U predigri velikog nemačkog finala jače i bogatije fudbalske Lige šampiona 25. maja na Vembliju, portugalska Benfika, sa srpskim vezistom Nemanjom Matićem, i engleski Čelsi, našeg defanzivca Branislava Ivanovića, večeras će na Amsterdam areni odlučiti pobednika slabije i manje isplativije Lige Evrope. S jednakim šansama da iz prestonice Holandije odu u istoriju.

Nominalni domaćin iz Lisabona celih pet decenija čeka na trofej u bilo kom UEFA takmičenju, a ionako veliku motivaciju u meču sezone za tim sa Da Luiz stadiona „bilduje“ eliminacija od istog protivnika u četvrtfinalu prošlogodišnje LŠ, iz koje su se i ove sezone prestrojili u LE.

– I ulazak u finale predstavlja veliki uspeh, ali osvajanje Lige Evrope bio bi zaista važan momenat u klupskoj istoriji. Benfika je navikla da igra pod pritiskom i uvek ide na pobedu, pa će tako biti i u holandskoj prestonici. Zadovoljstvo nam je što ćemo se u finalu suočiti baš sa Čelsijem, klubom koji u svojim redovima ima više naših bivših igrača. Radujem se susretu s Luizom, Ramirešom, Freirom i Ilarijom, koje sam nekada trenirao. Nadam se, ipak, da će na kraju oni meni čestitati, a ne ja njima četvorici – oprezni je optimista Horhe Žesuš, trener „orlova“ nad čijom se pripremom duela s Čelsijem nadvila crna senka vikend poraza u večitom derbiju Portugala s Portom, koji bi „orlove“ mogao koštati gubitka nacionalne titule.

Matićeva ogromna želja za trijumfom je još opipljivija, jer jedna od potencijalnih zvezdi letnjeg prelaznog roka u Evropi u ovih 90 minuta osim klupskog uspeha traži i satisfakciju za nikada dobijenu šansu na Stamford bridžu, odakle je došao u sadašnji klub.

– Prošle sezone su sitnice odlučile o prolazu u polufinale Lige šampiona. Čelsi je tada imao više šanse. Sada će, nadam se, biti obrnuto. Jedva čekam novi duel s bivšim klubom. I šansu da posle pola veka donesemo evropski trofej navijačima Benfike – najavljuje veliku borbu sjajni kvaritelj igre s Uba.

Čelsi je već posle grupne faze takmičenja LŠ ostao bez prošlogodišnjeg trofeja u konkurenciji kontinentalnih klupskih prvaka i odavno ispao iz trke za šampionski naslov u Engleskoj, ali zato ima jedinstvenu priliku da posle Bajerna, Juventusa i Ajaksa postane četvrti tim koji je osvojio sve evropske kupove.

– Nadali smo se još jednom uspehu u Ligi šampiona, ali svako evropsko finale je velika stvar. Benfika je jedna od najjačih evropskih ekipa u ovom trenutku i biće vraški teško savladati je u borbi za novi trofej. Ali, mi ga jako želimo i imamo plan kako da ga donesemo kući – poručuje Rafa Benitez s trenerske klupe „plavaca“.

Ivanović odobrava mišljenje svog najverovatnije odlazećeg šefa.

– Benfika ima mnogo dobar tim, predvođen fenomenalnim Kardozom, koji stalno postiže golove i godinama igra na vrhunskom nivou. Nadam se da ćemo kao i prošle godine naći rešenje za Portugalce. Kao i mog odličnog zemljaka Matića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari