Mlada fudbalska selekcija Srbije nije našla načina da pobedi, ne mnogo bolje vršnjake iz Engleske u revanšu baraža, pa su Gordi Albion, a ne „orlići“ otišli na šampionat Evrope u Izraelu sledeće godine, ali propuštanje drugog EP zaredom je mnogo manja šteta od kazni kojima će evropska fudbalska federacija, izvesno, ovih dana, sankcionisati skandalozno „treće poluvreme“ utakmice u Kruševcu.


Dan posle verbalnih i fizičkih obračuna posle završnog sudijskog zvižduka, na terenu i u tunelu prema svlačionicama, u kojem su učestvovali igrači i stručni štabovi oba tima, kompletna engleska javnost se digla na noge, a stvar je otišla toliko daleko da je i britanski premijer Dejvid Kameron pozvao UEFA da drakonskim kaznama sankcioniše našu selekciju, igrače, trenere i Fudbalski savez Srbije, pri čemu se akcenat stavlja na osetljivo pitanje rasističkih uvreda s tribina.

– Premijer je zgrožen prizorima koje stižu iz Srbije. I spreman da iskoreni rasizam, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni – saopšteno je iz Kameronovog kabineta, a oštrim protestima i zahtevima na adresu UEFA pridružio se i ministar sporta Hju Robertson.

– Scene na terenu i van njega tokom utakmice bile su sramotne. Pisao sam predsedniku UEFA Mišelu Platiniju i zahtevao sam da se odmah sprovede istraga o tom incidentu. Očekujemo da UEFA oštro kazni sve one koji su krivi za rasizam – stoji između ostalog u izjavi prvog čoveka britanskog sporta.

I crnoputi Deni Rouz, prva „meta“ kruševačke publike, i sam sankcionisan crvenim kartonom za koškanje s našim fudbalerima, traži da fudbalska Srbija debelo plati za nemile događaje pod Bagdalom.

– Vređanje je počelo još tokom zagrevanja, a majmunski krici su se čuli svaki put kada sam prišao aut liniji. U drugom poluvremenu sam pogođen i s dva kamena u glavu. Srbija mora da bude suspendovana – tvrdi engleski fudbaler.

A FSS je juče preko svojih veza u Nionu ceo dan pokušavao da izdejstvuje što blaže sankcije. Do kraja nedelje bi trebalo da saznamo da li su u tome uspeli.

FSS: Nije bilo rasizma

Povodom incidenata tokom i posle utakmice mladih reprezentacija Srbije i Engleske oglasio se i Fudbalski savez Srbije, iz kojeg demantuju da je na stadionu u Kruševcu, pre i za vreme utakmice, bilo rasizma. „Tuča između članova dve ekipe nema nikakve veze sa rasizmom, o čemu svedoče preliminarni izveštaji službenih lica, gde niko od njih nije pomenuo rasističke ispade“, ističe se iz FSS uz konstataciju da se igrač gostiju Deni Rouz „krajnje neprimereno, nesportski i vulgarno poneo ka navijačima“, što je izazvalo incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari