Jedna od veština svetske diplomatije jeste donošenje odluka u slučaju „običnih smrtnika“ kojom nijedna strane neće biti potpuno zadovoljna, a obe će se smatrati oštećenom.

Disciplinska komisija UEFA u petak je donela odluku u vezi sa prekidom meča između Srbije i Albanije, koji se dogodio 14. oktobra na stadionu Partizana u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Obe strane kažnjene su sa po 100.000 evra, Srbija će dva naredna kvalifikaciona meča na svom terenu odigrati bez prisustva publike, utakmica u Humskoj registrovana je sa 3:0 u korist domaćina, ali se Srbiji oduzimaju tri boda, tako da će nastavak kvalifikacija odigrati sa jednim bodom na svom saldu izvojevanim u duelu sa Jermenijom (1:1).

Pisano obrazloženje donesenih odluka Kontrolne i disciplinske komisije UEFA biće dostavljeno FS Srbije u narednih pet dana, kada će se znati na osnovu kojih činjenica su izrečene pomenute kazne. Od dana prijema kompletno obrazloženih odluka, obe strane će imati rok od tri dana da najave žalbu Komisiji za žalbe UEFA. Posle podnošenja najave žalbe, obe strane će imati rok od pet dana da iste dostave nadležnom organu UEFA.

Utisak je da je Srbija nakon odluka UEFA izvukla deblji kraj, pre svega zbog oduzeta tri boda. Deo presude vezan za novčane kazne i igranja narednih utakmica u kvalifikacijama bez prisustva publike bio je očekivan zbog upada navijača na teren i tuče sa fudbalerima Albanije, ali je nejasno iz kojih razloga je UEFA Srbiji oduzela tri boda. Faktički, naša reprezentacija konačnim presudama ništa nije dobila, a izgubila je mnogo igranjem dva naredna meča bez prisustva publike na svom terenu. Mešanje politike sa sportom, što UEFA navodno strogo kažnjava i zabranjuje, na primeru Albanije nije ispoštovano. Letelica sa „zastavom“ velike Albanije koja se pojavila iznad stadiona Partizana u 41. minutu izazvala je incident, prekid meča i predstavljala je namernu provokaciju albanske strane. To su potvrdili i sami fudbaleri Albanije, koji su posle utakmice na društvenim mrežama veličali poteze „šovinista“. Kazna u vidu tri boda za njih i nije velika, što je većina fudbalera i predstavnika saveza izjavila u odnosu na satisfakciju koju su dobili izazivanjem do sada nezabeleženog incidenta.

FS Albanije najavljuje žalbu

– Nećemo se zaustaviti na ovome. Uložićemo žalbu i zahtevati naša prava. Verujem da će nakon toga stvari biti promenjene. Ovo neće uticati na naše odnose sa UEFA. Razočaran sam, ovakvu odluku nismo zaslužili, ali donekle je očekivana s obzirom na izjave sudije i delegata posle meča. Ovo rešenje nikome ne odgovara i nije pravedno – rekao je Duka za albanski „Ora Sport“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari