Posle mnogo peripetija, zakulisnog cirkusa i političkih zavrzlama fudbalski klub Partizan dobio je juče 28. predsednika u svojoj 69 godina dugoj istoriji. Miljenik Socijalističke partije Srbije Mile Jovičić doveden je u pat poziciju u procesu promene delegatskog sastava, pa je „već viđeni“ pobednik izborne trke posle tog kraha naprasno odlučio da povuče kandidaturu, većinski podržanu od odlazećeg Upravnog odbora, kako bi izbegao još ubedljiviji poraz na jučerašnjoj klupskoj skupštini.

Sreten Nikolić, nezavisni pretendent na najtraženiju fotelju u Humskoj, nije ni dobio priliku da stane pred skupštinare, pa je u nekom trenutku otpisani favorit Srpske napredne stranke Zoran Popović (p)ostao jedini mogući naslednik Dragana Đurića.

I lako stavio tačku na jednu eru na crno-beloj strani Topčiderskog brda. Uz Ivana Ćurkovića, aktuelnog potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije, najdugovečniji Partizanov predsednik, Đurić je komande „parnog valjka“ preuzeo u leto 2008, nakon transfera Tomislava Karadžića na mesto prvog čoveka FSS, koji je samo godinu dana pre toga je u Humskoj 1 zamenio tadašnjeg visokog funkcionera Demokratske stranke Srbije Nenada Popovića. Đurić nije kao većina njegovih prethodnika i naslednik imao partijsku knjižicu, ali ne bi toliko opstao da mu leđa nisu čuvali SPS, pojedini srpski tajkuni i, ortak u biznisu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Za njegovih šest predsedničkih sezona crno-beli su osvojili pet titula, dva Kupa Srbije, učestvovali u jednoj Ligi šampiona i više Liga Evrope. Zbog čega će ga klupska statistika notirati kao najtrofejnijeg među kolegama. Ali, medalja ima i tamnu stranu. Crnu kao mrak. Iako je Partizan od prodaje igrača uzeo pedesetak miliona evra (zvanični podaci se kriju kao zmija noge), iza njega ostaje je bezmalo 14 miliona evra (verovatno i više) duga prema poreskim vlastima, raznim dobavljačima, zaposlenima u klubu… Zbog sumnje da je učestvovao u privrednim malverzacijama dva puta pritvarani Đurić „uspeo“ je i da Radnu zajednicu dovede do prosjačkog štapa, isprovocira štrajk neisplaćenih fudbalera, urniše Omladinsku školu (jedinu pravu preostalu vrednost FKP), podeli navijače… Zato su skoro svi u Partizanu hteli da mu vide leđa.

Novi predsednik, privrednik Zoran Popović, najavio je „javnost u poslovanju, uvećanje prihoda od marketinga i prodaje ulaznica, vraćanje vlasništva nad stadionom, finansijsku stabilnost kluba, zaustavljanje političkog i svakog drugog mešetarenja…“. Vreme i konkretna dela najbolje će testirati data obećanja i tačno pokazati da li je svojim mandatom doneo više koristi ili štete „dužnom, tužnom i ružnom“, ali kao najlepša seoska udavača, još veoma poželjnom Partizanu oko koga su se tukle tolike „mladoženje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari