Večeras će se u Torinu dogoditi trenutak istine i to ne samo za Juventus, već i za italijanski klupski fudbal uopšte. „Stara dama“ dočekuje Olimpijakos, primorana da se crveno-belima revanšira duplom merom, jer u svakoj drugoj računici višegodišnji apsolutni vladar Serije A mogao bi da se oprosti od osmine finala Lige šampiona.

Liverpul je u gotovo identičnoj situaciji, koju dodatno pogoršava očajna sezona u Premijer ligi. Poigravanje Reala u prethodnom kolu na čuvenom „Enfild roudu“ više boli sve navijače „crvenih“ od samog poraza. Izabranici Brendana Rodžersa pokušaće večeras u Madridu da barem za promil povećaju šanse za prolaz u eliminacionu fazu, a bod iz prestonice Španije bio bi puna kapa. Iako je prošla trećina sezone, Borusija i Arsenal su se gotovo izvesno oprostili od šampionskih ambicija u Bundes, odnosno Premijer ligi, tako da će svim silama pokušati da u Ligi šampiona zvižduke zamene aplauzima sa tribina. Dortmund će, nakon preslišavanja Galate u Istanbulu, imati isti cilj i pred svojim navijačima, dok će fudbaleri Arsenala želeti da uvere sve prisutne u Londonu da sreća nije bila prevashodni saveznik „tobdžija“ u prvom susretu sa Anderlehtom u prethodnom kolu.

Juventus godinama već ne uspeva da se presabere u Ligi šampiona. Poraz od Olimpijakosa u prethodnom kolu pokazatelj je da crno-beli još uvek nisu dorasli samom kremu evropskog klupskog fudbala. Erozija kvaliteta u Seriji A poslednjih sezona nagrizla je i ono najtananije tkivo u vrhunskim timovima, tako da italijanski velikani trenutno igraju daleko od kvaliteta neophodnim za samu završnicu Lige šampiona. Juventus večeras neće imati izbora, svaka druga opcija osim pobede znatno bi umanjila šanse „staroj dami“ za prolaz u osminu finala.

U ovom trenutku više od 80 miliona evra potrošenih u letošnjem prelaznom roku za pojačanja deluje kao Liverpulova potpuno promašena investicija. „Crveni“ su toliko neubedljivi da ponekad deluje kao da se u pivnicama pripremaju za duele. Real će večeras biti u šansi da eventualnim trijumfom postane prvi tim koji je obezbedio prolaz u osminu finala. Teško je poverovati da Liverpul može napraviti iznenađenje u Madridu, nalik onom iz 2009. kada je u osmini finala trijumfovao (1:0), a zatim u revanšu na Enfildu dotukao rivala (4:0).

Dortmund takođe večeras pobedom nad Galatasarajem može kaparisati kartu za nokaut rundu. Galata će sigurno imati značajnu podršku svojih zemljaka koji već treću ili četvrtu generaciju žive širom Nemačke. Borusija je opterećena povredama brojnih igrača (Mktarijan, Gundogan, Sahin, Šmelcer, Obamejang), zbog čega plaća danak u prvenstvu, poslednja linija je krajnje porozna, a uloga i sposobnosti kapitena Kela kao zadnjeg veznog teško su objašnjivi. Čezare Prandeli, trener Galate, pokušaće da disciplinovanom, odgovornom igrom, defanzivnom formacijom, nekako obuzda izvanrednu transformaciju rivala iz odbrane u napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari