Otišao je Siniša Mihajlović sa selektorskog mesta reprezentacije Srbije pod pritiskom javnosti, prethodno stvorivši bazu igrača, osnovu od koje je daleko uspešniji Dik Advokat trebalo da stvori vrhunski materijal čija bi finalna obrada bila na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Uprkos nikad lakšem kvalifikacionom putu, već pri prvim dirigentskim potezima holandskog stručnjaka postalo je jasno da njegov prethodnik nije bio isključivi krivac za loše rezultate, već reprezentativci, koji pojedinačno posmatrano imaju kvalitet, ali zbog nagomilanih sujeta na jednom mestu nisu tim, a teško da će i postati ekipa tokom ovih kvalifikacija. Nerešen ishod u Jermeniji (1:1) ujedno znači i promašen plan od šest bodova iz dvomeča u Jerevanu i Beogradu, gde će Branislav Ivanović i saigrači u utorak dočekati selekciju Albanije. Remi u prvom kvalifikacionom meču za bodove u Grupi I ravan je porazu, pogotovo ako se uzme u obzir da su Jermeni meč odigrali bez petorice standardnih igrača.

Izgubljeni u vremenu i prostoru, tako su delovali fudbaleri Srbije u većem delu utakmice u Jerevanu, pogotovo nakon primljenog gola. Bane Ivanović se previše uneo u ulogu kapitena i umesto da saigračima predstavlja najveću podršku, mnogi su počeli da zaziru od fudbalera Čelsija. Laiku je jasno da atmosfera u timu nije dobra, a moguće je da će biti i dodatno pogoršana ukoliko u utorak Srbija ne pobedi Albaniju.

– Trudili smo se, oni su postigli gol iz prekida, uvek se ponavlja to da mi ne damo gol, oni daju iz jedne situacije, pa nam se stvori katastrofa u glavi i ne znamo šta nas je snašlo. Moglo je da bude mnogo gore – priznao je Zoran Tošić, strelac izjednačujućeg gola u 90. minutu utakmice.

Selektor Dik Advokat apostrofirao je vezni red kao najveći problem i deo tima koji bi trebalo da u narednom periodu pretrpi određene promene. U Jerevanu kreativnosti nije bilo ni u najavi. Većina ofanzivnih veznih leđima je primala loptu, a osim Tadića, nijedan nije imao upotrebljiv završni pas, loptu u prostor sa kojom bi spojio centarfora sa golom. Naši napadači i dalje deluju kao „riba na suvom“, bez upotrebljivih lopti. Uprkos tome što igraju ofanzivno, Kolarov i Ivanović kao bekovi imaju loš centaršut, pogotovo iz trka. Njihove lopte su ili previše jake ili su preniske, a retko kada ciljano gađaju nekog našeg napadača u rivalskom šesnaestercu.

– Ovo je bod, u svakom slučaju je bod. Da smo prvi postigli gol, mi bismo pobedili, ali ovo je realno. Moramo da se oporavimo, da se koncentrišemo, čeka nas velika utakmica protiv Albanije, kojom pravimo veliki korak napred – smatra kapiten Branislav Ivanović.

Problem je evidentan i u poslednjoj liniji. Mitrović i Nastasić ne igraju u svojim klubovima, nisu uigrani i deluju veoma nesigurno. Iako je odbranio penal i time sačuvao saigrače poraza, Stojković je delimičan krivac za primljeni gol iz peterca.

Kolarov opleo po navijačima

– Nikada nismo imali maksimalnu podršku. Naš narod kao da želi da se ovako nešto desi, pa da može da vređa i za kompjuterom piše komentare ko bi trebalo da igra, ko da bude selektor… Verovatno tako leče svoje frustracije. Lično nemam problem sa tim, znam ko sam i šta sam – bio je oštar Kolarov.

Stojković „slagao“ Pizelija

– Rekao sam Pizeliju da ne šutira po sredini gola. Valjda ga je to zbunilo, a na taj način sam eliminisao jednu od mogućnosti. Znao sam da neće šutirati po sredini – objasnio je Stojković način na koji je zbunio Pizelija prilikom odbranjenog penala.

Bez Albanaca u utorak

– Novost je da navijači Albanije neće biti na stadionu, pošto je njihov savez uvažio preporuku Evropske fudbalske unije. Ulaznice koje su dobili biće nam vraćene i utakmici će prisustvovati samo domaći navijači. Svaki navijač Albanije koji bude na stadionu (sa navijačkim obeležjima) biće odstranjen i kasnije procesuiran – naveo je Milivoj Mirkov, komesar za bezbednost u FSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari