Fudbaleri Barselone potvrdili su ono što fudbalski svet zna unazad mesecima, možda i godinama. Partija u finalu Lige šampiona protiv Mančester junajteda, sigurna pobeda od 3:1 i terenska inicijativa tokom većeg dela susreta jasni su pokazatelji da u istoriji fudbala nije postojala tako dominantna ekipa kao ova kojom komanduje Pep Gvardiola.


Stabilna odbrana sa golmanom Valdesom i Pikeom na čelu (kraj njega su se ove sezone menjali kapiten Pujol, Buskets, Maskerano) i ofanzivnim bekovima Alvešom i Abidalom (ili Adrijanom i Maksvelom) primer je kako odlična ofanzivna postavka igre ne bi bila svrsishodna ukoliko ne bi „stajala“ na jakim temeljima. Ubitačan vezni red sa Ćavijem i Inijestom, vihornim krilima Pedrom i Viljom i „mađioničarem“ Mesijem kao najbližim protivničkom golmanu igrali su se fudbala tokom čitave sezone, a iz te lepote iznikao je novi, četvrti po redu, trofej namenjen najboljoj ekipi Starog kontinenta.

– Mnogo toga morate uraditi da biste osvojili Ligu šampiona. Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za finale i mislim da smo odigrali sjajno. Srećan sam zbog trijumfa, ali i zbog načina na koji smo do njega došli, igrajući fudbal – istakao je trener Barselone Pep Gvardiola nakon finala na Vembliju.

Dušebrižnici su osporavali tokom sezone dominaciju Katalonaca. Isticali su da je Murinjov Real izbačen uz pomoć sudija, da bi Arsenal prošao dalje da Van Persi nije prestrogo isključen u duelu sa Barselonom. Međutim, kao da zaboravljaju da je Barsa na svakoj utakmici (sem meča sa „tobdžijama“ u Londonu) u Ligi šampiona dominirala gotovo od početka do kraja, da je uvek igrala na gol više i da je u svakom trenutku ličila na ekipu koja zna šta hoće. A, htela je trofej. Kakva hemija vlada u ekipi i koliki je nivo drugarstva svedoči i podatak da je na putu ka „ušatom“ peharu Pujol predao kapitensku traku Eriku Abidalu, koji je tokom sezone dobio najvažniju životnu bitku (operisan od tumora jetre) i zauzeo mesto u startnoj postavi na Vembliju, kako bi ga on prvi podigao.

Teško je iz gotovo nestvarnog kolektiva izdvojiti pojedinca, ali učinak Lea Mesija zaslužuje posebnu pažnju. Pogodak u 54. minutu finalnog susreta bio je njegov 12. u sezoni u Ligi šampiona, čime je izjednačio rekord Ruda van Nistelroja, koji je u sezoni 2002/03 toliko puta zatresao mrežu rivala upravo noseći dres Junajteda. Mesi je treću sezonu uzastopno najbolji strelac elitnog takmičenja Starog kontinenta, što nikada nikome nije pošlo za rukom. Gerd Miler, Žan-Pjer Papen i Nistelroj su bili tri godine najefikasniji, ali ne u tri vezane sezone.

– Finale je bilo za pamćenje. Ono što ovaj tim radi je neverovatno i još nismo svesni šta postižemo. Želimo da nastavimo sa osvajanjem pehara. Sada je vreme za slavlje. Ovo je tim pobednika, svi to znamo i sada razmišljamo samo o proslavi. Posle toga ćemo početi da mislimo o narednoj sezoni – rekao je Mesi, koji je sezonu završio sa impresivnim učinkom od 53 gola i 28 asistencija na 55 utakmica u svim takmičenjima.

Svetski mediji posvetili su veliku pažnju tituli Barselone. Španci, naravno, nisu štedeli komplimente za igru svog tima, pa je As u tekstu sa naslovom „Super Barsa“ konstatovao da postoje utakmice koje obeležavaju jednu epohu i da su baš takvoj prisustvovali gledaoci na Vembliju. Marka je napisala „Barsa je kao san“, a El mundo Deportivo jednostavno zaključio „Šampioni“. Britanski Skaj sport konstatovao je da je Mančester junajted bio „Bez odgovora za Barselonu“, italijanska Gazeta delo sport piše pod naslovom „Barsin šampionski šou“, dok francuski L’Ekip tvrdi da je „Barselona sa druge planete“.

Veliki broj navijača Barselone pratio je uživo prenos iz Londona putem video bimova na ulicama glavnog grada Katalonije, ali se slavlje posle meča pretvorilo u sukob sa policijom. Španski mediji preneli su da je tom prilikom povređeno najmanje 90 osoba, od kojih 18 policajaca. Neredi su trajali oko dva sata, a izazvali su ih navijači koji su bacali flaše i druge predmete prema organima reda.

Barsin MVP

Barselona ima najboljeg igrača, najboljeg trenera i najboljeg strelca Lige šampiona, a novinari su se poigrali i izdvojili MVP sezone. Taj trio čine M(esi) – V(ilja) – P(edro). Ofanzivni igrači u Barsinoj formaciji postigli su golove na Vembliju i najzaslužniji su što je „Blaugrana“ najefikasnija ekipa takmičenja sa 30 postignutih golova.

Gvardiola još godinu dana na Nou Kampu

Trener Barselone Pep Gvardiola potvrdio je da će bar još godinu dana sedeti na klupi katalonskog kluba.

– Nameravam da nastavim sa Barsom još jednu godinu, a posle ćemo videti. Biće mi teško u nekom drugom klubu sa drugim igračima jer ću uvek pitati „gde su onakvi igrači“. Trener zavisi od igrača. Danas vam se devojke bacaju pred noge jer pobeđujete, a već sutra bi to moglo da se promeni – istakao je stručnjak koji je za tri godine osvojio čak deset titula sa Barselonom.

Maradona: Mesi je novi Maradona

Bivši selektor reprezentacije Argentine i nekada najbolji fudbaler sveta Dijego Armando Maradona imao je samo reči hvale za nastup omalenog zemljaka.

– Tokom godina mnogo puta sam čuo da se na terenima pojavio „novi Maradona“, ali verujem da je Mesi to zaslužio. On je neverovatno talentovan i ima jedinstvenu sposobnost da s loptom uradi stvari koje ne očekujete. To ga čini posebnim. Svi veliki igrači znaju da igraju fudbal i rade stvari koje vas teraju da ih iz utakmice u utakmicu gledate s divljenjem i pomislite da li je to što rade uopšte moguće. Mesi je takav igrač – rekao je Maradona.

Vidić čestitao boljem timu

Kapiten Mančester junajteda Nemanja Vidić nije postao treći Srbin, posle Velibora Vasovića i Stevana Stojanovića, koji je podigao pobednički pehar.

– Mislim da nikada nismo igrali protiv ekipe kakva je Barselona. Oni su igrali sjajan fudbal i potpuno su zaslužili trijumf. Pokušali smo sa presingom, hteli smo da ih napadnemo visoko. Međutim, primili smo golove kada nismo zatvarali njihove igrače. Kada imaju loptu oni tako dobro znaju da odigraju završni pas i to su pokazali – sa setom u glasu zaključio je reprezentativac Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari