Veliki broj sportskih kanala u Srbiji, kao i onih koji tradicionalno prenose inostrane lige na malim ekranima, povećali su ponudu ljubiteljima „najvažnije sporedne stvari na svetu“. Međutim, i pored poplave prenosa na desetine nacionalnih šampionata sa svih meridijana, engleska Premijer liga godinama je najgledanija u srpskim domovima. Poznavaoci prilika u svetu fudbala ističu da je glavni razlog najveće gledanosti ostrvskog fudbala bespoštedna gladijatorska borba na terenu, napadački fudbal, ali i regularnost takmičenja.


Tako prenosi italijanske Serije A nisu najgledaniji u Srbiji iako donose mečeva prva Evrope i sveta Intera. Primera je takođe iza Premijer lige iako ima gigante Barselonu i Real Madrid, dok ostrvski fudbal privlači srpske gledaoce zbog velikog broja naših internacionalaca u prvim timovima, ali kvalitetom fudbala.

– U Premijer ligi se igra za gol više, fudbal je atraktivan i obiluje lepim potezima. Tamo je filozofija igre podignuta na izuzetno visok nivo, a imaju i najviše kvalitetnih klubova. Tako je bilo dok su prenosi bili i na RTS, ali smo mi na Sport klubu uveli novine koje su dodatno oplemenile i unapredile kvalitet prenosa – kaže Nebojša Višković koji na Sport klubu prenosi upravo englesku ligu.

On dodaje da su u Srbiji još popularne španska i nemačka liga, dok je italijanska Serija A doživela najveći pad. Razlog tome Višković vidi u spornoj regularnosti utakmica, odnosno dokazanom nameštanju pre nekoliko sezona kada je opala popularnost i posećenost, kako na samim stadionima u Italiji, tako i pred srpskim televizorima.

Sa ovom konstatacijom saglasan je i Dragan Pešikan, komentator srpskog Eurosporta. On konstatuje da je Serija A verovatno tek četvrta liga u Evropi, iza Premijer lige, nemačke Bundeslige i španske Primere.

– Italijani igraju na 1:0, nekakav taktički ali neatraktivan fudbal. Pored toga stadioni su zastareli, za razliku od engleskih i nemačkih, a i sama tehnologija prenosa više nije privlačna oku. Na žalost proteklih godina opala je i popularnost španske Primere jer se sve svelo na dva imena, Barselonu i Real Madrid. Nema više jakim Valensije i Atletiko Madrida, pa samim tim ni jakih duela, odnosno ceo se šampionat sveo se na El Klasiko – objašnjava Pešikan.

Sagovornik Danasa ističe u prvi plan nemačku Bundesligu, uz Premijer ligu, kao najbolji evropski šampionat koji se može naći na srpskim programima. Kao argument za to navodi napadački i oštar fudbal, regularnost takmičenja, kao i moderne stadione koji omogućavaju prenos najkvalitetnije slike.

Sa druge strane, Višnja Banković za dužena za odnose u Areni sport, kaže da su kod njih najgledanije španska, italijanska i francuska liga. Ona dodaje da su pored toga izuzetno gledane i Liga šampiona i Liga Evrope.

Kladioničari gledaju sve

Strastveni kladioničari u jednoj kladionici na Vračaru kažu da svaki dan na tiketima igraju sve lige, ali da prioritet imaju engleska, nemačka i italijanska liga. Oni kažu da je za klađenje najgora francuska liga, pa da se i na televizorima najčešće gledaju ova tri šampionata. Tako oni iskusni igraju samo jake utakmice, dok oni „zaraženi“ željom za dobitkom prate i niže lige velikih šampionata, ali i holandsku, grčku i belgijsku ligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari