Čelsi i Atletiko Madrid kreću od nule u borbi za finale Lige šampiona. I to doslovno. Niti je domaćinu večerašnjeg revanš meča na „Stamford Bridžu“ ultra defanzivna taktika s „Vinsente Kalderona“ donela bilo kakvu rezultatsku prednost iz kontranapada ili prekida, niti je uvek ofanzivno orijentisani gost makar jednim pogotkom naplatio ubedljivo veći posed lopte i brojnije udarce prema golu u početnih 90 minuta, pa će oba sastava u drugih sat i po velike bitke za Lisabon morati da otvore kompletne karte i krenu na sve ili ništa.


Klub iz glavnog grada Engleske za treće klupsko finale elitnog takmičenja, koje je osvojio 12 meseci pre prošlogodišnjeg trijumfa u Ligi Evrope.

– Kada date sve što možete, kada sve pokušate i naporno radite, kada imate dobru ekipu koja poštuje klub i navijače, morate da sačekate kraj sezone i vidite šta vam je sudbina namenila – objašnjava harizmatični, trofejni i kontroverzni trener skupog londonskog tima Žoze Murinjo, čija privatna kolekcija čuvenih „ušatih pehara“ broji dva primerka, iz vremena dok je vodio Porto i Inter.

Izabranici portugalskog majstora igre na rezultat, zarad čijeg veličanstva ume često da pošalje desetoricu fudbalera u sopstveni šesnaesterac, u ovaj duel ulaze osokoljeni slavljem u derbiju s Liverpulom, čiji je epilog prošlog vikenda ponovo zakuvao šampionsku trku ova dva premijerligaša i Mančester sitija, i oslonjeni na činjenicu da klub ruskog milijardera Romana Abramoviča već 16 utakmica ne zna za poraz od rivala iz Španije. Ono što ne ide u prilog našem reprezentativcu Branislavu Ivanoviću i njegovim kolegama su povreda prvog golmana i kapitena Džona Terija, suspenzije standardnih prvotimaca Frenka Lamparda i Džona Obi Mikela, odnosno izostanak bitnog tandema Nemanja Matić – Muhamed Salah, zbog nastupa za druge klubove u prvoj fazi LŠ.

I Madriđani imaju seriju za aplauze. Prošlo je čak 14 utakmica od poslednjeg poraza „jorgandžija“, računajući sva takmičenja, a nizom od devet pobeda u Primeri došli su nadomak prve titule šampiona Španije posle legendarne duple krune iz 1996, pa supertalentovani Argentinac Dijego Simeone ima veliku šansu da stane rame uz rame Atletikovoj srpskoj trenerskoj legendi Radomiru Antiću.

– Liga šampiona je jedinstveno takmičenje, potpuno drugačije od La Lige. Čelsi ima veliki tim, može da se rotira i pobedi sa 2:0. Igramo protiv moćne ekipe, a to će nam mnogo otežati posao. Moramo da pružimo sve što imamo i znamo da bismo ostali na oblacima na kojima smo ove sezone. Ne želimo da siđemo – ne zadovoljava se postignutim temperamentni Simeone, pod čijom palicom je ne toliko skupi koliko srčani i složni tim iz španske prestonice prošlog proleća digao trofej u ne mnogo slabijoj Ligi Evrope, a ove je stigao na korak od prvog finala LŠ, nakon neuspeha u istoj fazi preteči ovog takmičenja Kupu šampiona.

Atletiku u prilog ide i to što ima manje kadrovskih problema od protivnika, jer u protokolu, zbog viška kartona, ne može biti jedino iskusnog komandanta veznog reda i tima Arenasa Fernandeza Gabija.

Mažić sudi u Valensiji

Milorad Mažić ima pune ruke posla. Posle jako dobrog obavljenog posla u večitom derbiju Partizana i Crvene zvezde, prošlog vikenda, najbolji srpski sudija dobio je od UEFA arbitriranje u revanš meču polufinala Lige Evrope, između Valensije i Sevilje, ovog četvrtka (21.05), u kojem ekipa s Mestaje brani 2:0 iz prvog susreta. Iste večeri u Torinu (21.05), domaćin finala LE Juventus pokušaće da nadoknadi minus sa stadiona Benfike (1:2).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari