Nije bilo svejedno Partizanovom treneru Aleksandru Stanojeviću pred takmičarsku premijeru renovirane ekipe crno-belih. Ni sam nije bio načisto kako će podmlađeni tim, tek izašao iz priprema, s više prinudnih rešenja u poslednjoj liniji, reagovati na veliki rezultatski pritisak i očekivanja navijača i javnosti u prvoj utakmici u novoj sezoni, pa mu je laknulo posle kanonade u uvodnih 90 minuta dvomeča drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona s Škendijom (4:0).


– Od kako sam došao za trenera Partizana stalno pravimo stvari za istoriju, pa sam se pribojavao da ćemo prvi put uraditi nešto zbog čega će nas pamtiti po lošem – bez ustezanja priznaje mladi stručnjak „parnog valjka“.

Šta ste, onda, pomislili kada je sudija svirao penal za Tetovčane?

– Odmah sam se setio Fljamuntarija i pomislio „neće nam se valjda ponoviti istorija“. Međutim, kada je Stojković sjajno odbranio nepostojeći jedanaesterac znao sam da ćemo, pre ili kasnije, dati gol, a onda (sa)mleti protivnika. To je bio ključni trenutak utakmice.

Na skali od 1 do 5, kako biste ocenili igru svog tima u ovih 90 minuta?

– Rezultat je odličan, a igru bih ocenio trojkom. Bila je iznad prosečne, ali daleko od vrhunske. Teško je bilo otvoriti motivisanog i defanzivnog protivnika, pa sam igračima na poluvremenu savetovao da nikako ne nervoze i paniče, jer su bolji i imaju dve utakmice za dođu do trećeg kola. Poslušali su me, ostali su strpljivi, mirni, borbeni i uporni. Pokazali su ogromnu želju i jak takmičarski karakter. Ne bih, ipak, još davao konačne sudove. Škendija nije pravi reper, a mi hoćemo i moramo još da rastemo kao ekipa.

Da li se ta konstatacija odnosi i na vezni red, koji je pokazao dva različita lica?

– On je „srce“ svake ekipe, pa se od tih igrača uvek najviše očekuje. Ali, nije lako Vukiću, Baboviću i Iliću. Imaju samo jednog zadnjeg veznog iza sebe, pa moraju stalno da pomažu odličnom Kamari i poslednjoj liniji, a pritom im tražim da se svi pojavljuju u završnici i odigraju iz prve, što uvećava rizik od pogrešnih pasova. Nekada prebrzo dodaju loptu, a nekada, iz straha od greške, preteraju malo s driblingom. Ali, uveren sam da će sami, vremenom, izbalansirati te stvari.

Igrači su priznali da je prolaz u narednu rundu već obezbeđen. Hoćete li im se pridružiti?

– Bio bih neozbiljan kada ne bih rekao da smo izuzetno blizu plasmana u treće kolo. Škendija mora da nas napadne, ali ne mogu čak ni da zamislim da ćemo primiti četiri, pet golova, a mi ne dati makar još jedan. Idemo na pobedu. Zbog bodova, rejtinga i srpskog fudbala. Hoćemo da sledeće leto krenemo od trećeg kruga. I još uigraniji dočekamo sledećeg protivnika – kaže Stanojević.

Danas žreb za treće kolo

Partizan će danas dobiti potencijalnog rivala u 3. kolu kvalifikacija za LŠ. Osim sigurnog učesnika Genka, mogući protivnici našeg prvaka su pobednici duela: Bangor siti – Helsinki (prvi meč 0:3), Valeta – Ekranes (2:3), Zestafoni – Dačija (3:0), Malme – Toršavn (2:0), Šamrok – Flora (1:0), Mogren – Liteks (1:2), Slovan – Tobol (2:0), Pjunik – Plzen (0:4) i Maribor – Dudelanž (2:0).

Eduardo – timski igrač

Raznovrsnim šutevima iz prve, upornošću, nesebičnim proigravanjima i radom u defanzivi, Brazilac Eduardo Pašeko je već na debiju osvojio simpatije gledalaca. I trener je pohvalio igru, ovog leta, dovedenog Kleovog naslednika.

– Znao sam da smo doveli odličnog napadača, a vremenom sam se uverio i da smo kupili pravog timskog igrača. Edu se odlično kreće bez lopte, radi za ekipu i vraća se pozadi. I da nije dao gol bio bih zadovoljan njegovom igrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari