Na gala svečanosti u beogradskom hotelu „Metropol“ podeljene su nagrade najboljim pojedincima u našem fudbalu, a „Zlatne lopte“ Nemanji Matiću (igrač) i Radovanu Ćurčiću (trener), odnosno „Zlatnu pištaljku“ Miloradu Mažiću i njegovom timu (sudije) uručio je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.


– Ovaj dan pripada Radovanu Ćurčiću i Nemanji Matiću. Matić je za kratko vreme uspeo da na probirljivom evropskom tržištu postane jedna od najvećih fudbalskih zvezda. Čelsi nije isti s njim i bez njega. Zahvaljujući Ćurčiću, posle dugo vremena uplatili smo mladoj selekciji 200.000 evra. Da Bog da se ponovilo, zaslužili su – prvi čovek FSS prvo se poklonio sjajnom vezisti i tvorcu velikog uspeha s „orlićima“, koji je posle eliminacije moćne Španije i plasmana na prvenstvo Evrope, odnosno odlaska Dika Advokata, prekomandovan na mesto selektora A reprezentacije.

A onda se pozabavio (iz raznih razloga) očajno započetim kvalifikacijama za EP u najjačoj konkurenciji.

– Radićemo na četiri zadatka u 2015. Prvi je stara boljka i najveći problem koji pritiska FSS – A tim. Zabrinut sam. Nemamo više prostora da pravdamo rezultat, naročito kada se od 53 selekcije 24 plasira na takmičenje. Loše je počelo. Nemamo tim.

Na red je, zatim, došla situacija u srpskom klupskom fudbalu.

– Stanje je toliko teško da poprima dozu drame. Dobar deo klubova se nalazi na granici stečaja. Lek je privatizacija. Državni vrh je najavio da će pojedini klubovi biti privatizovani do kraja godine, ali se posle zaćutalo. Bez novih investicija ne piše nam se ništa dobro – podseća Karadžić.

Kosovo i FIFA

Predsedniku FSS jasno je da će FS Kosova u skorije vreme postati punopravni član Svetske fudbalske federacije.

– Postoji član FIFA, koji kaže da bez prijema u Ujedinjene nacije nema takmičenja. Ali, ovo što je MOK primio Kosovo dodatno otežava situaciju. Imaćemo izuzetno tešku poziciju oko nepriznavanja Fudbalskog saveza Kosova. Tri godine smo odolevali tome…

Srbija 38. na svetu

Fudbalska reprezentacija Srbije napredovala je za osam pozicija na najnovijoj rang-listi Međunarodne fudbalske federacije i završiće 2014. godinu kao 38. selekcija na svetu. Branislav Ivanović i društvo imaju 713 bodova i nalaze se iza Škotske (729) i Gane (714), a ispred Gvineje (706) i Zelenortskih ostrva (693). Nemačka je prva, pa slede Argentina, Kolumbija, Belgija, Holandija…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari