Taman kada se činilo da fudbalski klub Crvena zvezda polako ulazi u normalu i prestaje da bude sinonim za loše vesti, u domu bivšeg evropskog i svetskog šampiona desili su se još žešći sukobi, s moguće najdalekosežnijim posledicama od početka višegodišnje finansijske i rezultatske agonije.

 Samo mesec dana posle izbora Dragana Džajića za predsednika crveno-belih, klub iz Ljutice Bogdana ponovo je obezglavljen, jer je nedavno abolirana fudbalska legenda juče podnela ostavku na tu funkciju i to ni manje ni više nego posle fizičkog obračuna s potpredsednikom crveno-belih Nebojšom Čovićem.

Do sukoba je, navodno, došlo zbog spora oko plate Nikole Petkovića, jer Čović nije hteo da pređe preko prvobitno dogovorenih uslova, dok je generalni sekretar Miodrag Zečević, koji je inače rođeni brat Džajićeve supruge, igraču ponudio veću sumu od 8.000 evra mesečno. Zečević je zbog toga telefonom uputio teške reči Čoviću, koji je ubrzo stigao na Marakanu i započeo sastanak sa pomenutom dvojicom i sportskim direktorom Zoranom Stojadinovićem. Nakon žučne rasprave i (pokušaja) fizičkog obračuna sa Čovićem, Džajić je uzeo svoje stvari i navodno rekao da njegova noga više nikada neće kročiti u klub, a isto je učinio i Moma Gacić, njegov čovek od poverenja.

Neviđeni skandal nije, međutim, iznenadio dobro upućene u prilike u klubu, koji samo voljom države nije još otišao u stečaj, pod teretom dugova u iznosu od skoro 50 miliona evra. Čaršijske tvrdnje o velikom neslaganju i jakom ličnom animozitetu dva najodgovornija člana uprave (po raznim pitanjima) ove nedelje su dospela na novinske stupce, preko kojih su se Čović i Džajić međusobno peckali i otvoreno, ali džentlmenski, prozivali, ali niko nije mogao da pretpostavi da će ih netrpeljivost odvesti u pravi fizički sukob, naočigled mnogih svedoka.

– Apsolutno nemam ništa protiv Džajića, niti smo nas dvojica u konfliktu. Jedino želim da on kao predsednik uspostavi sistem funkcionisanja kluba. Januar je, a još nije rešen problem sa Borcem iz Čačka, niti je napravljena sistematizacija zaposlenih. Džajić treba da mi kaže ako ima neki problem koji ga sprečava da uspostavi zdrav sistem. Ako ja mogu da radim po 15 sati, iako nisam zaposlen profesionalno u klubu, onda mogu i drugi – bacio je rukavicu nedavno Čović, kojem je smetalo Džajićevo odbijanje preuzimanja odgovornosti u stani-pani situacijama, odnosno njegovo insistiranje na aminovanju čak i ne mnogo bitnih odluka od strane Odbora za hitna pitanja, što je dodatno usporavalo ionako težak proces deblokade klupskih računa, mučnih pregovora s tužiocima i predviđeno otpuštanje velikog broja zaposlenih.

Na to mu je Džajić zatražio sučeljavanje licem u lice, daleko od očiju javnosti.

– Ukoliko Čović ima neke zamerke, to treba direktno da mi kaže. Imam mnogo prečeg posla od toga da čitam šta se pojavilo u novinama ili na portalima – hteo je predsednik raskusurivanje „jedan na jedan“.

Problem je, ipak, kompleksniji i nastao je mnogo pre ukrštanja pesnica. Još onog dana kada je Džajić nevoljno pristao na povratak u sredinu u kojoj je napravio vrhunske uspehe kao igrač, sportski direktor i predsednik, ali i pred kraj mandata došao na udar najorganizovanijih i najuticajnijih navijača sa severne tribine (istih onih koji su ga sada dočekali s crvenim tepihom), odnosno države, koja ga je do oslobađajuće odluke predsednika Tomislava Nikolića gonila za nikada dokazanu zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje fudbalera. Umoran od negiranja krivice, koju mu je navodno napakovao tajkun Milorad Mišković (zainteresovan za atraktivno zemljište na Autokomandi, oko Zvezdinog stadiona), Džajić nije bio zainteresovan za ponovno sedenje u najužarenijoj fotelji posrnulog kluba, ali ga je obećana abolicija predomislila. Iako mu je već tada bilo jasno da će njegovo slavno ime i prezime biti samo zgodan paravan za delovanje drugih, a on vrlo verovatno marioneta u rukama ostatka uprave, u čiji su nov sastav ušli ljudi od poverenja političkih stranaka na vlasti.

Predsednik klupske Pravne komisije Zoran Ivošević smatra da bi eventualna Džajićeva ostavka bila veliki udarac za klub, od kojeg se možda ne bi mogao oporaviti.

– Eventualna ostavka Džajića značila bi put u stečaj. Ako se ne nađe zamena, koja će zajedno sa Čovićem izgurati Zvezdu iz problema, onda nema druge alternative. Zato je najbolja opcija da se njih dvojica suoče i nađu rešenje. Ipak, ne znamo kako će postupati Čović, jer i on može da podnese ostavku i svima se zahvali na saradnji – istakao je Ivošević.

Država bi mogla da bude ta koja će celu stvar zataškati ili smiriti, tako što će pritiskom na obojicu vratiti stanje u Crvenoj zvezdi na ono koje je bilo kada je na svojevrsnom vanrednom novembarskom ponoćnom saboru u Ljutice Bogdana pala odluka o konsolidaciji egzistencijalno ugroženog kluba, uz pomoć vlasti.

Na Marakani svi ćute

Nakon sukoba između Džajića i Čovića na Marakanu su stigli potpredsednik Crvene zvezde Slaviša Kokeza i član Upravnog odbora Branko Radujko, ali nisu bili raspoloženi za razgovor. Kokeza je samo kratko rekao da je „Džajić ozbiljan i odgovoran čovek i da bi najpre obavestio najbliže saradnike da podnosi ostavku“.

Pijani Jovanović udaljen sa priprema

Skandalu u prostorijama kluba prethodilo je odstranjivanje Milana Jovanovića iz ekipe, koja se nalazi na pripremama u Turskoj. Trener Aleksandar Janković odlučio se na ovakvu meru zbog toga što se iskusni štoper u noći između utorka i srede napio u hotelu, zakasnio na povečerje i jutarnji trening. Odluku o njegovom daljem statusu u klubu doneće Disciplinska komisija.

Sastanak Odbora za hitna pitanja

Najuže rukovodstvo Crvene zvezde, okupljeno u Odboru za hitna pitanja, danas bi trebalo da održi vanredni sastanak, sagleda sve uzroke i konsekvence obračuna Džajića i Čovića i, najverovatnije u formi saopštenja, zauzme stav o svemu.

Stojadinović: Nadam se da će Džajić ostati

Jedini koji se usudio da progovori o nemilim scenama u Ljutice Bogdana bio je sportski direktor Zoran Stojadinović.

– Voleo bih da Džajić ostane u klubu. Bez obzira na sve što se dogodilo i dalje mislim da možemo da uradimo dobar posao. Nadam se da će se sve završiti bez ostavki – kaže Stojadinović, uz objašnjenje da je „problem tinjao već duže vreme, a da je sada samo puklo“.

Čović nema šta da kaže, Džajić nedostupan

Satima posle nečuvenog incidenta, nemoguće je bilo doći makar do demantija (kako to već biva u kritičnim situacijama) aktera događaja koji je potresao ne samo zvezdašku armiju navijača već celu sportsku javnost. Čović se javljao na pozive novinara, ali je svaki pokušaj propitivanja osujećivao tvrdnjom da nema šta da kaže, dok je Džajić iskusno isključio mobilni telefon i ostao nedostupan za proveru i komentar jučerašnjeg skandala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari