Večiti rivali zajedno na Kipru. Fudbaleri Partizana ponovo će put jedne ostrvske zemlje iz Sredozemlja, jer ih je jučerašnji žreb za treći krug kvalifikacija za Ligu šampiona, posle laganih 4:1 protiv Valete na Malti spojio s ekipom AEL-a, koja je dvomeč s našim prvakom prizvala ubedljivom pobedom nad Linfildom iz Severne Irske, pa samo veliko fudbalsko čudo može sprečiti duele u Limasolu i Beogradu.

U istom pravcu bi mogla i Crvena zvezda, samo u grad Nikoziju, gde bi se, u slučaju eliminacije beloruskog Naftana (crveno-beli vode s 4:3 iz prvog duela) s Omonijom nadmetala za treći krug kvalifikacija za Ligu Evrope.

U Humskoj nisu oduševljeni protivnikom, ali veruju da mogu nastaviti trku za LŠ posle ovog gostovanja 31. jula ili 1. avgusta i revanša sedam dana kasnije.

– Kada stručno razmišljamo o ekipama koje su se, kao AEL, pojavile u poslednje vreme, moramo biti svesni da su to timovi, koji svake godine, s dolaskom novog i bogatijeg sponzora, imaju mogućnost da naprave novu i ozbiljniju ekipu. Tako je i nekada prosečan AEL dosta „narastao“, pa su doveli pet kvalitetnih Portugalaca, tri Brazilca i još nekoliko stranih igrača, što im daje velike ambicije. Mi smo, ipak, koncentrisani na našu fudbalsku ideju i priču. Nisu nepremostiva prepreka, naprotiv, smatram da smo opet korektno prošli na žrebu – utisak je sportskog direktora Partizana Ljubiše Tumbakovića.

U tom duhu rezonuje i trener Vladimir Vermezović.

– Kiparski fudbal je u ekspanziji, a za AEL sam čuo da je ozbiljna i tvrda ekipa, s velikim brojem Portugalaca, koji znaju da igraju na rezultat. Dovoljno je reći da su prvenstvo završili ispred APOEL-a, za čije uspehe u poslednjoj Ligi šampiona svi znamo. Mogli smo bolje proći, ali šta je tu je. Ako hoćeš da igraš u eliti ili u Ligi Evrope, onda nemaš pravo da praviš pitanje oko protivnika – bila je prva reakcija trenera Vladimira Vermezovića na vesti iz Niona.

Njegov pomoćnik Zvonko Varga u sredu će uživo skenirati vrline i mane rivala u revanšu druge runde, ali je iskusni Goran Lovre priličan optimista i bez izveštaja stručnog štaba.

– Nema tu mnogo filozofije. Da bismo nastavili ka Ligi šampiona, moramo proći i Kiprane. Sigurno je AEL kvalitetna ekipa, čim dolazi iz zemlje koja je fudbalski mnogo napredovala poslednjih godina, ali osećam da Partizan može napraviti nešto veliko ove godine. Verujem da ćemo proći dalje. Naravno, pošto pre toga završimo posao s Valetom – predviđa vezista crno-belih.

Put Kipra će i Crvena zvezda, ukoliko očekivano eliminiše beloruski Naftan, gde će odmeriti snage sa Omonijom iz Nikozije. Crveno-beli će najpre 2. avgusta ugostiti Kiprane, a 9. avgusta će krenuti na sredozemno ostrvo. Sa istim rivalom Zvezda se sastajala pre jedne decenije, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2001/2002. U duelu vicešampiona Srbije i trećeplasiranog tima Kipra iz prošle sezone neće biti izrazitih favorita, s tim da Zvezda ima blagu prednost s obzirom da je pre 10 godina otišla dalje posle 1:1 na Kipru i pobede u Beogradu sa 2:1 u revanšu. Interesantno je da je taj prvi meč na Kipru ostao upamćen kao prvi zvanični susret na kojem je Nemanja Vidić nosio crveno-beli dres. Međutim, poslednje kipransko iskustvo crveno-belih u sezoni 2008/2009. u 2. kolu kvalifikacija Lige Evrope ostavilo je gorak ukus u ustima tima iz Ljutice Bogdana. Zvezda je tada eliminisana od Apoela posle produžetaka na Marakani (3:3) s obzirom da je u regularnih 90 minuta revanša bilo istovetnih 2:2, kao i u prvom meču u Nikoziji.

Gledajući sastav Omonije evidentno je da je u njemu najmanje Kiprana, a najviše Portugalaca koji su i okosnica startnih 11, naročito na sredini terena. Kolo predvode Nuno Asiš i Žoao Alveš, a u odbrani igra i crnogorski internacionalac Savo Pavićević, koji je branio boje Vojvodine. U timu Neofitosa Larkua ima i nekoliko iskusnih Grka, kao i solidnih fudbalera s afričkog kontinenta.

Međutim, trener Crvene zvezde Robert Prosinečki oprezno je prokomentarisao ishod žreba i potencijalnog rivala Omoniju rečima da njegov tim prvo očekuje revanš susret sa beloruskim Naftanom.

– Čuo sam ime potencijalnog rivala, ali me to apsolutno ne interesuje u ovom trenutku jer smo isključivo koncentrisani na Naftan. Upozorio sam i igrače da ne razmišljaju unapred dok ne završimo posao protiv Belorusa. Tek ako i zvanično prođemo u treće kolo razmišljaćemo o Omoniji, dobro ćemo ih analizirati, gledati snimke, a ako bude prilike gledaćemo ih i uživo – istakao je Prosinečki.

Skor s Kipranima

Partizan i Crvena zvezda su se tri puta sastajali s Kipranima u poslednjih desetak godina. Crno-beli su izbačeni od APOEL-a u 3. kolu kvalifikacija za LŠ u sezoni 2009/10, pošto su u Nikoziji izgubili s 0:2, a pred svojom publikom slavili s 1:0. Isti klub bio je koban i za crveno-bele, sezonu pre, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Oba susreta završena su rezultatom 2:2, ali je u Ljutice Bogdana posle produžetaka bilo 3:3, pa su gosti prošli dalje zahvaljujući golu više na strani. S Omonijom je Zvezda ukrštala koplja u borbi za LŠ (2001/02). I došla joj glave, posle remija na Kipru (1:1) i trijumfa kod kuće (2:1).

Rapid čeka Vojvodinu

Ukoliko neutrališe novosadskih 1:1 iz prvog meča i eliminiše litvansku Suduvu u revanšu, Vojvodina će se sastati sa Rapidom iz Beča. Prvi meč igrao bi se na stadionu Karađorđe, dok bi revanš bio na programu u Austriji. U ostalim mečevima milanski Inter čeka boljeg iz meča između splitskog Hajduka i letonskog Skonta, dok Liverpul prvo ide u goste pobedniku para u kojem se sastaju makedonska Renova i beloruski Gomel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari