Prolazom u polufinale šampionata Evrope u Mađarskoj, omladinska fudbalska reprezentacija Srbije skinula je veliki teret s leđa zvani plasman na Svetsko prvenstvo 2015, ispunivši san brojnih generacije posle daleke 1987. i čuvene titule planetarnog prvaka najboljih dvadesetogodišnjaka stare Jugoslavije, ali naslednici osvajača prošlogodišnjeg EP ne bi da se tu zaustave.

Mada bez ponajboljih pojedinaca turnira, Partizanovog tandema Andrija Živković – Danilo Pantić, koje su klupski opoziv odnosno povreda vratili u Beograd, te vrlo važnih karika u igri iz kvalifikacija Miloša Veljkovića (Totenhem) i Sergeja Milinkovića – Savića (Genk), čije strane gazde nisu ni htele da čuju za EP, “orlići” veruju u čudo u večerašnjem duelu s favorizovanim Portugalom i nastavak puta kojim su išli njihovi zlatni prethodnici iz Litvanije 2013.

– Ova deca su ponos Srbije, a njihov odlazak na Mundijal istorijski uspeh za našu zemlju, jer se niko pre njih, a posle čuvenih „Čileanaca“, nije plasirao na Svetsko prvenstvo. Ovo je delo tri generacije, jer selekcija predstavlja miks igrača rođenih 1995, 1996. i 1997. godine. Ne smemo zaboraviti ni momke iz kvalifikacija, koji nisu s nama u Mađarskoj. Svako je na svoj način doprineo ostvarivanju našeg prvog cilja na ovom EP. Idemo dalje – hvali i poručuje selektor srpskog tima Veljko Paunović, čiji su klinci nadigrali Ukrajince i bili više od egal protivnika Nemačkoj, ali su iz ta dva susreta izvukli samo remije, da bi otpor Bugarske, uprkos dominaciji u oba poluvremena, slomili tek u 90. minutu.

– Nije lako rešetati mreže na EP, ipak je ovo top nivo takmičenja. Imamo određene probleme u realizaciji, ali zato lako stvaramo šanse. Ako protiv Portugalaca budemo iskoristili samo trećinu prilika možemo se nadati finalu – smatra mladi stručnjak pred sučeljavanje s timom, koji je dobio sve utakmice i postigao čak 11 pogodaka u grupi, uz stoprocentan učinak u kvalifikacijama za tekući šampionat.

– Oni su izuzetno kvalitetan i efiksan tim. Kompletan, za razliku od nas. Ali su zato pod većim rezultatskim pritiskom. Moja ekipa ima šampionski karakter, veliko srce i sjajnu atmosferu, što nas je i održalo u borbi s brojnim problemima. Zašto ne bismo, kao prošlog leta, izbacili istog rivala na putu do finala – pita Paunović.

Povratak Maksimovića

Dobra vest za stručni štab reprezentacije Srbije jeste to što se u prvih 11 vraća odlični vezista Nemanja Maksimović. Kapiten “orlića” odradio je meč suspenzije posle isključenja u utakmici s Nemcima, pa može da se vrati na svoje mesto na sredini terena.

Nemci na Austrijance

U drugom polufinalnom meču sastaju se najbolji omladinci Nemačke i Austrije. Duel pobednika B grupe i drugoplasirane reprezentacije u A grupi zakazan je za 18 sati, a igra se u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari