Fudbalerima iz Srbije baš se ne da u Liverpulu i(li) engleskom velikanu s igračima s ovog parčeta Balkana. Iskusni Milan Jovanović brže je otišao s Enfilda nego što je došao u postojbinu Bitlsa, sa samo deset upisanih nastupa za petostrukog šampiona Evrope, dok njegov mladi naslednik Lazar Marković, iako letos doveden kao zvezda u usponu, još hoda po mukama u debitantskoj sezoni među “redsima”, a engleski mediji i “rođeni” navijači ga već neko vreme žestoko kritikuju.

I eto “materijala” našim tvorcima teorija za premisu po kojoj su Liverpul i srpski fudbaleri gubitnička kombinacija, unapred osuđena na propast. Sagovornici Danasa, s iskustvom igranja na Ostrvu, stvari vide potpuno drugačije.

– Ma, to nema veze s vezom. Prvo, glupo je generalizovati stvari. Drugo, dva slučaja su malo za izvlačenje tako pretencioznih zaključaka. I treće, trebalo bi baratati činjenicama u vezi Jovanovićeve i Markovićeve karijere na Enfildu – u startu se izjašnjava bivši fudbaler Crvene zvezde Goran Bunjevčević, koji je deo profesionalnog veka proveo u Totenhemu.

– I Jovanoviću i Markoviću neke stvari nisu išle na ruku. Lane je došao na poziv Rafe Beniteza, a malo zatim je došlo do jedne pa druge rokade na trenerskoj klupi, dok nije dospeo u “ruke” Kenija Dagliša, kojem nije bio ukusu. Uz to, ekipi u to vreme nije išlo. Slično je i s Markecom. Zatekao je drugačiji Liverpul od onog koji je prošle sezone do samog kraja Premijer lige bio kandidat za titulu. Otišao je prvi strelac Premijer lige Suarez, a Staridž celu jesen muči s povredama. Liverpul ima problema s rezultatima, ima problema i s igrom, a kada je tako prvi su na udaru stranci, posebno oni skupo plaćeni, kao što je naš Lazar. Bio sam siguran da će i njemu i klubu krenuti bolje od susreta s Bazelom, i stvarno je dečko razdrmao tim čim je ušao, a onda su se desila ta nesrećna odluka sudije i(li) nepromišljena reakcija Markeca za isključenje. Setite se samo početaka Nemanje Vidiću u Mančester junajtedu i Branislava Ivanovića u Čelsiju. Dugo su se tražili u Engleskoj, a danas su legende tih klubova. Siguran sam da će Marković napraviti veliku karijeru, u Liverpulu ili negde drugde – ceni Bunjevčević.

Defanzivac s druge strane beogradskog Topčiderskog brda Gordan Petrić, koji je posle Partizana “branio” Glazgov Rendžers, Dandi Junajted i Harts, ima isti komentar onoga kroz šta je Jovanović prolazio pre četiri godine, a Marković ovog leta i jeseni.

– Jovanović je došao u jako lošem trenutku, kada ekipi nije išlo, a treneri se smenjivali, pa mu se kao iskusnom nije dugo čekalo na pravu šansu. Lazar je odličan igrač, ali još dete, koje se i dalje navikava na specifičnosti engleskog prvenstva i mentalitet tamošnjih ljudi. Vreme radi za njega, a dobra stvar je što ima podršku trenera i saigrača. Fudbal je vrlo čudna igra, za čas se stvari naglavačke okrenu. Tako bi moglo da bude s Markecom i Liverpulom. Duga je sezona, hajde da sačekamo maj za sumiranje utisaka – tvrdi Petrić.

Kao u svemu, vreme je najbolji sudija. Penzionisani Jovanović je svojih “pet minuta” u kolevci fudbala davno potrošio, a dvadesetogodišnjem Markoviću je sat tek počeo da otkucava.

Markec “prešišao” Laneta

Prvi srpski fudbaler u Liverpulu, Milan Jovanović, skupio je 10 nastupa kod Rafe Benizeta, Roja Hodžsona i Kenija Dagliša, u svojoj jedinoj sezoni u jednom od najvećih klubova Engleske i za to vreme dao jedan gol, protiv Nortamptona u Liga Kupu. Marković je za četiri i po meseca od dolaska iz Benfike, kao starter ili zamena, odigrao šest utakmica u prvenstvu, četiri u Ligi šampiona i dva u Liga Kupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari