Deset dana trofeji Lige šampiona i Lige Evrope stajaće jedan pored drugog u vitrinama Čelsija. Londonski tim će vredniji pehar 25. maja „predati“ minhenskom Bajernu ili Borusiji iz Dortmunda, ali će trofej Lige Evrope ostati na Stamford bridžu sve do sledeće godine i finala drugog po kvalitetu fudbalskog takmičenja, koje će se igrati u Torinu.


Činilo se da Čelsi neće „duplirati“ titule, jer je Benfika tokom većeg dela finalnog meča u Amsterdamu bila bolji rival. Trener „plavaca“ u odlasku Rafa Benitez nije mogao da računa na kapitena Džona Terija i odličnog Edena Azara, što se videlo u igri nominalnog gosta. Međutim, greška Garaja i lucidnost Toresa najavili su scenario u režiji Čelsija, a potpis na trijumf svog tima stavio je Branislav Ivanović u poslednjem minutu sudijske nadoknade. Kada su se svi na Amsterdam areni spremali za produžetke, srpski reprezentativac se vinuo i glavom, na sebi svojstven način, pogodio suprotan ugao nemoćnog i „ukopanog“ Artura.

– Ovo je jedan od najboljih trenutaka u mojoj karijeri, jer je pobeda u finalu jednog evropskog takmičenja kao san. Uvek sam govorio da ekipa osvaja titule, a ne pojedinci, a mi smo to dokazali jer smo u finalu bili oslabljeni zbog povreda nekih važnih igrača. Srećan sam, zadovoljstvo je biti deo ovog tima. Kada osvojite jedan trofej, uvek želite drugi, nešto vas uvek gura napred. To smo ove sezone osetili u mnogim utakmicama i baš to nam je bila dodatna motivacija – iskren je Ivanović.

Mnogo se bure podiglo oko trenera Beniteza, koji je u novembru nasledio Roberta di Matea, ali je već od početka rada u novom klubu bio na „crnoj listi“ najvernijih navijača. Ti navijači nisu želeli na klupi čoveka koji je vodio ekipu Liverpula, ali je Benitez uspeo neke od njih da natera na promenu mišljenja.

– Svako ima svoje mišljenje, mada sam dobio mnogo poruka podrške od navijača koji su svesni da smo dobro radili. Kažu mi da ne slušam druge, ali ja sam potpuno koncentrisan na svoj posao. Drago mi je što su neki navijači zadovoljni, a oni koji nisu, to je njihova stvar – iskren je bio Benitez, koji je Čelsi doveo do finala Svetskog klupskog prvenstva i polufinala FA i Liga Kupa.

Čelsi je kao branilac titule u Ligi šampiona sezonu na međunarodnoj sceni počeo u eliti, ali nije uspeo da prođe grupnu fazu u konkurenciji Juventusa i Šahtjora. Ipak, Benitez je uspeo da motiviše igrače da pruže maksimum u Ligi Evrope, koja najčešće bogatim klubovima služi za razigravanje fudbalera koji imaju malu minutažu u nacionalnim šampionatima. Pobedom nad Benfikom u finalu španski stručnjak je potvrdio da osvajanje Kupa UEFA 2004. sa Valensijom, odnosno Lige šampiona sa Liverpulom godinu dana kasnije nisu slučajnost, već da ima dovoljno smisla i kvaliteta da stvori šampionski tim. Benitez će poslednji put predvoditi Čelsi u nedelju protiv Evertona u poslednjem kolu Premijer lige, u kojem će „plavci“ pokušati da pobedom osiguraju direktan plasman u Ligu šampiona.

Prokletstvo Benfike

Fudbaleri Benfike nisu uspeli da slave ni u sedmom uzastopnom finalu nekog evropskog takmičenja, a poslednji trofej na međunarodnoj sceni osvojili su 1962. godine. Posle te sezone mađarski trener Bela Gutman je od uprave tražio povišicu, ali je nije dobio. Na nimalo prijatnom rastanku, navodno je „prokleo“ Benfiku: „Proći će sto godina, a Benfika neće osvojiti evropski trofej“. Ako je zaista bilo tako, to prokletstvo i dalje traje.

Drogba čestitao Banetu

Didije Drogba je prošle sezone bio najzaslužniji za to što je Čelsi osvojio titulu prvaka Evrope, a sada je kao član Galatasaraja bio jedan od najvatrenijih navijača „plavaca“. Odmah po završetku finalne utakmice Drogba je na svojim profilima na društvenim mrežama stavio sliku Ivanovića uz poruku: „Moj brat od druge majke. Mnogo sam ponosan na njega.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari