Španski klubovi ponovo dominiraju. Nakon što je Sevilja posle boljeg izvođenja jedanaesteraca u finalu Lige Evrope protiv Benfike osvojila trofej u ovom takmičenju, jasno je da će jedino Španija ove sezone imati prvake u međunarodnim klupskim takmičenjima na Starom kontinentu, jer će o osvajaču Lige šampiona za osam dana u međusobnom duelu odlučivati gradski rivali iz Madrida – Real i Atletiko.


Iako su tokom 120 minuta igre mreže ostale netaknute, finale može da dobije prelaznu ocenu. Benfika je većim delom meča imala inicijativu, ali je prokletstvo Bele Gutmana i dalje na snazi. Mađarski trener je napustio klub nakon što je 1962. predvodio ekipu do titule u Kupu šampiona, pošto nije uspeo da se dogovori sa čelnicima o povećanju plate, a tom prilikom izjavio je da „Benfika neće ni za sto godina osvojiti neki evropski trofej“. Pet decenija je već prošlo, a tim iz Lisabona je osam puta doživeo neuspeh u samoj završnici takmičenja. Osim poraza u borbama za trofej u evropskoj eliti (1963, 1965, 1968, 1988, 1990), Benfika je gubila i u završnim duelima Kupa UEFA (1983), odnosno Lige Evrope (2013, 2014).

– Uvek je teško kada izgubite. Tokom 120 minuta igre prikazali smo više i stvorili više prilika. Čestitam mojim igračima i navijačima, koji su pokazali da su vredni finala. Nije pobedio bolji tim. Zaslužujemo čestitke za prikazano u finalu Lige Evrope, ali moramo da razmišljamo o finalu nacionalnog Kupa. U fudbalu ne možete gledati u prošlost, ne postoje moralni pobednici – istakao je trener Benfike Žorž Žezus, čije izabranike u nedelju čeka duel protiv Rio Avea za treći trofej u sezoni, nakon pobeda u prvenstvu Portugala i Liga Kupu.

Sevilja je nastup u finalu izborila pogotkom Embie u poslednjem minutu polufinalnog revanša sa Valensijom, a u finalu je igrala strpljivo. Nisu članovi ekipe iz Andaluzije previše rizikovali, a konačnu pobedu izvojevali su najviše zahvaljujući golmanu Betu, koji je zaustavio dva udarca protivničkih fudbalera sa bele tačke.

– Trener golmana Havijer Garsija obavio je dobar posao, a sa Betom najbolji, najvažniji. Ovaj uspeh je proizvod rada cele ekipe. Benfika je zaslužila finale, u nekim trenucima ekipe su bile izjednačene. Mogli ste da vidite da su igrači umorni, ali ovaj tim je naučio kako da pati, da ostane veliki i pripremio se za ovakvu utakmicu – ponosan je bio trener Sevilje Unai Emeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari