Jubilarno 20. Svetsko prvenstvo u fudbalu startovaće sutra u Brazilu utakmicom između selekcije domaćina i Hrvatske. Za „zlatnu boginju“ će se nadmetati 32 reprezentacije sa namerom da svrgnu Španiju sa trona, dok će „crvena furija“ igrati za istoriju i prestiž, da šampionski pehar ostane u njihovim rukama bar još četiri godine. Na 12 stadiona u isto toliko gradova „karaoke“, ali i brojni ljubitelji fudbala iz celog sveta, imaće priliku da uživo vide najveće zvezde fudbala današnjice.


Biće to još jedna revija „najvažnije sporedne stvari na svetu“, prva na tlu Južne Amerike od 1978. kada se igralo u Argentini. Na zelenom tepihu će više od 600 igrača demonstrirati svoje umeće, s namerom da vide koliko su napredovali ili podbacili u odnosu na Mundijal koji je pre četiri godine održan u Južnoj Africi. Još jednom će snage odmeriti kontinentalne škole fudbala. Evropska kao najmasovnija pokušaće da zadrži primat i uzme treću titulu u nizu, Južnoamerikanci će na „svom“ terenu nastojati da potvrde staru tezu da se tamo igra najbolji fudbal, dok će ostali vrebati iz prikrajka. To se pre svega odnosi na afričke selekcije koje su ohrabrene uspehom Gane pre četiri godine pune optimizma da se istorija može ponoviti. Međutim, ne treba otpisivati ni uporne i predane igrače iz Azije, odnosno selekciju SAD koja uvek ima cilj da bude najveća senzacija na turniru.

Sa najviše ambicija na Mundijal svakako dolazi Brazil, kao peta zemlja kojoj je po dva puta povereno domaćinstvo. Upravo će to biti motiv za petostrukog šampiona s obzirom na to da je 1950. godine nakon finala na Marakani plakalo po nekim informacijama 200.000 ljudi jer je Urugvaj neočekivano pobedio „karaoke“ u finalu. Zato će svaki rezultat osim šeste titule biti neuspeh. Selektor Felipe Skolari doneo je Brazilu poslednju titulu pre 12 godina, a kako sada neće imati ništa slabiji sastav, uspeh se stavlja kao imperativ. „Karaoke“ su spoj mladosti i iskustva, sa igračima koji igraju u najjačim klubovima Evrope i Južne Amerike. Očekivanja su najveća od Nejmara, vrhunskog igrača koji tek treba da se dokaže, a ovo će mu biti prva prilika.

Tek nešto manja očekivanja biće od Argentine, koja kreće iz grupe F. „Gaučosi“ više od dve decenije nisu prošli četvrtfinale, a kao i Brazil imaju sastav koji može da cilja na najviši poredak. Kao i Nejmar tako i Lionel Mesi predstavlja zvezdu koja reprezentativno nije dosegla sjaj, a ovo će mu biti treći Mundijal. Mesi se nije dokazao ni u Nemačkoj ni u Južnoj Africi, a sledeća prilika kad dođe možda bude previše star za bravure po kojima ga znamo. Slično razmišlja i Urugvaj, koji takođe ima zvezde u timu poput Suareza, Kavanija i Forlana. S druge strane, Ekvador, Čile i Kolumbija možda nisu velesile za najviše domete, ali svakako će igrati važnu ulogu u kvarenju računa glavnim pretendentima na titulu.

Veliki broj tih kandidata dolazi iz Evrope, koju predvodi branilac pehara Španija. „Crvena furija“ je u grupi B pa se sa Brazilom ne može sresti pre finala. Na klupi je iskusni Visente del Boske, koji je već bio prvak sveta i Starog kontinenta, a ako odbrane titulu, on će u penziju kao jedan od najtrofejnijih selektora. Na tom putu imaće veliku pomoć u sjajnim igračima poput Dijega Košte, Ćavi Alonsa, Serhija Ramosa, ali i Ćavija i Inijeste. Igrači Reala i Atletika iza sebe imaju nezaboravne sezone, a ako se tome doda i „zlatna boginja“, onda će sjaj 2014. dobiti još jednu nit. Posao, bar kada su u pitanju evropski favoriti, pokušaće da im pokvari Nemačka, koja će nastojati da ode dalje od borbe za treće mesto. Poput Španije, „panceri“ oslonac imaju u jakom klupskom fudbalu, sa izraženim timskim duhom i pojedincima koji u svakom trenutku mogu da zablistaju. Tu su pre svega igrači Bajerna i Borusije, ali i Arsenala i Reala. Izdvajaju se Ozil, Miler, Gece i Rojs, ali daleko od toga da će defanziva Nemačke biti slaba.

Puno toga će u Brazilu želeti da kažu i Portugalci, Englezi, Francuzi, Italijani, pa i Hrvati. Portugal predvodi možda i najbolji igrač današnjice Ronaldo, iza kojeg će stati ceo tim, što fudbaler Reala ume obilato da koristi. Solidan sastav ima i „gordi albion“. Slično razmišljaju i Francuzi, dok Hrvatska ima ambiciju da kao i 1998. bude najprijatnije iznenađenje i da prođe u samu završnicu. Italijanska logika je i dalje ista, igraće u grupi koliko misle da im je potrebno, pa ako to bude dovoljno za prolaz dalje, onda će podići formu i jurišati na sam vrh.

Navijači iz Srbije neće imati svoj tim, ali će moći, ukoliko to budu želeli, da navijaju za prve komšije. Hrvatska i Bosna i Hercegovina sigurno nisu među favoritima, kao ni Grčka, koja se 2004. popela na krov Evrope, ali će tokom narednih mesec dana sigurno svi televizori u kafićima kraj mora biti upaljeni na programima koji budu prenosili Mundijal.

Gana je bila hit proteklog Mundijala, a sada će to želeti svih pet afričkih selekcija. „Crne zvezde“ ostaju glavni konkurenti za najviši plasman sa svog kontinenta, dok Obala Slonovače konačno želi da iskoristi veličinu imena svojih igrača. S druge strane, Kamerun i Nigerija su nekada bile te koje su kvarile planove i igrale važnu ulogu. Najmanje šansi se daje malobrojnim azijskim selekcijama, dok će čast Srednje i Severne Amerike pre svega braniti Meksiko i SAD. Izabranici Jirgena Klinsmana jesu apsolutni autsajderi u grupi protiv Nemačke, Portugala i Gane, ali ako kojim čudom prođu dalje, onda je sve moguće.

Evropski termini

Sve utakmice na predstojećem Mundijalu igraće se u vremenu koje je pogodno za prenose u Evropi. Tako će prvi meč početi u 22.00 po evropskom, odnosno 17.00 po lokalnom vremenu. U grupama će se igrati od 18.00, 21.00, 22.00 i u ponoć, dok će jedino Obala Slonovače i Japan odmeriti snage u tri sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu. Eliminaciona runda će se igrati od 18 i 22 časa, dok je finale na programu 13. jula u 21 čas.

Englesko sujeverje

Statističari su otkrili da kada su Englezi poslednji put bili prvaci sveta, davne 1966, iste godine su igrači Reala osvojili Ligu šampiona, Atletika Primeru, a Austrija pobedila na Evroviziji. Real, Atletiko i Končita su ispunili svoj deo tradicije, a na izabranicima Roja Hodžsona je da kompletiraju sujeverje i budu prvaci sveta.

Kladionice uz Brazil i Španiju

Ako je suditi na osnovu kladioničarskih kvota, Brazil je najveći favorit za osvajanje titule. Ukoliko na njih stavite jedan dinar, dobićete četiri, dok je taj odnos na Argentinu 1:5, Nemačku 1:7, a Španiju 1:7.5. Od zemalja iz regiona interesantno je da se Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj daju iste šanse (1:201), dok su potpuni autsajderi Alžir, Kosta Rika, Honduras i Iran (1:4001).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari