Najveći derbi u engleskom fudbalu pripao je Mančester junajtedu. „Crveni đavoli“ savladali su „nesrećni“ Liverpul (3:0) na Old trafordu, vezavši i šestu pobedu u Premijer ligi, što je najduži niz otkako je ser Aleks Ferguson odlučio da se penzioniše.


Junajted je umeo da uradi ono što Rahim Sterling jednostavno nije znao, a to je da iskoristi konkretne šanse za pogodak. Brendan Rodžers, menadžer Liverpula, promešao je karte pred derbi. Zamenio je golmana, umesto Minjolea gol je čuvao Džons, dok je u napadu najistureniji bio pomenuti Sterling. Liverpul je prvu dobru šansu imao upravo preko hitronogog Sterlinga, rodom sa Jamajke, koji je izbacio iz ležišta svog čuvara, a zatim je sa dva metra šutirao pravo u De Heu. Bukvalno u sledećem napadu Junajted je došao do vođstva, nakon odličnog i tehnički perfektnog šuta Vejna Runija. Bio je to njegov 66. gol na 100 mečeva za Junajted na Old trafordu. Nedugo zatim Sterling je na identičan način promešao rivalsku odbranu, ponovo je sa leve strane na dva metra izašao ispred mladog španskog golmana i opet očajno šutirao. Mančester je iz druge šanse u prvom poluvremenu došao do novog gola. Poslednja linija Liverpula loše je postavila liniju, međutim pomoćni sudija je prevideo veliki ofsajd Huana Mate, pre nego što je postigao gol na drugoj stativi nakon centaršuta. Van Persi je zakačio loptu glavom, što je automatski aktiviralo Matu u ofsajd poziciji. Posle promašene šanse jedan na jedan sa De Heom na startu drugog poluvremena postalo je jasno zašto Sterling već tri meseca nije postigao gol i zbog čega će u narednom periodu izbegavati najprometnije ulice Liverpula. Ni ulazak Lazara Markovića nije mnogo toga promenio u korist „crvenih“. Junajted je svu neizvesnost prekinuo petnaest minuta pre kraja utakmice kada je Van Persi iskoristio briljantnu asistenciju Mate. Liverpul je imao više od igre, mnogo bolje šanse, ali Baloteli i Sterling nisu umeli da pogode ono što je već bilo viđeno u golu.

Siniša Mihajlović pokazao je na gostovanju Juventusu svo svoje trenersko umeće. Njegova Sampdorija remizirala je u Torinu (1:1), prekinuvši niz crno-belih od 25 pobeda kod kuće. Interesantno je da je Sampdorija upravo i poslednji tim koji je savladao Juventus u Torinu 6. januara 2013. Pogodak za remi bio je delo Manola Gabijadinija, najboljeg fudbalera tima iz Đenove, koji u poslednje vreme sve češće ulazi kao rezerva. Potencijalni italijanski reprezentativac u igru je ušao umesto Nenada Krstičića. Juventus je bio mnogo bolji u prvom poluvremenu kada je i poveo, napadao je i u nastavku, ali je Sampdorija uspela da jedan bod odnese u Đenovu. Barselona je remijem na gostovanju Hetafeu (0:0) dala četiri boda „fore“ Realu, kao i šansu Atletiku da ih dostigne. Dortmund je porazom od Herte u Berlinu pokazao da je u dubokoj krizi i da je borba za opstanak zaista ove sezone surova realnost (1:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari