Fudbalska reprezentacija Srbije ostala je, zajedno sa Jermenijom, prikovana za dno grupe I u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj nakon što je poražena od Portugala na gostovanju sa 2:1 (1:0). Konačan rezultat meča 4. kola možda i najbolje oslikava viđeno na stadionu Luž u Lisabonu – tvrdu utakmicu sa puno duela na sredini terena, bez puno lepote i tečnosti u igri, ali sa tri gola koja su došla kao plod nešto lošijih odbrana. Da poraz bude bolniji, u igri našeg tima se nije puno toga promenilo ni sa novim selektorom koji je vratio nekoliko igrača, ali oni nisu uspeli da donesu dovoljno agresivnosti da se pobedi veliki protivnik.

Portugal – Srbija 2:1 (1:0)

Strelci: Karvaljo R. 10, Koentrao 63 – Matić 61

Stadion: Luž. Gledalaca: 58.430. Sudija: Đanluka Roki (Italija). Žuti kartoni: Koentrao, Mutinjo (Portugal), Matić, Ljajić, Kolarov, Tošić, Đuričić (Srbija)

Portugal: Patrisio, Bosingva, Karvaljo R. (od 17. Fonte), Alveš, Eliseu, Tijago, Mutinjo, Koentrao (od 78. Kvarežma), Nani, Dani (od 86. Karvaljo V.), Ronaldo

Srbija: Stojković, Basta, Ivanović, Nastasić, Kolarov, Petrović, Matić, Ljajić (od 85. Škuletić), Tadić (od 78. Tošić), Marković (od 65. Đuričić), Mitrović



Nije utakmica čestito ni počela a Stojković je morao da vadi loptu iz mreže i to posle bezazlene situacije. Nakon jedne bezuspešne polukontre domaćina Basta je loptu u panici izbacio u korner, umesto da je vrati golmanu ili ispuca u aut. Portugalci su u svom stilu izveli prekid pomoćnom igrom na strani, Nani je centrirao i pogodio na petercu Karvalja kojem nije bilo teško da postigne gol pored uspavane zadnje linije “orlova”. Trgla se Srbija nakon zaostatka, preuzela je kontrolu nad loptom, ali su blade akcije Tadića i Ljajića završavane nedovoljno jakim i preciznim udarcima. To je domaćinu pomoglo da umrtvi igru i da se okrene isključivo kontrama u slučaju da se naš tim otvori u jurnjavi za izjednačenjem.

Srbija je prva pripretila i u drugom poluvremenu, da bi veliku šansu imao Mitrović nakon centaršuta Tadića, ali je prebacio gol sa sedam-osam metara. Kao što su došli u zaostatak “orlovi” su i izjednačili. Igrao se 61. minut kada je Kolarov izveo korner, Petrović glavom prebacio loptu na drugu stativu, a tamo je sačekao Matić i “makazicama” preko glave zatresao mrežu na svom nekadašnjem stadionu dok je igrao za Benfiku. Na nesreću ljubitelja fudbala u našoj zemlji optimizam i vera u preokret nisu dugo potrajali. Tek što se krenulo sa centra Ronaldo je povukao kontru, proigrao samog Mutinja a ovaj zavrnuo loptu na drugu stativu gde je sačekao Koentrao i poslao je iza leđa još jednom nemoćnog Stojkovića.

Brzo izjednačenje kao da je ubilo i poslednji atom vere u pobedu našeg tima, ali i navelo domaćina da će bez većeg zalaganja do kraja uknjižiti sva tri boda. U takvom odnosu snaga vredan pomena je bio samo još šut Petrovića iz daljine, ali je golman Patrisio još jednom bio na pravom mestu i potvrdio trijumf svog tima.

 

Sukob navijača pa pobeda Albanije

Dve navijačke frakcije reprezentacije Albanije, nezvanično jedna “domaća” i druga sa Kosova, sukobile su se na ulicama Elbasana uoči duela svoje selekcije i Gruzije. U masovnoj tuči povređene su četiri osobe a desetina je uhapšena. U meču koji je usledio fudbaleri Albanije savladali su Jermeniju sa 2:1 posle velikog preokreta za samo nekoliko minuta i došli do sedam sakupljenih bodova u našoj grupi I što dosta otežava posao izabranicima Radovana Ćurčića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari