Na pomen Donbas arene, grandioznog doma fudbalera Šahtjora, svakom Partizanovcu digne se kosa na glavi, jer su crno-beli prošle godine, u tadašnjoj Ligi Evrope, na istom mestu doživeli pravu rezultatsku golgotu (1:4). Stvari su se u međuvremenu promenile.

STADION: Donbas arena. KAPACITET: 51.504 mesta. SUDIJA: Karlos Velasko Karbaljo (Španija).

ŠAHTJOR: Pjatov, Srna, Čigrinski, Hubšman, Rac, Fernandinjo, Ilsinjo, Žadson, Vilijan, Eduardo, Adriano. Trener Mirčea Lučesku.

PARTIZAN: Stojković, Miljković, Savić, Krstajić (Stanković), Lazevski, Smiljanić, Kamara, Tomić, S. Ilić, Iliev, Kleo. Trener Aleksandar Stanojević.

S više od 100 miliona vrednim timom, koji već pola decenije igra u manje-više istom sastavu, zvanjem pobednika poslednjeg Kupa UEFA i bezobrazno bogatim gazdom Rinatom Ahmetovim u zaleđini, „rudari“ su favoriti i u večerašnjem duelu uvodnog kola H grupe Lige šampiona s najboljim srpskim klubom, ali im ovog puta u goste dolazi hrabriji, disciplinovaniji, taktički spremniji i efikasniji „parni valjak“, s pet pobeda iz šest kvalifikacionih duela i Kleom, o čijim golgeterskim bravurama bruji cela Evropa.

Dovoljno za oprezni optimizam u taboru ekipe iz Humske.

– Žreb je hteo da već u prvom kolu gostujemo, za moj pojam, najboljem timu u grupi, s najviše šansi za prolaz u drugi krug. Šahtjor je prava takmičarska ekipa. Umeju da igraju i za oko i na rezultat, znaju kako se osvajaju trofeji i redovni su u evropskim takmičenjima. Godinama nisu menjali sastav, imaju dobrog trenera, svoj način igre i veliki budžet. U svakom smislu su daleko od nas, ostali rivali u grupi takođe. Ali, to ne remeti naše planove u Ligi šampiona. Niko nije slučajno ušao u nju. Imamo pravo da verujemo u prezimljavanje u Evropi i obavezu da u svakoj utakmici tražimo pobedu. Počev od ove. Ne znam koliko će nam doneti takav rezon, tek posle dva, tri meča znaću koliko smo dobri ili loši, šta nam fali i gde smo u odnosu na druge. Sigurno je samo to da ćemo ostati dosledni svom napadačkom, u isto vreme opreznom i hrabrom stilu. Pa, šta uradimo, odnosno koliko nam protivnici dozvole – realan je ali i ambiciozan Partizanov mladi trener Aleksandar Stanojević, za kojeg bi gore od nule na bodovnom kontu posle ovih šest krugova bila totalna nemoć viđena na prošlom nastupu u Donbas areni.

Strateg našeg tima ne želi da priča o velikim problemima s kojima je suočen u zadnjoj liniji. A, oni su veliki. Njen standardni dvojac Jovanovi – Stevanović zbog parnih kartona ostao je u Beogradu, pa će na mesto desnog štopera 19 godina star novajlija Savić, posle manje od jedne nedelje rada s ekipom (ili u Evropi takođe neiskusni Stanković), a na poziciju desnog beka njegov golobradi vršnjak Miljković. Da bude još gore, prvi čovek odbrane kapiten Krstajić (ako izdrži zadnji trening) igraće s maskom preko slomljenog nosa.

– Ne bih o svojoj odluci da ostanem uz moj tim pričao kao o grandioznoj žrtvi ili herojskom činu. Nije mi cilj da privučem pažnju ili uberem ne znam kakve poene kod navijača. Jednostavno, ova ekipa, stručni štab i Partizan zaslužuju to. Želim po svaku cenu da igram, ali ne zbog toga što sebe smatram nezamenjivim, već zato što znam koliko iskustvo i autoritet znače u ovakvim utakmicama. Već sam nastupao s maskom, a za tvrdu bosansku glavu kakva je moja bol nikada nije predstavljao nerešiv problem. Samo još da i trenera uverim da sam sposoban – tvrdoglavo je odgovoran i požrtvovan 36-godišnji centralni defanzivac, koji je juče išao u Nemačku po specijalnu zaštitu za lice.

Nešto mlađi Saša Ilić trebalo bi da bude glavni zamajac Partizanove igre na sredini terena, u sudaru sa brzom i jednostavnom koncepcijom brojnih Brazilaca u dresu Šahtjora.

– Nećemo odustajati od naše igre na gol više. Želja za nadigravanjem nam je i donela ovaj plasman u Ligu šampiona. Nećemo se braniti, jer onda rizikujemo da prođemo kao prošle godine na istom mestu, ali ni zaletati se prema mreži Šahtjora. Zna se ko je favorit u ovom meču, ali i šta su Partizanovi aduti. Za početak verujem da se možemo ravnopravno nositi s Ukrajincima. Ne zna se čija je motivacija veća, nas matoraca ili klinaca oko nas. Do sada smo je dobro kanalisali – kaže levo krilo crno-belih.

Za suprotnu stranu zadužen je debitant u LŠ Nemanja Tomić.

– Biće to velika bitka, na svakom delu terena, a u sredini pogotovo. Ukrajinci su u prednosti, ne i neranjivi. Pokazali smo im to u poslednjem kolu Lige Evrope. Ta pobeda u Beogradu i sve što smo pokazali ovog leta daju nam pravo da se nadamo povoljnom ishodu. Toliko smo se borili za Ligu šampiona, sada želimo da dokažemo kako nam je mesto u njoj – želi redovni član središnje četvorke, za čiji centralni deo konkurišu Petrović, Smiljanić i Kamara.

Stari Šahtjor, novi Partizan

Tim Šahtjora pretrpeo je minimalne izmene u odnosu na duele ova dva tima u Ligi Evrope, dok je ekipa Partizana od tada dobro istumbana. Od igrača koji su prošle godine bili u protokolu večeras za startnu jedanaestorku našeg prvaka konkurišu samo Krstajić, Petrović, Tomić i Kleo, a u nju će ih uvrstiti novi trener Stanojević.

Tri remija kao putokaz

U prvoj sezoni u Ligi šampiona, „parni valjak“ je skupio tri boda. I to remijima pred svojom publikom. Prvo je odigrao nerešeno s potonjim pobednikom takmičenja Portom (1:1, 16. septembar 2003), s Murinjom na trenerskoj klupi, pa pokazao zube čuvenim „galaktičarima“ iz Real Madrida (0:0, 4. novembar), da bi moć Humske na kraju osetio i Olimpik iz Marseja (1:1, 9. decembar). Ostalo su bili porazi. U Francuskoj je bilo 3:0 za Marsej (1.10), u Madridu je plen zadržao kraljevski klub (1:0, 22.10), a u Portu istoimeni domaćin (2:1, 26.11).

Četvorka osetila „ukus“ LŠ

Samo četvorici igrača iz sadašnje postave ova LŠ neće biti prvo iskustvo te vrste. Kapiten Mladen Krstajić ima upisanih 12 mečeva za Šalke, njegov zamenik Saša Ilić toliko puta je nastupio za Partizan i Galatasaraj, za koji je dao i dva gola u elitnom takmičenju, poslednji povratnik u Humsku Ivica Iliev odigrao je svih šest utakmica za crno-bele 2003, a golman Vladimir Stojković dva puta čuvao mrežu lisabonskog Sportinga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari