Srpski reprezentativac Branislav Ivanović pogotkom u trećem minutu sudijske nadoknade rešio je pitanje pobednika u finalu Lige Evrope. Njegov Čelsi je savladao Benfiku sa 2:1 i tako na deset dana objedinio titule prvaka u oba klupska takmičenja Starog kontinenta. Ivanović je odlično skočio posle centaršuta Mate iz ugla, a golman benfike Artur samo jepogledom ispratio let lopte, koja je završila u njegovom gornjem levom uglu.


Benfika – Čelsi 1:2 (0:0)

Strelci: Kardoso 68p – Tores 59, Ivanović 90+3. Stadion: Amsterdam arena. Gledalaca: 46.163. Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija). Žuti kartoni: Garaj, Luizao (Benfika), Oskar (Čelsi).

Benfika: Artur, Almeida, Luizao, Garaj (od 78. Žardel), Melgareho (od 66. Džon), Matić, Perez, Moreno (od 66. Lima), Gaitan, Salvio, Kardoso.

Čelsi: Čeh, Aspilikueta, Ivanović, Kejhil, Kol, Luiz, Lampard, Mata, Oskar, Ramireš, Tores.

 

Fudbaleri Benfike bolje su počeli meč, a nisu bili vidljivi ni tragovi gotovo nestvarnog poraza iz prošlog vikenda kada je Porto golom u sudijskoj nadoknadi zabeležio pobedu u direktnom duelu, koji će najverovatnije odlučiti prvaka Portugala. Trener Žorž Žezus je uspeo da „ohladi“ glave svojim igračima, a i dobro ih je pripremio za duel sa Čelsijem. Međutim, terenska dominacija tokom čitavog prvog poluvremena nije krunisana vođstvom, jer je nominalni domaćin bio bez rešenja u završnici. Lopta je bukvalno kružila oko šesnaesterca „plavaca“, ali je dobrana londonskog tima uvek uspevala dobro da reaguje i otkloni opasnost. Kada to ne bi učinili Ivanović i drugovi, igrači Benfike su loptu slali van okvira gola Petra Čeha. Prvu pravu pretnju navijači na velelepnoj Amsterdam areni videli su u 37. minutu, ali pred golom Benfike. Frenk Lampard, koji je u odsustvu Džona Terija nosio kapitensku traku, raspalio je sa dvadesetak metara, ali je Artur refleksno reagovao i krajnjim naporom sačuvao svoju mrežu. Srpski internacionalac Nemanja Matić bio je koristan za igru Benfike, ali je retko koristio priliku da ugrozi Čeha.

Na početku nastavka ista slika – napadi „crvenih“ i neprecizni udarci sve do 51. minuta kada je Oskar Kardoso pogodio mrežu rivala, ali je glavni sudija Bjorn Kujpers na asistenciju svog pomoćnika poništio ovaj pogodak zbog nedozvoljene pozicije u kojoj se našao paragvajski napadač. O ovoj odluci definitivno će se govoriti narednih dana, jer se čini da je Kardoso bio u liniji sa defanzivcima Čelsija. Tek tada počela su uzbuđenja. Čeh je u 59. minutu bacio loptu ka Mati, koji je bio blizu centra terena, ali je španski reprezentativac loše reagovao. To nije očekivao Garaj pa je lopta došla do Toresa, koji je izbegao start Luizaa, obišao Artura i postigao šesti pogodak u sezoni. Žezus je odgovorio na pravi način, uveo je u igru Džona i Limu, posle čije je reakcije glavom lopta pogodila u ruku Aspilikuetu. S obzirom na to da se sve dešavalo u kaznenom prostoru „plavaca“, Kujpers je pokazao na belu tačku, a Kardoso vratio stvari na početak. Kardoso je u 82. minutu šutem sa distance natarao Čeha na reakciju, a šest minuta kasnije Lampard je sa distance pogodio prečku. Kada se činilo da će se igrati dodatnih 30 minuta, „presudio“ je Ivanović.

Bane uz Mijatovića

Na Amsterdam areni je 1998. godine odigrano finale Lige šampiona, a pogotkom ga je odlučio Predrag Mijatović. Tadašnji reprezentativac Jugoslavije je doneo pobedu Realu od 1:0 nad Juventusom. Stadion je, inače, otvoren dve godine ranije, a prvi pogodak postigao je Dejan Savićević u prijateljskom meču između Milana i Ajaksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari