Srpska kolonija u italijanskom fudbalu biće bogatija naredne sezone za Nemanju Vidića, koji je nakon osam i po godina na Old Trafordu odlučio da se preseli u Milano i zaduži opremu Intera, a njegovim stopama krenula su još dvojica veterana.

Donedavni klupski drug Patris Evra sada će mu biti ljuti protivnik na terenu, jer će nastupati za aktuelnog šampiona Juventus, dok je Ešli Kol iz Čelsija stigao u Romu. Godina preseljenja za svu trojicu bila je i 2006, jer su tada prvi put zaigrali u sada već bivšim klubovima, s tim da su Vidić i Evra šest meseci bili duže među „crvenim đavolima“, nego li Kol u redovima „plavaca“, pošto su stigli početkom godine tokom zimskog prelaznog roka. Spisak razloga njihovog prelaska sa britanskog na Apeninsko poluostrvo je podugačak, ali je jasno da je najvažniji taj što je Serija A fizički manje zahtevna. Sva trojica su „zagazila“ u četvrtu deceniju i nije im bilo lako da stoički izdržavaju brojne vazdušne i duele na zemlji sa mlađim i spremnijim rivalima. U Italiji se dosta polaže na kreativnost, koja je zamenila snagu i moć, u čemu vide svoju šansu, jer rivalima mogu suprotstaviti višegodišnje iskustvo u, verovatno, najjačoj ligi na svetu.

Vidić je rastanak sa Junajtedom, sa kojim je bio prvak Evrope i osvajač klupskog šampionata sveta, obelodanio još početkom marta. Kapitenska traka na ruci obavezala ga je da ostane u ekipi do kraja jedne od najlošijih sezona u istoriji takmičenja u Premijer ligi, a prve nakon 27-godišnjeg dirigovanja Ser Aleksa Fergusona sa klupe. Za osam i po godina podigao je ukupno 15 trofeja i sakupio tačno 300 utakmica. Poslednju je odigrao u Sautemptonu, mada za njega brojke nisu bitne. I tada se borio kao u svakoj prethodnoj pa je od Rikija Lamberta, koji je ovog leta pojačao Liverpul, dobio udarac po sred nosa zbog čega je prednja strana dresa ponovo bila krvava. Vidić je odlazak sa Old Traforda okarakterisao kao jedinu realnu mogućnost nakon što je sa Mančester junajtedom osvojio sve što je mogao.

– Posle nepunih devet godina u kojima sam ostvario sve i kao pojedinac i kao deo tima, bio mi je neophodan novi izazov u karijeri. To mi podiže motivaciju, nova zemlja, novi klub, ponovo moram da se dokazujem, to je pravi izazov. Inter sam odabrao zato što je Italija lepa zemlja, blizu kuće, mogu da naučim još jedan jezik, što će mi pomoći u životu – istakao je Vidić početkom jula kada je zvanično predstavljen kao novi član „nerazura“

Vidić će u „gradu mode“ imati priliku da zaigra u liniji samo sa još dvojicom saigrača, jer trener Intera Valter Macari neguje taktiku sa trojicom igrača u defanzivi. Takve probleme neće imati njegov odlični prijatelj Patris Evra, koji će imati zadatak da poboljša probojnost po levom boku u šampionskom timu Juventusa. Francuski internacionalac je često u odsustvu Vidića bio kapiten Junajteda, sa kojim je pre dva meseca produžio ugovor. Međutim, dolaskom holandskog trenera Luja van Gala i angažovanjem mladog Luka Šoa iz Sautemptona smanjio mu se prostor za „manevar“ pa je odlučio da prihvati ponudu „stare dame“.

O istoj strani terena, ali u Romi, brinuće Ešli Kol, nekadašnji reprezentativac Engleske, koji je odlučio da šampionsku ekipu Čelsija zameni rimskom „vučicom“. Okruženje je promenio, ali ambicije nije, jer zna zbog čega je stigao u Italiju.

– Imao sam ponudu iz američke MLS lige, ali još nisam spreman za opuštanje na plaži. Osvojio sam mnogo titula u svojoj karijeri, mada ne želim da to prestane. Imam 33 godine, ali još imam želju za pobedama. Zbog toga sam u Rimu. Oduvek sam imao pobednički mentalitet, ne podnosim kad gubim. Odlučio sam se za Romu zbog ambicija kluba. Želim da odigram svoju ulogu u osvajanju Skudeta – iskren je Kol.

„Labudova“ pesma, po mišljenju Vidića, Evre i Kola najlepše zvuči u Italiji.

Miču na pozajmici u Napoliju

Stopama Vidića, Evre i Kola krenuo je i nešto mlađi Miču, koji je opremu Svonsija zamenio Napolija, doduše samo na godinu dana. Španski internacionalac ima 28 godina, a nakon bravura u Selti i Rajo Valjekanu, kao i dve sezone u velškom premijerligašu stigao je u Napulj na insistiranje zemljaka Rafe Beniteza, koji je prvi trener nebesko-plavih.

Ronaldinjo u Premijer ligi?

Slavni brazilski fudbaler Ronaldinjo koji je nedavno raskinuo ugovor sa Atletikom Mineirom mogao bi da nastavi karijeru u Premijer ligi. Očekuje se da bivši fudbaler Barselone, Milana i Pari Sen Žermena ubrzo odluči gde će zaigrati sledeće sezone, a brazilski mediji najavljuju da će to definitivno biti Engleska, tj. Kvins Park Rendžers. Poslednji put Ronaldinjo je igrao u Evropi 2010. kada je branio boje Milana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari