Zamešateljstvo u vezi izbora za predsednika Zajednice klubova Jelen Super lige savršena je ilustracija fraze “ništa nije onako kako izgleda”. Jer, da je drugačije ne bi Zvezdana Terzića na toj funkciji, s osam glasova, nasledio Zoran Šćepanović iz Vojvodine već prvi čovek Jagodine Goran Milanović, koji je noć pre prekjučerašnje skupštinske sednice ZKJSL imao podršku većine superligaša.

– Nisam imao ambiciju i nameru da se, pored predsedničke uloge u FK Jagodina i potpredsedničkog posla u Fudbalskom savezu Srbije, prihvatam i te funkcije u Zajednici superligaških klubova. Trideset godina sam u fudbalu samo zato što ga volim, a ne da bih gomilao „titule“ i izvlačio neku korist. Međutim, trinaest klubova me je „nateralo“ da se predomislim. Kada mi je generalni sekretar Zajednice dao na uvid pismenu, to jest potpisanu podršku deset superligaša, a predstavnici još tri kluba mi je usmeno nagovestili, odlučio sam da uđem u tu priču. I probam da kao većinski izabran „spiker“ Zajednice, jer njen predsednik nema neka naročita ovlašćenja, deponovan potpis, ne raspolaže parama…, unormalim stanje u našoj najjačoj ligi i superligaškoj organizaciji. Jedino Crvena zvezda, OFK Beograd i Spartak nisu bili za mene. A, onda su noć i jutro sve promenili – „poraženi“ Goran Milanović počinje svoju verziju ujdurme, u kojoj su predstavnici osam klubova (predvođeni Crvenom zvezdom) digli ruku za Šćepanovića, Čukarički ostao suzdržan, pet klubova (predvođeni Partizanom) napustilo sednicu, a delegati Novog Pazara i lučanske Mladosti tog dana zaobišli Staru Pazovu.

Ko vas je izdao? Po čijem nalogu su to uradili, moćnih političara ili…?

– Radnički iz Niša i Radnički 1923. promenili su odluke svojih Upravnih odbora, a predstavnici lučanske Mladosti i Novog Pazara krenuli za Beograd, pa odustali kod prve naplatne rampe. Zašto su to učinili? Oni znaju odgovor. Pretpostavljam da su dobili nečiji poziv… Ili da im je nešto obećano. Ja nikoga nisam zvao i ništa nikome nisam nudio! Neki su mi čak to zamerili pre sednice, u stilu „trebalo je i ti da zoveš„. Nisam ni pomišljao to da uradim. Neću da radim po principu „dođeš mi, dođem ti“, pa posle vraćam dugove. Kada sam video šta se dešava i da će izbor predsednika biti neregularan, povukao sam se. U trenutku glasanja bilo je prisutno 17 ljudi, a ne glasača, a po Statutu mandati petorice novih članova nisu mogli biti overeni bez prisustva polovine, plus jedan, od 32 glasača. I da sam ja izabran ne bih pristao da predvodim toliko podeljene superligaše.

Predstavlja li takav ishod izbora pobedu one fudbalske Srbije okupljene oko Zvezdana Terzića iz Crvene zvezde nad predsednikom nacionalnog Saveza Tomislavom Karadžićem i njegovim istomišljenicima?

– Ne bih pojednostavljivao i(li) banalizovao situaciju pričom o nečijoj pobedi ili nečijem porazu. Činjenica je, međutim, da su poslednji događaji nastavak borbe za vlast u Fudbalskom savezu Srbije, pod čijim okriljem je Zajednica. Ono što je meni sporno jeste pozivanje na uticaj, moć i pomoć raznih faktora van fudbala. Takođe, nije fudbalska Srbija samo Zvezdan Terzić i Tomislav Karadžić ili neko od njih dvojice. Ona je neizučiva nauka, a mi iz njenog centralnog dela smatramo da kada bude biran novi predsednik FSS, a sigurno če doći taj dan, to važno i odgovorno mesto ne bi trebalo da dobije predstavnik Crvene zvezde ili Partizana. Bez obzira na ljudske, organizacione i upravljačke sposobnosti dotičnog čoveka. Kad god je FSS vodio neko s beogradskog Topčiderskog brda uvek je ona druga strana u startu imala sumnju u njegovu pristrasnost. Imamo većinu u Skupštini FSS i, ako se ne bude desilo nešto slično ovome u Zajednici superligaša, moći ćemo da „izguramo“ našeg kandidata.

Da li ste, kao potpredsednik FSS, za ukidanje Zajednice klubova JSL, odnosno prepuštanje vođenja takmičenja Savezu?

– Ne mislim da bi to bilo dobro rešenje. Naprotiv. Zajednica klubova JSL trebalo bi da nastavi da vodi takmičenje i donosi odluke u prvom i drugom stepenu, kao što to predviđaju pravna akta fudbalske organizacije, samo što bi je trebalo drugačije organizovati. Po ugledu na Premijer ligu ili Primeru, na primer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari