Prvog dana takmičenja u Ligi šampiona, kada su mečeve odigrali timovi iz grupa A, B, C i D, derbi je bez sumnje bio duel Borusije Dortmund i Arsenala, a večeras će takođe nemački tim dočekati engleski jer će se sastati dva šampiona domaćih liga – Bajern i Mančester siti. Bavarci, iako važe za druge favorite iza Real Madrida da podignu pehar u junu, imaju dosta problema sa povredama i večeras Pep Gvardiola neće moći da računa na Švajnštajgera, Martineza, Alkantaru, Tijaga i Badštubera, dok se na teren vraća Riberi.


– Prva utakmica u Ligi šampiona ove godine je veoma važna za nas. Postoji određeni pritisak jer smo jedni od favorita, a igramo na domaćem terenu i trebalo bi da osvojimo sva tri boda. Za mene je posebno veliki izazov što započinjem takmičenje i postoji mogućnost da osvojim treću titulu u Ligi šampiona sa trećim klubom, ali naravno, rano je o tome govoriti i treba ići korak po korak – rekao je novi fudbaler Bajerna Ćabi Alonso, koji je ovog leta prešao iz Reala u minhenski klub, a u karijeri je osvojio dve titule LŠ (sa Liverpulom i Realom).

Siti će biti oslabljen i neće moći da računa na Fernanda i Stevana Jovetića, koji je proglašen za igrača meseca avgusta po izboru navijača, a Brazilac Fernandinjo smatra da je to veliki nedostatak, ali ne i nešto što drugi igrači ne mogu da nadoknade.

– Ovo je teška grupa za nas, ali Bajern je tim koji moramo da pobedimo. Veoma je važno da pokušamo da pobedimo minhenski klub u ova navrata jer bi to verovatno značilo prvo mesto u grupi E i u osmini finala se ne bismo sastali sa pobednikom grupe. U Ligi šampiona svi daju maksimum, ali kada Siti odigra najbolje što može, pobeđuje svakoga. Razlika između nas i mnogih drugih timova je što i kad jedan igrač nedostaje ulazi drugi podjednako kvalitetan – jasan je Fernandinjo, čiji je tim prošle godine slavio na Alijanc areni u LŠ, ali izgubio pred svojim navijačima u grupnoj fazi.

Mnogi smatraju da će se Čelsi „prošetati“ do nokaut faze Lige šampiona, ali portugalski stručnjak Žoze Murinjo, čiji tim dočekuje Šalke večeras, demantuje tu tvrdnju.

– Grupa je teža nego što mnogi misle. Portugalski timovi su dosta jaki, a ne mislim to zato što sam rođen u toj zemlji. Tamošnja liga možda nije toliko jaka, ali prve tri ekipe su odlične. Pogledate bližu istoriju Čelsijevih mečeva protiv Porta i Benfike, to garantuje da će biti teško i protiv Sportinga. Tu je i Šalke, Nemci su Nemci i nemam šta tu da dodam. Maribor još uvek nismo analizirali, ali on je poslednji tim u grupi – jasan je Murinjo, čiji tim ima maksimalan broj bodova posle četiri kola Premijer lige, dok je Šalke očajan i iz tri meča u Bundesligi ima jedan bod.

Kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović i drugi strelac Čelsija navodi da „plavci“ više od svega žele da osvoje Ligu šampiona.

– Šalke je dobra, kompaktna ekipa, jaki su u defanzivi i očekujem jednu tešku utakmicu. Prvi meč igramo na domaćem terenu, jako je važno da ostvarimo pobedu. Znamo da je u takmičenju kakvo je Liga šampiona svaki meč izuzetno bitan, sećamo se toga od prošle sezone. Želimo pobedu, želimo da osvojimo Ligu šampiona, to je posebno takmičenje za svakog fudbalera – istakao je Ivanović, sa kojim će na terenu biti i još jedan reprezentativac Srbije, Nemanja Matić.

Srpski reprezentativac Zoran Tošić gostovaće povratniku u LŠ posle sezone 2010/11, Romi, a trener italijanskog kluba Rudi Garsija ne može da dočeka da njegov tim startuje u prestižnom takmičenju.

– Imam iskustva u Ligi šampiona jer sam predvodio sa klupe Lil i radujem se ponovnom susretu sa ovim takmičenjem – kaže Garsija iako neće moći da računa na sve igrače jer je De Rosi suspendovan, a Kevin Strutman van stroja zbog povrede, kao što bi mogao biti i Leandro Kastan.

Ipak, ni ruski tim ne može spokojno dočekati početni meč LŠ jer trener Leonid Slacki neće moći da računa na Šenikova, Elma i Vitinja zbog povreda, dok su suspendovani Džagoev i Vernblum, što najavljuje nepredvidivu borbu u najjačoj grupi ove sezone gde se nalaze i pomenuti Bajern i Siti.

U timu Pari Sen Žermena u okviru prvenstva proteklog vikenda protiv Lila (1:1) nije bilo Luiza ni Serža Orijea, ali su njih dvojica otputovali u Amsterdam na duel sa Ajaksom, što ne znači da će i igrati. Tijago Silva se i dalje oporavlja od povrede.

Mažić ne sudi Čelsiju zbog pasoša

Najbolji srpski sudija Milorad Mažić trebalo je da deli pravdu na meču između Čelsija i Šalkea, ali će umesto njega glavni arbitar biti Hrvat Ivan Bebek. Razlog za promenu je što su se Mažiću i njegovim pomoćnicima zagubili pasoši u Varšavi, gde su čekali da dobiju vizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari