Nasilje je prisutno u svim segmentima društva, na ulicama, na sportskim priredbama, u školama, državnim organima, na biračkim mestima, istakao je predsednik Nove stranke Zoran Živković na konferenciji za novinare.

On je okarakterisao da je to posledica činjenice da nesposobna vlast toleriše i podstiče nasilje želeći da u Srbiji zavlada strah, a onda, da u tom strahu, nastavi da vlada. Prema Živkovićevim rečima, u poslednjih godinu i po dana nasilje je eskaliralo i može se porediti samo sa nasiljem iz devedesetih godina prošlog veka.

– Ekstremističke organizacije i navijačke grupe su militantna krila nekih političkih partija iz vlasti, ali i pojedinih opozicionih stranaka. Te ekstremističke organizacije i navijačke grupe huligana praktično nisu postojale od 2000. do 2004. godine. Nakon toga, kao militantna krila političkih stranaka, jačaju uz podršku vlasti. Jedna od tih organizacija nastala je 2005. na Pravnom fakultetu u Beogradu, uz zgražavanje građanske srpske javnosti. Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je to potpuno normalna stvar i da to ulazi u korpus političkih sloboda – istakao je Živković.

Predsednik Nove stranke podvukao je da to nisu nikakvi desničari i nacionalisti, nego je to školski primer organizovanog kriminala, odnosno da se ekstremističke grupe i bande bave ubistvima, trguju drogom i oružjem, ucenjuju, otimaju. Živković smatra da oni imaju svoje saradnike i ideologe u organima vlasti, u opozicionim strankama, među sveštenicima, novinarima, policajcima, ljudima iz pravosuđa. Retko im se sudi, ako ipak dođu pod udar pravosuđa ti predmeti zastarevaju ili dobijaju najniže kazne. Kao primer za to navodi brojne amnestije s početka godine.

– Srbiji je neophodna nova „sablja“, bez vanrednog stanja u državi, ali sa vanrednim stanjem u pravosuđu i policiji. Bez toga ovaj haos će se nastaviti. Predsednik Vlade mora hitno da smeni nesposobnog ministra unutrašnjih poslova. Dačić nikada nije bio pravi ministar unutrašnjih poslova, uvek je iznad sebe imao nekog gazdu. Nekad mu je to bio Tadić, a danas Vučić. Nikad nije postavio direktora policije po svojoj volji, nije mogao da postavi ni načelnike policijskih uprava u najvećim gradovima u Srbiji, a kamoli nešto drugo. Vučić, šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, odnosno sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost morao bi da prestane da izigrava manekena u borbi protiv korupcije i kriminala. To manekenstvo je postalo običaj na srpskoj političkoj sceni. Mogao bi da se bavi svojim poslom i na pravi način, a to je da ne pušta kriminalaca iz zatvora, nego da ih hapsi i obezbedi efikasan rad pravosuđa – naglašava Živković.

Živković je rekao da političari moraju da izađu iz svih sportskih klubova, posebno onih čiji su navijači najveći kreatori nasilja, i na tribinama i na ulicama. Prema njegovim rečima, potpuno je besmisleno da u upravi jednog takvog kluba sedi brat Aleksandra Vučića, da u drugim klubovima sede najbliži saradnici Ivice Dačića i ostalih političara.

Predsednik Nove stranke skrenuo je pažnju na teške uslove rada policajaca koji žele odgovorno da obavljaju svoj posao i da istrage često bivaju stopirane iz vrha policije, pravosuđa ili iz vrha srpske političke scene.

– Čujem da se ponovo sprema Strategija reforme pravosuđa sa rokom od pet godina. Za to vreme Srbija će postati Divlji zapad ako se nešto ne uradi odmah. Treba sprovesti široku društvenu akciju afirmacije nulte tolerancije prema nasilju i kriminalu. Srbiji je potrebna ozbiljna akcija protiv kriminala koja slobodno može da se zove „sablja 2“ – ponovio je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari