Revanš duel Partizana i Valete, sledeće nedelje u Beogradu, biće samo puka formalnost, pošto su fudbaleri srpskog prvaka uspeli da već na sinoćnjem gostovanju na Malti prebrinu plasman u treću rundu kvalfikacija za Ligu šampiona – 1:4 (0:3), ali je ova pobeda ostala u senci tragične smrti majke golmana Vladimira Stojkovića.


Valeta – Partizan 1:4 (0:3)

STADION: Hibernijansa. GLEDALACA: 1.500. SUDIJA: Liran Lijani (Izrael). STRELCI: Mifsud 65 – Tomić 6, Ivanov 33, S. Šćepović 42, Ostojić 71. ŽUTI KARTONI: Deni, Feneč (Valeta), Babović (Partizan).

VALETA: Krul, Karuana, Azopardi (od 46. Gabrijel), Borg, Feneč (od 66. Žonatan), Brifa, Deni, Falsom, Barbosa, Roha, Mifsud.

PARTIZAN: Stojković, Aksentijević, Ostojić, Ivanov, Volkov, S. Marković, Lovre (od 36. S. Ilić), L. Marković (od 57. Ninković), Babović, Tomić (od 76. Zabija), S. Šćepović.

 

Nije „parni valjak“ gazio baš svih 90 minuta na ovosezonskoj evropskoj premijeri, ali mu je bilo dovoljno prvo poluvreme da „preore“ ionako očajan teren stadiona Hibernijansa, s tri laka i lepa „komada“ osigura rutinsku egzekuciju u nastavku i potvrdi očekivano učešče na žrebanju parova naredne runde, prekosutra u Nionu.

Vrlo brzo je postalo jasno zašto su u Humskoj svi skočili od sreće kada su onomad upareni s Valetom. Osim u želji i srčanoj borbi, domaćin nije ni u čemu drugome mogao da parira favorizovanom rivalu. Što su se više trudili da agresivnom taktikom uspore ili preseku pas igru Partizana, kojom je umesto kapitena S. Ilića komandovao sjajno raspoloženi Stefan Babović (cele pripreme uigravan na njemu neprirodnom mestu zadnjeg veznog), to su više grešili, a protivnik ih znalački i surovo kažnjavao. Gol mašinu je pokrenuo Nemanja Tomić u šestom minutu. Lazar Marković ga je našao dubinskom loptom, a on, prelepim udarcem spoljnim delom desnice, sa 15-ak metara iskosa pogodio suprotni deo mreže nemoćnog Krula. Gde je on stao, nastavio je centralni defanzivac Ivan Ivanov (33). Babović je odlično izveo korner, a iskusni štoper bugarske selekcije ga glavom vešto skrenuo iza leđa golmana Valete, za svoj četvri pogodak od transfera u Humsku prošlog leta. Iluzije Maltežana raspršio je Stefan Šćepović (42). Nekadašnji polaznik omladinske škole crno-belih počeo je akciju po levoj strani, nastavili su je Tomić i Babović, koji ga je uposlio u idealnoj poziciji, pa je rutinski postigao prvenac u dresu prvog tima kluba koji ga se svojevremeno neopravdano odrekao.

Dominirao je naš najbolji tim i u drugom delu susreta, ali više se nije previše naprezao u nameri da dokusuri nedoraslog rivala, pa je odbrana Valete samo još jednom kapitulirala do kraja. I to posle „šah-mata“ Miloša Ostojića. Junak ubedljive pobede Babović dobro je izveo slobodan udarac, a talentovani štoper nadskočio čuvare i „zakucao“ trijumf Partizana (71). Pre toga je Majkl Mifsud lepim begom po levoj strani i šutem po zemlji nastavio ličnu golgetersku seriju iz prethodnog kola i spasao čast autsajdera sa ovog sredozemnog ostrva (65).

Prekid zbog „grobara“

Utakmica je u prvom poluvremenu bila prekinuta na nekoliko minuta, a „brejk“ su skrivili navijači Partizana. Lokalne pristalice crno-belih ili oni pridošli iz Srbije, tek dvojica „grobara“ probala su da postave transparent na reklamne panoe, tik uz teren, na delu stadiona bez tribina, ali su ih policajci sprečili u tome. Malobrojni i slabo opremljeni pripadnici javnog reda osujetili su, malo zatim, pokušaj ulaska na stadion veće grupe partizanovaca, kojima su inače ulaznice naplaćivane 45 evra, tj. tri puta više nego fanovima Valete.

Povrede Lovrea i Markovića

Dva puta je Vermezović morao da posegne za prinudnim izmenama. Prvo je Goran Lovre, iskusni povratnik na mestu zadnjeg veznog, zbog problema s rovitim primicačem napustio teren posle samo pola sata, da bi mladi krilni napadač Lazar Marković isto učinio početkom drugog poluvremena. Razlog – povreda zgloba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari