Treće leto za redom, ali nikada u većoj tišini i s manje očekivanja, Partizan prvi od srpskih klubova izlazi na evropsku scenu. Posle tačno mesec dana od starta priprema za sezonu 2010/11, sa samo tri nedelje i kusur dana efektivnog rada, svega pet provera, dve pobede i tri poraza u njima, bez petorice standardnih članova ekipe koja je u maju odbranila titulu i još uvek nezaključenim prelaznim rokom, naš prvak sutra dočekuje jermenski Pjunik u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bez M. Božovića, Lomića, Kneževića (prodati), Diare (pozajmljen), Fejse (povređen) i pojačanja na pozicijama zadnjeg veznog i napadača, a sa iskustvom neslavnog kraha prošlogodišnjeg pretenciozno najavljenog napada na elitu i milione evra od nje, crno-beli ne prete neprikosnovenom vladaru klupskog fudbala te bivše sovjetske republike s brojnim reprezentativcima Jermenije, ali i ne dovode u pitanje plasman u sledeći krug. U Humskoj računaju da će im žestok i, prvi put, naukom potpomognut rad na sopstvenoj igri, do najsitnijih detalja opserviran stil protivnika, prednost u tehničkom znanju i velika internacionalna kilometraža najstarijih pojedinaca doneti pobedu u dvomeču s ekipom koja je odavno počela nacionalnu ligu i potrošila više novca na nove igrače, ali nijednom nije dobacila dalje od ove runde borbi za najprestižnije takmičenje. Drugačiji ishod predstavljao bi katastrofu, jer bi u tom slučaju „parni valjak“ ostao i bez prilike za prestrojavanje u trku za Ligu Evrope.

– Primetno smo skromniji u javnim nastupima nego proteklih godina. Za moj pojam to je dobar pristup. Iz ličnog iskustva znam da su najbolji rezultati pravljeni baš onda kada bismo sami sebe poštedeli tenzije i euforije te vrste. Jedno su ambicije i želje, a ova ekipa, njen stručni štab i uprava ih imaju kao i pre, a nešto sasvim drugo javna obećanja i velike reči. Idemo redom, bez preskakanja stepenika. Tako smo se ponašali i tokom priprema. Od dana do dana, od treninga do treninga, od jedne do druge provere, ali sve po unapred osmišljenom planu. S jasno vizijom sledećeg poteza. I mislim da smo uradili dobar posao. Naravno, sada igrom i rezultatima na ove dve utakmice treba i navijače i ljude koji vode klub uveriti u to – kaže Radiša Ilić, novi prvi golman Partizana koji se posle sedam godina vratio na Topčidersko brdo.

Uz dužno poštovanje za ofanzivan fudbal Pjunika, njegove silne trofeje i činjenicu da je prošle godine u ovo doba dobro namučio zagrebački Dinamo, tridesettrogodišnji čuvar mreže crno-belih tvrdi da je tim trenera Aleksandra Stanojevića taj koji će voditi glavnu reč u ovih 90 minuta, a onda i u sat i po duela u Jerevanu, naredne srede.

– Jeste fraza, ali stojim iza toga da se Partizan pita za epilog ovih mečeva. Sto posto sam siguran da ćemo mi davati ton dešavanjima na terenu, određivati njihov tok i ishod. Fudbal je čudna i nepredvidiva igra, ali mi smo bolji i dobro pripremljeni za ono što nas čeka u Humskoj i Jerevanu. Verujem da ćemo proći ovaj krug, a posle ćemo videti šta i kako dalje – puca od optimizma Ilić, koji je dobio prednost u odnosu na Radosavljevića i Živkovića (vraćen s pozajmice u Metalcu).

Nova sezona, nova oprema

Od početka priprema ekipa Partizana trenira i igra u opremi Adidasa, a juče je svečanim potpisivanjem trogodišnjeg ugovora i promocijom novih dresova u beogradskom Grand kazinu ozvaničen dogovor o tehničkom sponzorstvu ovog renomiranog proizvođača sportske opreme i rekvizita iz Nemačke. Prethodnih sezona, srpskog šampiona oblačio je italijanski Robe di Kapa, dok je Adidas to činio 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

I Petrović među starterima?

Mada se ekipi priključio tek posle odmora od Mundijala i povratka saigrača s priprema u Austriji, a uskoro bi mogao da nastavi karijeru u inostranstvu, postoje velike šanse da će jedini Partizanov A reprezentativac Radosav Petrović biti među igračima koji će početi sutrašnju utakmicu. „Bilo je pitanje koliko je Petrović spreman, ali su svi testovi i njegovo ponašanje na treninzima pokazali da je on maksimalno spreman, a pored toga sa Svetskog prvenstva se vratio sa velikom dozom samopouzdanja jer je učestvovao u pobedi nad Nemačkom. Zadovoljan sam igrama Baneta Jovanovića, ali kada imate nekoga sa toliko samopouzdanja kao što ga ima Raća…“ otkriva trener Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari