U susret predstojećem večitom derbiju JP Službeni glasnik objavio je knjige „Derbi, moj derbi“ i „Mnogo smo jači“ autora partizanovca Boža Koprivice i zvezdaša Vuleta Žurića. Između dve korice predstavljena je priča o najvećem prazniku srpskog sporta iz dva ugla, a izdanje je objavljeno u saradnji sa fudbalskim klubovima Partizanom i Crvenom zvezdom.


– Derbi je događaj za koji se živelo šest meseci u godini bez obzira na rezultat. Čim se odigra jedan na Zvezdinom ili Partizanovom stadionu, počinjale su pripreme za naredni. Danas bi morali da se pozabavimo time kako da napravimo ponovo tu atmosferu koja je nekada postajala kada se igrao derbi, a o čemu govore i ove dve priče. Sećam se kako smo nekada sa stadiona Crvene zvezde išli peške do stadiona Partizana, kroz park u kojem danas obavezno stoji žandarmerija. Niko nas nikada nije dirao a tu su uvek sedeli navijači oba kluba sa obeležjima. Nisu se ni oni međusobno sukobljavali – kazao je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Savić na jučerašnjoj promociji knjige u Cepter Medija centru.

Momčilo Moca Vukotić, rekorder u nastupima na debiju između Zvezde i Partizana, istakao je da mu je u sećanju ostala utakmica iz sezone 1964/65 kada su navijači probili ogradu i gledali meč na travi, između atletske staze i tribina.

– Utakmica sa navijačima na terenu je prošla bez incidenata. Tako nešto je za današnje vreme nepojmljivo. Ovih dana treba podsetiti da je fudbal pobeda, ali i poštovanje rivala. Treba podsetiti i da su utakmice nekada bile jako podsećanje. Ja sam igrao pred sto hiljada gledalaca na stadionu Crvene zvezde, to su bili mečevi koji se čekaju i koji su stvarali heroje – objasnio je Vukotić.

Nekadašnji fudbaler Partizana Nenad Bjeković je derbi nešto izuzetno i da treba da se izdigne izvan svih stvari koje nisu vezane za sam meč.

– Treba pričati o igračima, potezima, golovima, a ne o sporednim stvarima koje su daleko od fudbala – napomenuo je Bjeković.

Vule Žurić je istakao da se nada da će navijači jednog ili drugog kluba pročitati obe strane knjige, te da se neće zadržati samo na priči koja se tiče njihovog tima.

– Ova knjiga između ostalog pokušava da sve vrati u krug sporta. Ona pokazuje šta je fudbal za ljude, poput Boža i mene, koji nisu fudbaleri. Za nas je ovaj sport više od igre i huliganizam i nasilje nemaju ništa sa tim – kazao je Žurić.

Božo Koprivica, koji je o fudbalu napisao i knjigu „Samo bogovi mogu obećati“, smatra da je Maradona za Argentinu važniji od Borhesa, te da u jednoj fudbalskoj utakmici ima svega što ima i u umetničkim sadržajima.

– Svaki fudbaler ima svoj rukopis, kao što ga je imao i Brandu u glumi ili neki pisac. Derbi više oslobađa publiku od energije nego bilo koji muzički ili pozorišni događaj – kazao je Koprivica, dodajući da su fudbaleri Jugoslaviju doveli na mapu sveta mnogo pre filma i pozorišta.

Nažalost, promociju u kojoj je potencirano smirivanje rivalstva između navijača oba kluba, obeležio je i sukob legendarnog fudbalera Crvene zvezde Vladimira Petrovića Pižona sa Koprivicom. Nakon opširnog uvodnog izlaganja autora u kojem je Koprivica izneo i nekoliko „teških reči“ na račun Zvezde, povodom košarkaške utakmice između Zvezde i Partizana održane u nedelju u hali Pionir, Pižon je ušao u verbalni sukob sa njim, nakon čega je napustio promociju.

– Nije mi žao što je Pižon otišao, mora da pokaže strpljenje. Ali, ja ga i dalje poštujem kao igrača – rekao je posle toga Koprivica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari