Na dva dana do početka Svetskog prvenstva u fudbalu i premijernog meča između domaćina Brazila i Hrvatske, selektora „kockastih“ Nika Kovača najviše brine zdravstveno stanje defanzivaca Gordona Šildenfelda i Danijela Pranjića, koji u zavisnosti od ideja i planova može dobar posao obaviti i u sredini terena.

Šildenfeld je poslednji večernji trening odradio sa ostatkom ekipe, nakon dana pauze zbog povrede zadnje lože desne noge, ali nalazi medicinskog tima ulivaju optimizam pred duel sa „kariokama“ u Sao Paulu. Njegov klupski kolega iz atinskog Panatinaikosa takođe je van stroja zbog povrede, mada se očekuje da bude u kombinaciji za otvaranje Mundijala. Selektor Kovač potvrdio je da će Šime Vrsaljko biti dostojna Pranjićeva zamena, ukoliko za tim bude bilo potrebe, iako se znatno bolje služi desnom nogom. Kovač ima i nerešiv problem u napadu, pošto zbog suspenzije ne može da računa na Marija Mandžukića, koji je zaradio crveni karton u baraž duelu protiv Islanda. Zbog toga su Brazilci posebno srećni, jer je napadač Bajerna u odličnoj formi.

– Osim napadačkih, Mandžukić ima i odlične defanzivne karakteristike. Radi se o vrsnom napadaču čije kretanje, igra glavom, kao i pomoć odbrani mogu da naprave razliku na terenu. Hrvatska je sat vremena protiv Australije igrala bez njega i videlo se da to nije ista ekipa. Međutim, bićemo oprezni, jer samo tako možemo do pobede koja bi nas jedino zadovoljila – istakao je selektor „karioka“ Luis Felipe Skolari.

Bivši selektor Hrvatske Slaven Bilić veruje, ipak, da reprezentacija njegove domovine može načiniti iznenađenje na otvaranju prvenstva.

– Svi u Hrvatskoj su uzbuđeni, jer znaju da će nekoliko milijardi ljudi gledati ovaj meč. Brazilci su bolji na papiru, ali računamo na to da će biti nervozni. Veliki su favoriti u borbi za titulu, mada se nadamo da ćemo bar ostati neporaženi. Nisam objektivan, ali smatram da je Modrić jedan od najboljih veznih igrača na svetu, jer svoje saigrače čini boljim za deset ili 20 odsto. Ne treba zaboraviti ni Ivana Rakitića, koji je odveo Sevilju do titule u Ligi Evrope. Kad imamo svoj dan, sposobni smo da pobedimo bilo koju reprezentaciju sveta, što smo već pokazivali – uveren je trener Bešiktaša u dobar rezultat „kockastih“.

Sa dosta optimizma govori i „trener svih trenera“ Miroslav Ćiro Blažević.

– Ne verujem da ćemo se braniti protiv Brazila, očekujem vrlo ravnopravnu utakmicu i vrlo nervoznu domaću selekciju. Oni nas respektuju i zbog toga neće srljati. Velika je sreća što imamo privilegiju da otvorimo Mundijal, nema većih ambasadora Hrvatske od fudbalera. Od njih zavisi hoćemo li biti radosni ili tužni narednih dana i nedelja – zaključio je selektor „kockastih“ iz 1998. kada je Hrvatska bila treća reprezentacija na svetu.

Stigli branioci titule

Fudbalska reprezentacija Španije, koja će u Brazilu braniti titulu prvaka sveta osvojenu pre četiri godine u Južnoj Africi, stigla je u svoju bazu, gde će se pripremati za mečeve sa Holandijom (13. jun), Čileom (18. jun) i Australijom (23. jun). Španci su proverili formu uoči Mundijala protiv Bolivije i Salvadora, a oba meča dobili su sa po 2:0.

Džeko može biti najbolji strelac

Miroslav Ćiro Blažević je tokom bogate trenerske karijere osim selekcije Hrvatske vodio i nacionalni tim Bosne i Hercegovine. Dobro poznaje ekipu Safeta Sušića, kojoj predviđa dobar rezultat u konkurenciji Argentine, Irana i Nigerije u F grupi.

– Drago mi je da se smirila situacija u njihovom taboru. Sušić ima pravo na ambiciju, jer njegov tim ima kvalitet. Verujem u tu selekciju i imam dobar osećaj. Ako Bosna i Hercegovina prođe u nokaut fazu, a zaista bi to mogla učiniti, Edin Džeko će biti prvi golgeter Mundijala – priželjkuje Blažević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari