Osvajač Lige šampiona u sezoni 2013/2014, madridski Real, nema nikakvu rezultatsku prednost iz prvog četvrtfinalnog duela sa velikim gradskim rivalom Atletikom, završenog bez golova na „Vinsente Kalderonu“, a da nevolja „kravljevića“ pred revanš sa „jorgandžijama“ na „Santijago Bernabeu“ bude veća u intermecu između dva derbija sa prošlogodišnjim poraženim finalistom ostao je bez četvorice veoma važnih prvotimaca.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Luka Modrić nije teže stradao u poslednjem prvenstvenom meču sa Malagom, kako je u prvi mah delovala povreda hrvatskog reprezentativca, ali zbog bola u kolenu neće organizovati igru u drugih 90 minuta dvomeča sa Atletikom. Iz istih razloga u protokolu neće biti ni sjajnog francuskog centarfora Karima Benzeme, brzonogog golgetera Velšanina Gereta Bejla, kojem je prošlog vikenda stradao mišić leve noge, dok će za odbranu bitni brazilski defanzivac Marselo Vijeira da Silva Žunior odsustvovati zbog viška žutih kartona. U takvim okolnostima nije isključeno da u prvih 11 bude mesta za čak trojicu štopera – Verana, Ramosa i Pepea – s tim što bi poslednji od njih verovatno dejstvovao ispred zadnje linije, kao zadnji vezni. Kristijana Ronalda u špicu bi, pak, trebalo da ispomaže Ćićarito.

I tu nije kraj mukama tima trenera Karla Anćelotija. Italijanski trenerski mag ima status božanstva u kraljevskom delu prestonice Španije zbog donošenja desete jubilarne evropske krune u Realov dom, ali teško da će mu biti oprošteno ako ni iz osmog pokušaja ne dobije Atletiko ove sezone. Računajući Primeru, domaći krup Kralja, Superkup Španije i LŠ fudbaleri najvećeg kluba na svetu sastali su se čak sedam puta sa večitim rivalom, a najveći domet su im tri remija, uz četiri poraza, od kojih su neki bili baš ubedljivi i bolni.

– U februaru smo imali pad igre i rezultata zbog povreda, ali sada smo se vratili na naš nivo. Nadamo se da ćemo do kraja Lige šampiona biti konkurentni. Nismo zabrinuti zbog revanša sa Atletikom, mada moramo da pronađemo rešenja za odsutne igrače. Pred nama je veliki izazov, ali ga dočekujemo sa mnogo optimizma. Domaći teren je naš dodatni motiv – i pored svih problema ne odriče se uloge blagog favorita Realov strateg, istrajan u nameri da sa svojim pulenima ostane upamćen (i) kao neko je prvi put u istoriji LŠ vezao dva „ušata trofeja“.

Trećeplasirana ekipa jedne od najjačih liga na svetu nema naročitih kadrovskih problema, jer Dijego Simeone i njegovi saradnici iz stručnog štaba mora da se odrekne samo suspendovanog španskog veznjaka Maria Suareza. „Jorgandžije“ nemaju frku ni sa preteranim respektom prema slavnijem i bogatijem protivniku, ni sa samopouzdanjem. Šta više, pucaju od gladijatorske snage i velike želje za osvetom za izgubljeno finale maja 2014.

– Zadovoljni smo igrom protiv Reala u svih sedam ovosezonskih utakmica, ali znamo da će nam biti teško. Imamo mnogo samopouzdanja. I ekipa i ja sa njom. Mislim da možemo proći dalje – kratak je i jasan Antoan Guzman, strelac čak pet pogodaka za Atletiko u poslednjih šest utakmica u prvenstvu.

Drugi, veliki adut aktuelnog prvaka Šoanije je Jan Oblak. Od kako je u martu na gol liniji zamenio Migela Anhela Moju slovenački čuvar mreže nateran je samo tri puta na kapitulaciju u sedam mečeva. Na put njegovoj fenomenalnoj formi nisu stali ni Ronaldo, Bejl i Rodrigez prošlog utorka, kada ih je izluđivao panterskim bacanjima i bekovskim istrčavanjima.

– Znamo da nas čeka težak izazov, sigurno će biti napeto, neizvesno i rezultatski tesno. Međutim, verujem da ih možemo dobiti i peti put ove sezone. Znamo šta nam je potrebno u revanšu – samouveren je momak kupljen od Benfike.

Realnu nadu u plasman u polufinale ima i Juventus. Makar za jedan gol iz minimalca u prvom susretu (1:0) veću od domaćina druge utakmice Monaka. Neprikosnoveni vladar italijanskog fudbala ima i izbalansiraniji kvalitet i daleko konstantniju formu, pa i veće iskustvo u Ligi šampiona, ali u Torinu se niko ne usuđuje da unapred otpiše „kneževe“, koji su hrabrom igrom sa tri špica prošle srede pokazali da se ne odriču svojih ambicija u trci za evropsku titulu.

– Nismo ih potcenili ni u tom meču, nećemo ni u ovom. S tom razlikom što sada moramo od početka preuzeti kontrolu nad dešavanjima na terenu. Ne smemo im dozvoliti da se nametnu, kao u jednom delu našeg prošlog duela i njihovom meču sa Arsenalom u prethodnoj rundi Lige šampiona – nema opuštanja za bivšeg „kneza“, a sada uzdanicu gostiju Patrika Evru.

Pogotovo što prvi italijanski tim koji ima šansu da ode u polufinale LŠ posle pola decenije muči muku sa povredama. Artur Vidal je neizvestan zbog upale krajnika, a Pol Pogba zbog problema sa tetivom, dok će revanš izvesno propustiti roviti Martin Keseras, Luka Marone i Romulo.

Monako ne stoji tako dobro u borbi za nacionalnu titulu kao Juventus koji je minulog vikenda „čekirao“ četvrti uzastopni šampionski naslov, ali na stadionu „Luj II“ ostavljaju po strani činjenicu da se nisu radovali u četiri poslednje utakmice Lige 1 pred svojim navijačima.

– Ne smemo ponoviti greške iz remija sa Renom. Osim na detaljima u igri ovih nedelju dana trudili smo se i da oporavimo ekipu od umora koji ju je stigao. Liga šampiona je nešto drugo. Igra iz Torina hrabri nas da možemo napraviti veliku stvar u revanšu sa Juventusom – ne predaje se Leonardo Žardim, trener Monaka u čijem sastavu večeras nema mesta za povređenog Lasinu Traorera, dok je Bakajoko pod znakom pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari