U srpskom klupskom fudbalu sve po starom – Partizan je opet ili treću godinu zaredom šampion. Nisu crno-beli hteli da čekaju poslednjih 90 superligaških minuta ili novu Zvezdinu grešku u koracima, već su u prvom meču posle dobijenog večitog derbija, protiv OFK Beograda, i teoretski osigurali 22. trofej u svojoj istoriji – 3:0 (1:0). Prethodne generacije raskrstile su s neuspesima u komšijskim okršajima u Humskoj i porazima na Marakani, a ova je na Karaburmi srušila i poslednju neslavnu tradiciju. „Parni valjak“ je konačno prošao prvi kroz cilj a da prethodno nije uzeo nezvaničnu titulu jesenjeg prvaka i to, da slavljenički šampanjac bude još slađi, u hičkočkovskoj završnici, za Partizan veoma turbulentne, sezone, posle višemesečne potere za crveno-belima.

OFK Beograd – Partizan 0:3 (0:1)

Stadion: OFK Beograda. Gledalaca: 4.000. Sudija: Svetislav Marušić (Kraljevo). Strelci: Kleo 9, B. Ilić 87, Petrović 90. Žuti kartoni: Nikolić, Krstić, Sinđić (OFK Beograd), Lomić, Petrović (Partizan).

OFK Beograd: Topalović, Lazarevski, Rodić, Lazarević, Nikolić, Sinđić (od 79. Injac), Marković (od. 61. Simić), Beljić, Krstić (od 72. Milić), Žeravica, Abubakar.

Partizan: M. Božović, Knežević, M. Jovanović, Stanković, Lomić, Petrović, Tomić, Moreira (od 67. B. Ilić), S. Ilić, Kleo (od 44. B. Jovanovic), Diara (od 80. Davidov).

Zato se niko više neće sećati slabe, na momente čak očajne, igre novog (starog) prvaka, koji dobar deo meča nije bio ni bleda kopija onako trkački, taktički i tehnički dominatnog tima iz subotnjeg večitog derbija. Čim su presingom na sredini terena oduzeli loptu rivalu, Diara je ekspresno poslao usamljenom i dobro postavljenom Kordovi Kleu, a Brazilac se rutinski oslobodio golmana i poslao je u nebranjenu mrežu (9. minut). Umorni i emotivno istrošeni izabranici trenera Stanojevića povukli su ručnu, prepustili sredinu terena i povukli se na svoju polovinu. Poletni, talentovani, neiskompleksirani i mladi „romantičari“ umeli su da iskoriste višak prostora, pa su u serijama sevali udarci u stative, tik pored njih ili malo iznad prečke Božovićevog gola. Imali su crno-beli više sreće nego pameti posle pokušaja Krstića, Sinđića, Beljića, da bi čim je spasnula domaćinova ofanziva vodu okrenuli na svoju vodenicu. Rezervisti B. Jovanović i Brana Ilić vratili su ofanzivnost Partizanovoj igri. Prvi je drugoga odličnom asistencijom gurnuo u kontru, a ovaj levicom, posle driblinga otklonio svaku dilemu oko ishoda (87). Malo kasnije Petrović je glavom, na centaršut Lomića, samo potvrdio razliku u klasi i dao znak za početak šampionske žurke (90).

Aleksandar Stanojević, trener Partizana: Čestitam navijačima na novoj tituli, igračima koji su najzaslužniji za nju, ljudima iz kluba i mom prethodniku Goranu Stevanoviću. Kao Partizanovom detetu čast mi je što sam deo istorije, ali nadam se da moj tim nikada više neće igrati ovako. Pobeda je nerealno visoka, a OFK Beogradu želim izlazak u Evropu, jer to svojim fudbalom zaslužuje.

Kordova Kleo: Najsrećniji u karijeri

– Ovo mi je najlepši trenutak od kako sam počeo da se bavim fudbalom. Presrećan sam zbog prvog velikog trofeja u karijeri. Zadovoljstvo mi je biti deo Partizana – nije krio oduševljenje prvi golgeter ekipe, do prošlog leta član Crvene zvezde.

Brana Ilić: Potvrda kvaliteta

– Konačno da i ja postignem gol ovog proleća. Drago mi je što sam to uradio baš u utakmici kojom je završena odbrana titule. Mnogo nisu verovali u nas, a mi smo se sve vreme nadali preokretu i potvrdi kvaliteta. Stvarno smo najbolji – smatra vezista crno-belih.

Radosav Petrović: Srušili mnoge tradicije

– Ova ekipa srušila je mnoge mnoge tradicije. I to u kakvoj sezoni. Svi znamo šta smo sve prošli poslednjih meseci, zato i nemamo snage da se radujemo – podseća A reprezentativac crno-belih i junak prelomnog trijumfa u večitom derbiju.

Lamine Diara: Hoćemo četvrtu titulu

– Zašto da stanemo na tri titule? Kada već pišemo istoriju, onda hajde da postanemo prva generacija koja je vezala četiri šampionska trofeja. Od Partizana zavisi da li ću biti deo te priče – ne zna ide li ili ostaje senegalski centarfor.

Krstajić od zime sportski direktor

Mladen Krstajić je prelomio. Kako se može čuti u klubu, iskusni kapiten u dogovoru sa upravom i stručnim štabom odlučio je da ostane deo ekipe do kraja sledeće jesenje polusezone i pomogne joj da napravi nešto više u Evropi, a onda na zimu preuzme funkciju sportskog direktora, upražnjenu još od prošlogodišnjeg povlačenja Ivana Tomića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari