U iščekivanju pompeznijeg, zanimljivijeg, prestižnijeg i finansijski daleko isplativijeg finalnog okršaja Barselone i Juventusa u Ligi šampiona, sledeće subote u Berlinu, u Varšavi će večeras biti odlučen pobednik Lige Evrope. Između potencijalnog rekordera takmičenja u broju osvojenih titula, Sevilje iz Španije (3) i Dnjepra iz Ukrajine, kojem je plasman u završnicu LE najveći uspeh u istoriji kluba.

Sevilja je izraziti favorit i to od početka odbrane svog prošlogodišnjeg trofeja. Majstori za ovaj UEFA kup grupnu fazu LE završili su na drugom mestu, s tri pobede, dva remija i jednim porazom u konkurenciji holandskog Fejenorda, hrvatske Rijeke i belgijskog Standarda iz Liježa, ali su zato bili nezaustavljivi u eliminacionoj rundi. Redom su izbacivani Borusija Menhengladbah (1:0, 3:2), Viljareal (3:1, 2:1) i najtvrđi „orah“ Zenit (2:1, 2:2), da bi brutalna polufinalna eliminacija mogućeg iznenađenje Fiorentine (3:0, 2:0), samo udvostručila šanse ekipe iz Andaluzije, koja se petim mestom u nedavno završenoj Primeri ponovo plasirala u Ligu Evrope. Iako su stadion „Sančez Pishuan“ prošlog leta napustili neki od ključnih fudbalera poput Ivan Rakitića, Alberto Morena i Federika Facia.

– Nismo pod pritiskom zbog prilike da ostanemo sami na vrhu liste osvajača ovog takmičenja. Naprotiv, osećamo se vrlo počastvovanim i motivisanim zbog toga. Svi jako želimo da napravimo taj poslednji korak do rekorda. Svesni, naravno, da to neće biti jednostavno. Dnjepar je najprijatnije iznenađenje ove Lige Evrope, a njihovi rezultata protiv velikih klubova zaslužuju naše poštovanje i pokazuju da su u stanju svakoga pobediti. Pa i Sevilju. Zbog toga se nećemo razmetati jakim izjavama niti bilo šta obećavati. Ne prihvatamo ni ulogu favorita, jer mislimo da nemamo nikakvu startnu prednost. Skromnost, rudarski rad, borba i ozbiljnost od prvog do poslednjeg minuta finala su jedini ispravan put do nove titule – s obe noge je na zemlji Seviljin trener Unaj Emeri, čije se ime po medijima dovodi u vezu s promenama na klupama Real Madrida i Milana, dok on samo sanja kako da sa sjajnim vezistom Aleksom Vidalom, bombarderom iz napada Karlosom Bakom i ostalim pulenima zadrži primat u LE.

Podvig Dnjepra sve je zatekao i nikoga nije ostavio ravnodušnim, jer niko nije pretpostavljao da je predstavnik ratom zahvaćene Ukrajine u stanju dogurati tako daleko. Najpesimističnije prognoze nisu mu davali šanse ni da prođe grupu, a on je s dve pobede, jednim remijem i tri poraza zauzeo drugu poziciju, iza Intera iz Milana, azerbejdžanskog Karabega i francuskog Sent Etjena. Još „jači“ su bili njegovi rezultati u dvomečima bez prava na popravni. Seča favorita počela je protiv Olimpijakosa (2:0, 2:2), nastavljena protiv Ajaksa (1:0, 1:2) i Briža (0:0, 1:0), a „zakićena“ sklanjanjem s puta Napolija (0:0, 1:0), pa niko više nema pravo da potcenjivački govori o timu iz Dnjepropetrovska.

– Finale je finale, tu nema predviđanja ili očekivanja, pogotovo od kada se igra samo jedna utakmica. Moramo pokušati odigrati naš najbolji fudbal, jer samo tako može biti savladan protivnik kakva je Sevilja. Pozitivni smo i naoštreni za veliku borbu s braniocem titule, rešeni da „izginemo“ za naš san. Mnoge smo ih već ostvarili od početka takmičenja, ostao nam je još ovaj najlepši. Ne smem ni da zamislim koliku bismo sreći doneli našim navijačima i narodu u Ukrajini ako bismo napravili još ovaj, poslednji korak. Sve što smo napravili u ovoj evropskoj sezoni bilo je istorija, a sada smo u situaciji da proslavimo naš klub- Živimo za to – kao da ne može da iščeka da stane na gol liniju Denis Bajko, čuvar Dnjeprove mreže cije su čudesne odbrane nekoliko puta spasavale ekipu od eliminacije od Napolija, ostavivši mladu zvezdu tima, vezistu Jevgena Konopljanku, i saigrače u trci za evropski trofejni prvenac.

Ogromno međunarodno iskustvo ili neviđena glad za pobedama, odgovor kriju zaključnih 90 (ili više) minuta. Možda i penal lutrija.

 

STADION: Nacionalni stadion u Varšavi. KAPACITET: 58.500 mesta. SUDIJA: Martin Etkinson (Engleska).

DNJEPAR: Bojko, Matos, Daglas, Kankava, Čeberjak, Lučkevik, Konopljanka, Fedorčuk, Rotan, Fedecki, Baka. Trener Miron Markevič.

SEVILJA: Riko, Tremulinas, Krihovjak, Kariso, Rejes, Kolodzejčak, Banega, Vitolo, Vidal, Mbija, Baka. Trener Unaj Emeri.

 

 

Španska dominacija

Liga Evrope pokrenuta je 2009. godine, umesto dotadašnje Lige UEFA, odnosno još dugovečnijeg Kupa UEFA, i od tada su najviše uspeha imali španski klubovi. Atletiko iz Madrida osvajao ju je 2010. (protiv Fulama) i 2012. (protiv Atletika iz Bilbaoa), a česti finalista po prethodnom konceptu takmičenja, Sevilja (Benfika), prošlog proleća. Isti trofej dizali su još portugalski Porto 2011. (Braga) i engleski Čelsi 2013. (Benfika). Najviše titula (3) imaju Sevilja, Liverpul, Juventus i Inter.

 

„Petica“ za pobednika

Bolji tim iz večerašnje utakmice otići će iz Poljske bogatiji za pet miliona evra, jer se plasman u finale nagrađuje sa dva i po miliona, a pobeda s još toliko novca. Prethodno su oba kluba, učešćem i rezultatima u LE, inkasirali (po) više od šest miliona evra. Ne računajući prihode od ulaznica, prodaje TV prava i sponzora.

 

Sevilja efikasnija, Dnjepar češće „pucao“

Statistika sa 14 ovosezonskih mečeva finalista kaže da je Sevilja dala duplo više pogodaka od Dnjepra (26/13). Ukrajinci su zato češće „pucali“ u okvir gola (74) i van njega (61) od Španaca (65/58). Sevilja je napravila više pasova (4851/4384), Dnjeprovi igrači imaju više žutih kartona (51/31), dok obe ekipe broje samo jedno isključenje i gotovo su izjednačene u prosečnom posedu lopte (Sevilja 47 odsto, a Dnjepar 45).

 

 

Prenos na dva kanala

Ljubitelji fudbala u Srbiji imaće večeras mogućnost da biraju gde će pratiti direktan prenos duela Sevilje i Dnjepra, jer će sliku i ton sa „Nacionalnog stadiona“ u Varšavi imati i Radio televizija Srbije i Arena sport, koje su na svojim kanalima od početka pratile LE na izmaku. Meč počinje u 20.45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari