Samo jedan pogodak na gostovanju Barselone APOEL-u bio je dovoljan Lionelu Mesiju da prestigne Raula po broju postignutih golova u Ligi šampiona, a kako je Argentinac čak tri puta zatresao mrežu lestvicu je, za sada, pomerio do cifre 74. Sjajna forma u kojoj je već godinama, uprkos povredama, te činjenica da je rođen 1987. i da će sigurno još dosta vremena provesti na terenu, daju Mesiju za pravo da istakne ozbiljnu kandidaturu za najboljeg igrača u istoriji fudbala.


Samo pre nekoliko dana Argentinac je srušio 59 godina star rekord Telma Zare i sa 253 gola postao najbolji strelac Primere. Pre toga, Mesi je u martu postao najbolji golgeter Barselone svih vremena, tada sa 371 golom, ali je tu granicu uveliko već pomerio. Zbog svega ne čudi izjava trenera Katalonaca Luisa Enrikea da Mesi ne namerava da stane.

– Lionel Mesi je najbolji fudbaler svih vremena. Fudbal je kralj sportova i on će nastaviti da iznenađuje sve još dugo – kratko je prokomentarisao Enrike.

Argentinac mu je odgovorio dosta skromno konstatacijom da su pobede važnije od njegovih rekorda. On je naveo da je najvažnije da igraju dobro, da osvajaju bodove i nastave u istom ritmu kako bi ispunili ciljeve koje su postavili na početku sezone.

Interesantno je da je Mesi u utorak uveče nadvisio broj golova koliko je brazilski „pravi“ Ronaldo postigao u karijeri. Od zanimljivih rekorda Argentinca treba pomenuti da je on u najviše navrata postigao het-trik u Ligi šampiona (pet puta), te da je na najviše utakmica postizao po dva gola u elitnom takmičenju (20 utakmica). Mesi je u ligi šampiona slavio u najviše različitih gradova (23), ali i na najvećem broju stadiona (24). Argentinac je ušao u Ginisovu knjigu rekorda sa 91 golom u kalendarskoj godini, ali je postao i prvi fudbaler koji je u jednoj sezoni dao najmanje po gol svakom od 19 rivala u Primeri. Pritom je Mesi dobio najviše FIFA Zlatnih lopti (4), kao i tri Zlatne kopačke za prvog strelca Evrope u sezoni.

Samo Ronaldo pretnja

Jedini igrač koji bi mogao da pomuti slavu Mesija je njegov najveći rival Kristijano Ronaldo, ali samo pod uslovom da Argentinac uspori ritam. Naime, Portugalac trenutno zaostaje za Mesijem četiri gola u Ligi šampiona (ne računajući sinoćnji meč u Bazelu), dok su sledeći na listi aktivnih igrač Didije Drogba i Zlatan Ibrahimović sa po „samo“ 43 gola u elitnom takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari