Zdravstveni problemi, ali i odrađivanje suspenzije vodećih igrača sputali su PSŽ da u prvom meču protiv Barselone ostvare iole aktivan rezultat (3:1). Večerašnji revanš duel u Kataloniji (20.45) trebalo bi ipak da predstavlja formalnost za Mesija i saigrače, uprkos tome što će „sveci“ biti jači za Zlatana Ibarhimovića, Marka Veratija i Tijaga Motu.

U odnosu na svoj nekadašnji klub Pep Gvardiola neće biti u prilici da kalukuliše, već će morati da pronađe najbolju moguću strategiju kako bi se Bajern domogao polufinala najelitnijeg takmičenja na Starom kontinentu. Bavarci će u Minhenu morati da nadoknade dva gola minusa iz prvog susreta (3:1) u Portu, uz obavezu da ne prime više od jednog. U suprotnom morali bi da postignu pet golova, što bi bilo gotovo nemoguće s obzirom na veliki broj povređenih i rovitih igrača u taboru novog-starog šampiona Nemačke.

Barselona je posle prvog susreta u Parizu odigrala veoma važan meč u domaćem šampionatu. Trijumf nad Valensijom (2:0) doneo je neophodan mir Luisu Enrikeu i njegovim izabranicima. Španskog stručnjaka posebno raduje forma u kojoj se trenutno nalazi Luis Suarez. Urugvajac je na poslednja četiri meča postigao pet golova. Uz Lionela Mesija u ovom momentu najbolji je pojedinac katalonskog giganta koji bi od večeras mogao da zabeleži osmi plasman u polufinale Lige šampiona u poslednjih devet godina. Večerašnji susret biće zapravo četvrti međusobni duel Barselone i PSŽ ove sezone. Barsa je početkom decembra prošle godine slavila sa 3:1, tradicija je na njihovoj strani, s obzirom da su Parižani izgubili čak šest puta na Nou Kampu. Koliko težak zadatak očekuje tim Lorana Blana svedoči podatak da je Barselona od poslednje 31 utakmice na svom terenu u Ligi šampiona poražena samo jednom, uz 24 pobede. Barselona je takođe u 34 navrata prolazila u narednu fazu takmičenja kada je u prvom susretu trijumfovala na gostujućem terenu. PSŽ će najveći adut biti Ibrahimović, koji je postigao 13 golova na poslednjih sedam utakmica. Parižani su golgeterski raspoloženi u poslednje vreme, a način na koji su eliminisali Čelsi u prethodnoj rundi (sa igračem manje u Londonu) svakako im daje za pravo da budu optimisti.

Nakon početničkih kikseva štoperskog tandema Boateng-Dante u Portu Gvardiola će napadačku strategiju za revanš početi od odbrane. Vrlo je moguće da će Dantea u startnoj postavi zameniti Batštuber, vezni red će takođe pretrpeti osetne izmene, dok bi u napadu Levandovski trebalo da ima pomoć od Gecea i Milera. Postoje i određene varijante po kojima bi i Frank Riberi mogao da se pojavi u timu, kao i Bastjan Švajnštajger. Pravo je pitanje ko će zameniti suspendovane: Boatenga, Lama, Bernata, dok će umesto Nojera na gol crtu stati iskusni španski golman Reina. Arjan Roben, David Alaba i Medhi Benatia su i dalje van trenažnog procesa. Na drugoj strani Porto će biti lišen usluga startnih bekova Danila i Aleksa Sandra koji su suspendovani.

– Verujem u moj tim. Želimo da pokažemo svetu koliko i šta možemo. Imamo minus, ali čeka nas 90 minuta pred našim navijačima, finale, koje uveren sam možemo da dobijemo – optimista je Gvardiola.

Enrike: Ništa nije gotovo

– Veliki deo posla smo završili u prvom meču, međutim, najveća greška bila bi kada bismo pomislili da je sve gotovo. Uveravam naše navijače da to nećemo učiniti – izjavio je trener Barselone Luis Enrike.

 

Portugalci realni

– Bajern je i dalje favorit, možda malo manji nego uoči prvog meča, ali pokazali smo da možemo. Očekujem burnih 90 minuta – poručio je Julen Lopetegi, prvi čovek struke Porta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari