Utakmica s Makedonijom nije baš „biti ili ne biti“ za najbolje fudbalere Srbije, ali mogla bi da odredi njihov dalji put u kvalifikacijama za prvenstvo sveta u Brazilu, pa i prejudicira sudbinu naše (pre)mlade selekcije u borbi za Mundijal 2014.

I bez poraza od Belgije u prošlom kolu „orlovi“ bi kao tzv. favorit iz drugog plana u A grupi, morali sutra uveče da idu na pobedu protiv reprezentacije koja je pošteno namučila Hrvatsku u oba minimalno izgubljena meča i u gostima uzela bod Škotskoj, a ovako imaju razlog više da nadoknade sve izgubljeno u susretu s „crvenim đavolima“, koji su ih surovo kaznili za lošu realizaciju i „prekide filma“ u defanzivi na stadionu Crvene zvezde.

– Ovo je najvažnija utakmica kvalifikacija za nas. Moramo je dobiti i tako zadržati bodovni priključak s Belgijom i Hrvatskom, kako bismo spokojni sačekali martovski nastavak trke za Mundijal – ne ostavlja mesta sumnjama u ambicije našeg tima u Skoplju štoper Milan Biševac.

Za centralnog defanzivca francuskog Liona, „nerealno visoko izgubljen duel s Belgijancima“ predstavlja istovremeno dobar i loš primer.

– Trebalo bi ponoviti pristup meču, agresivnost i timski duh u presingu tokom sat vremena, koliko je trajala naša organizovana dominacija. S tim što bismo ovog puta morali da znamo kada treba primiriti napade i postaviti blok, jer je nemoguće svih 90 minuta trčati i pritiskati u visokom ritmu. Najidealnije bi bilo otvoriti rivala u ranoj fazi utakmice, ali ne smemo zaboraviti da je reč o dobroj selekciji, naročito opasnoj s bokova. Pa, opet mislim da smo kvalitetniji i da ćemo slaviti. Ne samo zato što nas dočekuju bez Pandeva, koji im je praktično pola tima – zvuči prilično sigurno Biševac, kojem je identičnu sms prognozu poslao njegov klupski saigrač i hrvatski reprezentativac Lovren, nakon slavlja „vatrenih“ u Skoplju.

I Lazar Marković optimistički najavljuje brzu rezultatsku renesansu mlađarije posle neuspeha, koji je mnogo pogodio klince i njihove iskusne vođe kapitena Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova, na čija je pleća selektor Mihajlović neopravdano svalio sav teret krivice za tri lako primljena pogotka od Belgijanaca.

– Verujem u ovu ekipu. Ne samo u naš fudbalski kvalitet nego i u psihološku snagu. Mnogo smo očekivali od meča s Belgijancima i stvarno dali sve od sebe da ga dobijemo, ali eto nismo imali sreće da iskoristimo naše prilike ni dovoljno koncentracije kod njihovih kontri. Razočarani smo zbog toga, međutim nemamo vremena za kuknjavu. Pobede najbolje leče tugu, a duel s Makedoncima je lepa prilika za popravljanje bodovnog stanja. Po snimcima koje nam je stručni štab pokazao vidi se da nas čeka ozbiljan, dobro organizovan i borben domaćin, ali mislim da smo bolji. I da ćemo se dobro raspoloženi vratiti iz Skoplja – pozitivno razmišlja osamnaestogodišnji špic na mestu krila.

Srušena tradicija

„Orlovi“ su u petak, posle višenedeljnog šepurenja na vodećem mestu u grupi, izgubili lidersku poziciju, a Zvezdin stadion je nakon skoro jedanaest godina ostao bez statusa neosvojive „tvrđave“. Poraz od „crvenih đavola“ je inače drugi najteži u istoriji domaćinstava naše reprezentacije na beogradskoj Marakani. Ubedljiviji je bio samo u meču velike Jugoslavije i selekcije Evrope (2:7), u prijateljskoj utakmici 1964. godine.

Tandem spreman

Konkurencija za poslednji kvalifikacioni meč u 2012. godini biće veća za dvojicu igrača u odnosu na utakmicu s Belgijom. Miralem Sulejmani i Ljubomir Fejsa su se oporavili od povreda, pa je prvi na raspolaganju stručnom štabu u napadu i veznom redu, a drugi na sredini terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari