Treća i četvrta Zvezdina „zvezda“, Dragan Džajić i Vladimir Petrović Pižon, juče na Marakani nisu želeli da prozbore ni reč o predstojećem 148. prvenstvenom derbiju, koji će biti odigran u subotu na stadionu „Rajko Mitić“, s početkom u 18 časova. U Džajićevo i Petrovićevo vreme, tadašnji jugoslovenski fudbal je bio visoko kotiran u evropskim okvirima, a svaki duel dva naša najveća kluba bio je pravi praznik fudbala. Međutim, da li je i sada tako? Svakako da je kvalitet u ovako suženoj Srbiji drastično opao, ali ako je za kakvu-takvu utehu, draž koju nosi derbi i dalje je postoji u oba komšijska tabora, kao i kod armije, sve ratobornijih, navijača.


Džajić ima impresivan skor u okršajima protiv Partizana, blistavi trenuci u derbijima su i lepe uspomene Petrovića, ali tada je Zvezda je bila vodeći fudbalski klub u bivšoj Jugoslaviji i u samom vrhu Evrope. Ali, to je već sjajna prošlost, dok je sadašnjost sumorna, gotovo da nikada nije bilo teže otkako naš najtrofejniji klub postoji, pa čak ni Zvezdini velikani nisu raspoloženi za priču. Džajić, koji je i počasni predsednik Crvene zvezde, ne želi da prognozira ishod derbija, iako naravno priželjkuje pobedu. S druge strane, Vladimir Petrović Pižon posle burne uvertire, kada je napustio predstavljanje knjiga Vuleta Žurića i Bože Koprivice, čije ga je neodmereno opširno uvodno izlaganje žestoko razljutilo, kako nam je rekao, ne želi baš zbog toga da sada bude u centru pažnje. Inače, Pižonu su juče prilazili mnogobrojni zvezdaši i čestitali mu, pružajući mu podršku za ono što je uradio.

Među igračima crveno-belih je dobro raspoloženje, a mladi trener Nenad Lalatović i ofanzivni vezista Darako Lazović su optimisti i najavljuju osvajanje celog plena. Oni su uzdaju i u veliku podršku sa tribina, nadajući se da bi delije „paklenom atmosferom“ mogle da ponesu Zvezdin mladi tim do toliko željenog trijumfa. Velika uzdanica biće i veoma talentovani napadač Luka Jović, koji se nalazi u odličnoj formi, a gol u derbiju svakako bi bio kruna sezone. Mlađani Mihailo Ristić se oporavio od povrede i igrao je na prijateljskom meču sa IMT-om (2:2), a za mesto u prvom timu konkurisaće i desni bek Marko Petković i to posle duže pauze nakon teške povrede i operacije. Dakle, Lalatović na teren može da izvede najjači tim.

Na blagajnama Marakane juče oko podneva nije bilo velike gužve, ali interesovanje za derbi je veliko i očekuje se dobra poseta. Još samo da bude i dobra utakmica, pa da iz Beograda ovaj put u Evropu i svet ode najlepša slika sa naše najveće fudbalske svetkovine.

Saradnja sa fudbalskim školama širom Srbije

Crvena zvezda je juče potpisala ugovor o saradnji sa čak 12 fudbalskih škola širom Srbije, pokazavši time da će mladi naraštaji biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Svečanosti u Medija centru na Marakani prisustvovali su počasni predsednik Dragan Džajić, direktor Zvezdine omladinske škole Srđan Vasiljević i stručni koordinator Vladimir Petrović, kao i grupa prvotimaca predvođena golmanom i kapitenom Predragom Rajkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari