Sigurno je bilo malo onih koji su i u najoptimističnijim snovima verovali da će fudbaleri Bajerna i Borusije iz Dortmunda u prvim mečevima polufinala Lige šampiona zajedno postići osam golova, jer su nasuprot sebe imali velikane poput Barselone i madridskog Reala. Međutim, po četiri lopte u mrežama Viktora Valdesa i Dijega Lopeza dovoljno govore o nadmoći nemačkog fudbala u proleće 2013. godine.


Činjenica da su Bajern i Borusija u prvim mečevima bili domaćini ne umanjuje njihov rezultatski uspeh. Bavarci su održali pravi čas fudbala nekada moćnoj Barseloni, koja je ove sezone dominantna u Primeri, ali na evropskoj sceni ne pruža partije na koje je navikla zaljubljenike u „tika-taka“ igru. Zdravstveni problemi trenera Tita Viljanove sigurno su uticali na atmosferu u ekipi, a povreda najboljeg igrača Lea Mesija samo je dodala „so na ranu“. Omaleni Argentinac povredio se u prvom susretu sa Pari Sen Žermenom, pored kojeg se Barselona provukla do ove faze. Međutim, sve ovo neće i ne može umanjiti vrednost tima koji će samo u još nekoliko utakmica voditi iskusni „lisac“ Jup Hajnkes. Pre četiri godine u četvrtfinalu elitnog takmičenja Barselona je pobedom od baš 4:0 protiv Bajerna izborila mesto među četiri najbolja tima, a Bavarcima je to bio znak da okrenu novi list. Hajnkes je nakratko „ugasio“ požar, zatim je Holanđanin Luj van Gal postavio dobru osnovu, a Hajnkes se vratio i istančanim osećajem oformio šampionski tim. Posledica svega jeste čas fudbala u trajanju od 90 minuta, tokom kojih Katalonci nisu pošteno ugrozili golmana Nojera. Svaki igrač je opravdao poverenje, Riberi je pokazao da zarad rezultata može podjednako vremena da provodi na obe polovine terena, mladost u defanzivi predstavljala je energiju u napadu. Iako bez izuzetno efikasnog Marija Mandžukića, Bajern je već „vizirao“ pasoše za Vembli.

Dan kasnije Robert Levandovski ispisao je najlepše stranice klupske i lične fudbalske istorije. Sa četiri gola ponizio je „kralja“ i postao prvi fudbaler koji je u jednoj međunarodnoj utakmici toliko puta savladao golmana Madriđana. Pogodak Kristijana Ronalda usred Dortmunda ostavio je nadu Realu da ipak može do konačnog cilja, ali način na koji su izabranici Jirgena Klopa „rasturili“ mašineriju Žozea Murinja potvrda je da će Real imati vraški težak zadatak u revanšu. Totalna dominacija tokom čitavog susreta i primljeni gol posle greške Humelsa daju za pravo „milionerima“ da već sada razmišljaju o duelu sa najvećim rivalom. Jer, posle 4:0 i 4:1 u duelima nemačkih i španskih timova, gotovo je neverovatno da režiser u finalu ne bude iz Bundeslige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari