleće stigne Partizan koji beži pet bodova?

– Imao sam priliku da u Hrvatskoj puno puta gledam Partizan, a bio sam ovde i protiv Šahtjora. Dobra su ekipa, u ovom trenutku su prvi. Ne bih bio tu da ne verujem da ih nećemo stići. Sa svim onim što Zvezda ima, sa igračima, upravom, navijačima, možemo biti prvi. Uradiću sve da tako bude.

Hoćete li i dalje, naročito tokom ciklusa kvalifikacija za EP, biti saradnik hrvatskog selektora Slavena Bilića?

– Sada sam šef stručnog štaba ovde i moram se u potpunosti posvetiti tom poslu. Crvena zvezda traži celog čoveka. Naučio sam mnoge stvari kroz rad sa Slavenom Bilićem. Hrvatska je igrala pravi fudbal, lep, bili smo na Evropskom prvenstvu, sad je na prvom mestu u grupi, ima velike šanse da ponovo ode na EP. Bilić je stručnjak koji se dokazao kroz rad u reprezentaciji, i ja sam uz njega puno toga naučio.

Da li ste formirali i stručni štab?

– Još nisam izabrao pomoćnike u stručnom štabu. Moraću da obavim još nekoliko razgovora sa ljudima iz Zvezde, pa ćemo da vidimo – rekao je Prosinečki.

Kristić: Prosinečkom će biti lakše nego meni

– Prosinečki će biti u nešto lakšoj situaciji nego ja letos, jer nije bilo kontinuiteta. Pojedini fudbaleri su stigli na sredinu priprema, neki kad je počelo prvenstvo. Siguran sam da će postojeći tim igrati bolje posle zimskih priprema, dizali su formu kako se prvenstvo bliži kraju – istakao je Aleksandar Kristić, bivši trener Crvene zvezde.

Lukić: Zvezdina istorijska odluka

Predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić nije krio zadovoljstvo angažovanjem nekadašnjeg saigrača na mestu trenera. „Ovo je istorijski i pravi potez kluba. Robijev učinak u Zvezdi nije mogao da se izbriše. On je legenda kojom se ponosimo. Prosinečkom će biti lepo u Zvezdi, vidite da je primljen kao ljubimac. Ali, profesija trenera je krajnje neizvesna, živi se od rezultata. Želeli smo da u jedan krajnje neizvestan period uđemo hrabro, a Robi veruje i ima hrabrosti“, rekao je Lukić.

Povratak na mesto uspeha

Robert Prosinečki je rođen 12. januara 1969. godine u nemačkom Šveningenu. Nosio je i dres mlađih kategorija Štutgarter Kikersa, da bi 1986. godine prešao u Dinamo. Prosinečki se 1987. godine, kad je postao prvak sveta sa reprezentacijom Jugoslavije do 20 godina, preselio u Crvenu zvezdu za koju je tokom četiri godine odigrao 117 mečeva i postigao 24 pogotka. Sa crveno-belima je bio šampion tri puta, jednom pobednik Kupa, a postao je i šampion Evrope. U Real se preselio 1991. a za Madriđane je u 55 mečeva deset puta bio strelac osvojivši Kup i Superkup Španije. U sezoni 1994/95 branio je boje Ovijeda (30 utakmica, 5 pogodaka), a naredne godine je nosio dres Barselone (19 mečeva, dva gola). Karijeru u Španiji završio je u Sevilji (20 duela, 4 pogotka), a onda je opet pokušao u Dinamu i bio prvak Hrvatske tri puta, osvajač Kupa i Superkupa. Šest meseci je bio u Hrvatskom Dragovoljcu, a onda po sezonu u Standardu iz Liježa, Portsmutu, Olimpiji i Zagrebu. Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je 15 puta postigavši četiri pogotka, a majicu Hrvatske (1994-2002) u 49 utakmica (10 golova). Sa „kockastima“ je bio treći na Mundijalu 1998. u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari